Lista e qyteteve të administruara nga Autoriteti Palestinez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Zonës A, lokalitetet palestineze në Zonën B dhe lagjet palestineze në Jeruzalemin Lindor.

Pas Marrëveshjeve të Përkohshme të vitit 1995, Autoriteti Kombëtar Palestinez mori kontrollin e çështjeve civile në enklavat palestineze të Bregut Perëndimor, të përcaktuara Zonat A dhe B, ku ndodhen shumica e qendrave të popullsisë palestineze (dhe duke përjashtuar ato brenda kufijve komunalë të Jeruzalemit Lindor). Forcat e Mbrojtjes të Izraelit janë përgjegjëse për sigurinë në zonën B në Bregun Perëndimor dhe kanë kontroll të plotë mbi lokalitetet në Zonën C.

Pas përçarjes së vitit 2007 midis dy fraksioneve kryesore palestineze Fatah dhe Hamas, Autoriteti Kombëtar Palestinez është ndarë me i pari që dominon qeverinë palestineze në Bregun Perëndimor dhe i dyti kontrollon Rripin e Gazës.

Rregulloret lokale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ministria e Pushtetit Lokal të Autoritetit Kombëtar Palestinez është përgjegjëse për dhënien e një qyteti me statusin e qytetit ose bashkisë. Megjithatë, nuk ka udhëzime specifike për një lokalitet të caktuar për të arritur statusin e qytetit palestinez. Më së shumti gjykohet për popullsinë që arrin mbi 20,000. Byroja Qendrore Palestineze e Statistikave (PCBS) bëri regjistrimin e saj të fundit zyrtar në vitin 2007.[1]

Lista e qyteteve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qyteti më i madh në Rripin e Gazës dhe në të gjithë Palestinën është Qyteti i Gazës, dhe qytetet më të mëdha në Bregun Perëndimor janë Jeruzalemi Lindor dhe Hebroni. Disa qytete formojnë grumbullime me qytete ose qytete të tjera, të tilla si zona metropolitane e Betlehemit me Beit Jala dhe Beit Sahour. Ramallahu dhe el-Bireh gjithashtu formojnë një grumbullim dhe shpesh konsiderohen si një qytet i vetëm.

Më poshtë është një listë e të gjitha qyteteve palestineze nën administrimin e Ramallahut, qeveritë e tyre, juridiksionet e tyre specifike dhe popullsitë e tyre sipas regjistrimit të vitit 2007 dhe vlerësimit të vitit 2015 nga PCBS.

Qyteti i Gazës
Nablus
Hebron (el-Halil)
Xhenin
Ramallahu
Emri Emri në arabisht Guvernorati Jurisdiksioni Popullsia (regjistrimi 2007)[2] Popullsia (regjistrimi 2015)[3]
Abasan al-Kabira عبسان الكبيرة Khan Yunis Zona A 18,413 23,198
Abu Dis أبو ديس Jerusalem Zona B 10,782 12,385
Bani Na'im بني نعيم Hebron Zona A, Zona B 20,084 25,698
Bani Suheila بني سهيلا Khan Yunis Zona A 31,703 39,941
Beit Hanun بيت حانون North Gaza Zona A 38,047 51,073
Beit Jala بيت جالا Bethlehem Zona A, Zona C[4] 11,758 14,419
Beit Lahia بيت لاهيا North Gaza Zona A 64,457 86,526
Beit Sahour بيت ساحور Bethlehem Zona A 15,367 18,165
Beit Ummar بيت اُمّر Hebron Zona B 13,548 17,335
Beitunia بيتونيا Ramallah and al-Bireh Zona A 39,761 34,592
Bethlehem (Beit Lahm) بيت لحم Bethlehem Zona A 35,266 40,983
al-Bireh البيرة Ramallah and al-Bireh Zona A 58,202 67,540
Deir al-Balah دير البلح Deir al-Balah Zona A 54,439 70,045
ad-Dhahiriya الظاهرية Hebron Zona A 28,776 36,820
Dura دوره Hebron Zona A 28,268 36,170
Qyteti i Gazës (Ghazzah) غزة Gaza Zona A 649,221 766,331
Halhul حلحول Hebron Zona A 22,128 28,313
Hebron (al-Khalil) الخليل Hebron Zona A, Zona B, Zona C 263,146 308,750
Idhna إذنا Hebron Zona B 19,012 24,326
Jabalia جباليا North Gaza Zona A 122,998 165,110
Jenin جنين Jenin Zona A 99,004 115,305
Jericho (Ariha) أريحا Jericho Zona A 18,346 22,609
Khan Yunis خان يونس Khan Yunis Zona A 142,637 179,701
Nablus نابلس Nablus Zona A 216,132 239,772
Qabatiya قباطية Jenin Zona A 36,197 40,282
Qalqilya قلقيليه Qalqilya Zona A 41,739 50,700
Rafah رفح Rafah Zona A 121,774 158,414
Ramallah رام الله Ramallah dhe al-Bireh Zona A 97,460 104,173
Sa'ir سعير Hebron Zona B 18,045 23,089
as-Samu السموع Hebron Zona A 19,649 25,141
Surif صوريف Hebron Zona B, Zona C 13,648 17,535
Tubas طوباس Jenin Zona A 26,154 30,801
Tulkarm طولكرم Tulkarm Zona A 61,300 79,114
Ya'bad يعبد Jenin Zona A 23,640 26,543
al-Yamun اليامون Jenin Zona A 26,383 30,870
Yatta يطّا Hebron Zona A 48,672 62,277
az-Zawayda الزوايده Deir al-Balah Zona A 16,939 21,795

Qytete të përziera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Hebroni (الخليل/חברון): Hebroni është një qytet ku midis 500 dhe 850 izraelitë jetojnë midis rreth 210,000 palestinezë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ 2007 Census Final Results-Summary Arkivuar 2010-12-10 tek Wayback Machine. Byroja Qendrore Palestineze e Statistikave.
  2. ^ "PCBS Small Area Population Estimates 2004-2006". pcbs.gov.ps (në anglisht).
  3. ^ PCBS. "PCBS – Population Projections". www.pcbs.gov.ps (në anglisht).
  4. ^ Area A comprises approximately 3,500 dunums of about 25% of the town's land, which is under Palestinian control. On the other hand, the remaining 75% (Area C) is under Israeli jurisdiction, and 7% of the total Area C is located inside the Municipality border. See: Beit Jala Municipality - Background Information