Lista e festave shqiptare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Kjo listë përfshin listën e festave në Republikën e Kosovës dhe në Shqipëri dhe kjo listë nuk ka karakter etnik por nacional (shtetëror) ngase përfshihen festat e të gjitha etnive në të dy shtetet.

Në Kosovë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Festat zyrtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ditët e festave zyrtare janë ditë të lira me pagesë për të gjithë punëtorët e Kosovës, përveç kur është e rregulluar ndryshe me ligje tjera. Kur ditët e festave zyrtare bien ditën e shtunë ose të diel, ditë pushimi do të jenë ditët pasardhëse të punës.[1]

Data e festës Emërtimi zyrtar i festës Shënime
1 janar Viti i Ri
2 janar
7 janar Krishtlindjet Ortodokse
17 shkurt Dita e Pavarësisë së Republikës së Kosovës
9 prill Dita e Kushtetutës së Republikës së Kosovës
varion Pashkët Katolike
varion Pashkët Ortodokse
1 maj Dita Ndërkombëtare e Punës
9 maj Dita e Evropës
sheval Bajrami i Madh (Fitër Bajrami)
10 dhulhixhxhe Bajrami i Vogël (Kurban Bajrami)
25 dhjetor Krishtlindjet Katolike

Ditët memoriale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Data e festës Emërtimi i festës Shënime
28 nëntor Dita e shqiptarëve Përkon me Ditën e Flamurit, festë zyrtare e Shqipërisë.
12 qershor Dita e Paqes
6 mars Dita e Përkujtimit dhe e Respektit për Veteranet
23 prill Dita e turqve Përkon me Ditën e Sovranitetit Kombëtar dhe Festën e Fëmijëve, festë zyrtare e Turqisë.
8 prill Dita e romëve
15 shkurt Dita e ashkalinjëve
28 shtator Dita e boshnjakëve Shënon ditën kur boshnjakët rikthyen emërtimin kombëtarë "boshnjakë".
6 maj Dita e goranëve

Festa jozyrtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Data e festës Emërtimi i festës Shënime
7 mars Dita e Mësuesit
8 mars Dita Ndërkombëtare e Gruas
22 mars Nevruzi

Në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Festat zyrtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Data e festës Emërtimi zyrtar i festës Shënime
1 janar Festat e Vitit të Ri
2 janar
14 mars Dita e Verës
22 mars Dita e Nevruzit
varion Dita e Pashkës Katolike
varion Dita e Pashkës Ortodokse
1 maj Dita Ndërkombëtare e Punonjësve
sheval Dita e Bajramit të Madh
10 dhulhixhxhe Dita e Kurban Bajramit
19 tetor Dita e Lumturimit të Nënë Terezës
28 nëntor Dita e Flamurit dhe e Pavarësisë
29 nëntor Dita e Çlirimit
8 dhjetor Dita Kombëtare e Rinisë
25 dhjetor Krishtlindjet

Festa jozyrtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Data e festës Emërtimi i festës Shënime
7 mars Dita e Mësuesit
8 mars Dita e Nënës

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]