Jump to content

Lemuel Gulliver

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gulliver sulmohet nga Lilliputianët (ilustruar nga J.J. Grandville).

Lemuel Gulliver është protagonist dhe tregues i Udhëtimet e Gulliverit, një roman e shkruar nga Jonathan Swift.

Udhëtimet e Gulliverit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas romanit, Gulliver lindi në Nottinghamshire rreth vitit 1661, ku babai i tij kishte një pasuri të vogël; megjithatë thuhet se familja Gulliver ka origjinën në Oxfordshire. Ai gjoja studioi për tre vjet (rreth 1675-1678) në Kolegjin Emmanuel, Kembrixh, duke lënë të bëhej një nxënës i një kirurgu të shquar në Londër; pas katër vjetësh (rreth 1678-1682), ai u nis për të studiuar në Universitetin e Lejdenit, një universitet dhe shkollë e shquar holandeze. Ai gjithashtu u arsimua në lundrim dhe matematikë, duke lënë universitetin rreth vitit 1685.

Para udhëtimeve, aventurat e të cilave rrëfehen në roman, ai përshkruhet se kishte udhëtuar më pak në mënyrë të jashtëzakonshme te Levanti (rreth 1685-1688) dhe më vonë në Inditë Lindore dhe Inditë Perëndimore (rreth 1690-1696). Në Brobdingnag, ai krahason një tingull me zë të lartë me Ujëvarat e Niagarës, kështu që me sa duket ai vizitoi vendin në një pikë. Midis udhëtimeve të tij ai u martua me Mary Burton (rreth 1688), e bija e një çorapxhiut të Londrës. Në kohën e kthimit të tij nga Lilliput, ata patën një djalë të quajtur Johnny, duke studiuar në shkollë gramatikore, dhe një vajzë të quajtur Betty, u martua me fëmijë gjatë kohës kur Lemuel shkroi kujtimet e tij. Maria ishte shtatzënë me një fëmijë tjetër gjatë kohës që burri i saj la në udhëtimin e tij të fundit. Në arsimin dhe udhëtimet e tij, Gulliver fitoi disa njohuri për "holandishten, gjermanishten, latinishten, frëngjishten, spanjishten, italishten, dhe Lingua Franca"; ai më vonë deklaron se ai kuptoi disa greqisht, dhe se ai "kuptoi (portugalisht) shumë mirë".

Udhëtimet e mrekullueshme të Gulliverit fillojnë në vitin 1699 dhe mbarojnë më 1715, pasi e kanë ndryshuar personalitetin e Gulliverit në atë të një tërheqjeje. Ai pretendon se ka shkruar kujtimet e tij pesë vjet pas kthimit të tij të fundit në Angli, d.m.th., në vitin 1720 ose 1721. Pjesa kryesore e botimit të vitit 1726 e Udhëtimet e Gulliverit tregon një gdhendje fiktive të Gulliver në moshën 58 (p.sh., rreth vitit 1719). Një parathënie shtesë, që i atribuohet Gulliver, i shtuar një versioni të rishikuar të veprës, jepet data fikse e 2 prillit 1727, në të cilën kohë Gulliver do të kishte qenë rreth 65 ose 66 vjeç. Botimet më të hershme të librit e vlerësuan Gulliverin si autor, për të cilin shumëkush në atë kohë besohej se ishte një person i vërtetë. Swift, një klerik anglikan, kishte botuar pjesën më të madhe të punës së tij në mënyrë anonime ose pseudonime.