Jump to content

Larja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gruaja që lan duart.

Larja është një metodë pastrimi, zakonisht me ujë dhe sapun ose detergjent. Larja dhe më pas shpëlarja e trupit dhe e veshjeve është një pjesë thelbësore e higjienës dhe shëndetit të mirë.

Shpesh njerëzit përdorin sapunë dhe detergjentë për të ndihmuar në emulsifikimin e vajrave dhe grimcave të papastërtive në mënyrë që ato të mund të lahen. Sapuni mund të aplikohet drejtpërdrejt, ose me ndihmën e një leckë larëse.

Njerëzit lahen, ose lahen periodikisht për qëllime rituale fetare ose terapeutike ose si një aktivitet rekreativ.

Evropë, disa njerëz përdorin një bidet për të larë organet gjenitale të jashtme dhe rajonin anal pas përdorimit të tualetit, në vend që të përdorin letër higjienike. Bideti është i zakonshëm në vendet kryesisht katolike ku uji konsiderohet thelbësor për pastrimin anal.

Makinë larëse e rrobave.

Më e shpeshtë është larja e duarve, p.sh. para dhe pas përgatitjes së ushqimit dhe ngrënies, pas përdorimit të tualetit, pas trajtimit të diçkaje të pistë, etj. Larja e duarve është e rëndësishme në reduktimin e përhapjes së mikrobeve. E zakonshme është edhe larja e fytyrës, e cila bëhet pas zgjimit, ose për të mbajtur veten të freskët gjatë ditës. Larja e dhëmbëve është gjithashtu thelbësore për higjienën dhe është pjesë e larjes.

'Larja' mund t'i referohet gjithashtu larjes së rrobave ose sendeve të tjera pëlhure, si çarçafët, qoftë me dorë ose me makinë larëse. Mund t'i referohet gjithashtu larjes së makinës, duke shkumëzuar pjesën e jashtme me sapun makine, më pas duke e shpëlarë me një çorape ose duke larë enët e gatimit.

Një makinë larëse private në shtëpi

Larja e tepërt mund të dëmtojë flokët, duke shkaktuar zbokth ose të shkaktojë lezione të ashpër të lëkurës.