Ligjet e Ojlerit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ligjet e Ojlerit, të formuluara nga Leonhard Euler rreth 50 vjet pas Isaac Newton formuloi ligjet e tij në lidhje me lëvizjen e pikave lëndore, janë një zgjerim për shpjegimin e lëvizjes së trupit të ngurtë.[1]

Ligji i parë i Ojlerit[redakto | përpunoni burim]

Ligji i parë Ojlerit thekson se momenti linear i trupit është i barabartë me produktin e masës së trupit dhe shpejtësisë së qendrës së masës : .[1][2][3] Internal forces, between the particles that make up a body, do not contribute to changing the total momentum of the body.[4] The law is also stated as .[4]

Ligji i dytë i Ojlerit[redakto | përpunoni burim]

Ligji i dytë i Ojlerit thekson se shuma momenteve të jashtësme për një pikë është e barabartë me normën e ndryshimit të momentit këndore në lidhje me atë pikë : [1][2][3]

Shihni gjithashtu[redakto | përpunoni burim]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b c McGill and King (1995). Engineering Mechanics, An Introduction to Dynamics (bot. 3rd). PWS Publishing Company.  0-534-93399-8. 
  2. ^ a b "Euler's Laws of Motion". Marrë më 2009-03-30. 
  3. ^ a b Rao, Anil Vithala (2006). Dynamics of particles and rigid bodies. Cambridge University Press. f. 355.  978-0-521-85811-3. 
  4. ^ a b Gray, Gary L. (2010). Enineering Mechanics: Dynamics. McGraw-Hill.  978-0-07-282871-9.  Një parametër i panjohur |coauthors= është injoruar (|author= suggested) (ndihmë)