Lista e zezë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lista e zezë është veprimi i një grupi ose autoriteti, duke grupuar një listë të zezë të njerëzve, vendeve ose subjekteve të tjera për t'u shmangur ose mosbesuar si të papranueshme për ata që bëjnë listën. Nëse dikush është në një listë të zezë, ai shihet nga një qeveri ose një organizatë tjetër si një nga një numër njerëzish që nuk mund t'u besohet ose që kanë bërë diçka të gabuar. Si folje, lista e zezë mund të nënkuptojë vendosjen e një individi ose entiteti në një listë të tillë.[1]

Origjina e termit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dramaturgu anglez Philip Massinger përdori frazën "lista e zezë" në tragjedinë e tij të vitit 1639 Lufta e panatyrshme. [2]

Pasi rivendosja e monarkisë angleze solli në fron Charles II të Anglisë në 1660, një listë e regicideve emërtonte ata që do të ndëshkoheshin për ekzekutimin e babait të tij . [3] Në letrat shtetërore të Karlit II thuhet: “Nëse gjendet ndonjë shpirt i pafajshëm në këtë listë të zezë, le të mos ofendohet nga unë, por mendoni nëse ndonjë parim apo interes i gabuar mund ta ketë mashtruar të votojë”. [4] Në një histori të ngjarjeve të vitit 1676 që çuan në Restaurimin, James Heath (një mbështetës i Charles II) pretendoi se Parlamenti kishte miratuar një Akt që kërkonte shitjen e pronave, "Dhe në këtë listë të zezë Earl of Derby u fut tani dhe mbretërorë të tjerë fatkeq”. [5]

Edward Gibbon shkroi në Historinë e rënies dhe rënies së Perandorisë Romake (1776) të Andronikut se "Kujtesa e tij ruhej me një listë të zezë të armiqve dhe rivalëve, të cilët kishin treguar meritat e tij, kundërshtuan madhështinë e tij ose ofenduan fatkeqësitë e tij. ". [6]

Referenca e parë e publikuar për listën e zezë të një punonjësi daton nga viti 1774. Kjo u bë një çështje e rëndësishme punësimi në qytetet amerikane të minierave dhe qytetet e kompanive, ku futja në listën e zezë mund të nënkuptojë një humbje të plotë të jetesës për punëtorët që hynë në grevë. [7] Raporti i Komisionit Industrial të vitit 1901 thoshte "Nuk kishte asnjë dyshim në mendjet e punëtorëve për ekzistencën e sistemit të listës së zezë, megjithëse ishte praktikisht e pamundur të merreshin prova për të." Ai citoi një raport lajmesh se në 1895 një ish- konduktor në hekurudhën e Atlantikut dhe Paqësorit kreu vetëvrasje, duke qenë pa punë që nga një grevë: "Kudo që ai shkoi, lista e zezë ishte përpara tij". [8]

Megjithëse Akti Kombëtar i Marrëdhënieve të Punës i vitit 1935 nxori jashtë ligjit listat e zeza ndëshkuese kundër punonjësve që mbështesnin sindikatat ose kritikonin punëdhënësit e tyre, praktika vazhdoi në përdorim të përbashkët. Akti Taft-Hartley i vitit 1947 bëri ndryshime të cilat mbështetën futjen në listën e zezë duke afirmuar të drejtën e punëdhënësve për të qenë kundër sindikatave dhe duke kërkuar nga drejtuesit e sindikatave të bënin betimet e besnikërisë që kishin të njëjtin efekt si lista e zezë e Hollivudit. Që atëherë, paditë për shkarkim të padrejtë nga puna kanë bërë që futja në listën e zezë të jetë e fshehtë ose joformale, por ajo mbetet e zakonshme. [7]

Lufta Civile Spanjolle dhe komunistët në listën e zezë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të paktën një vullnetar ( George Drever ) në Brigadat Ndërkombëtare që shkoi në Spanjë për të luftuar fashistët e Frankos dhe që ishte gjithashtu i njohur në Partinë Komuniste Britanike në vitet 1930, u informua nga Dega Speciale e policisë se dështimi i tij për të përparuar në ushtri. ose karriera ishte për shkak të vullnetarizmit të tij në këtë kauzë dhe besimeve të tij. [9]

Luftërat e Parë dhe të Dytë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë Luftës së Parë Botërore, qeveria Britanike miratoi një "listë të zezë" bazuar në një Urdhër në Këshill të 23 dhjetorit 1915, që ndalonte subjektet Britanike të bënin tregti me firma dhe individë të caktuar në vende neutrale; listat u botuan në gazetën e Londrës. [10]

Në verën e vitit 1940, SS (Skuadrilja e Mbrojtjes) shtypi një listë sekrete të quajtur Sonderfahndungsliste GB ("Lista Speciale e Kërkimeve Britania e Madhe") si pjesë e përgatitjeve të Gjermanisë naziste për pushtimin e koduar Operacioni Deti Lion (Sea Lion) - kur kjo broshurë u gjet pas luftës, ishte zakonisht quhet Libri i Zi dhe përshkruhet si një listë e zezë. [11]

Lista e zezë antikomuniste e Hollivudit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e zezë e Hollivudit u krijua nga Komiteti i Aktiviteteve Jo-Amerikane të Dhomës së Përfaqësuesve në vitin 1947 për të bllokuar skenaristët dhe profesionistët e tjerë të Hollivudit që pretendohej se kishin simpati komuniste nga gjetja e punësimit. Filloi duke renditur 151 profesionistë të industrisë së argëtimit dhe zgjati deri në vitin 1960, kur u thye në mënyrë efektive nga pranimi se profesionistët e listës së zezë kishin punuar me emra të supozuar për shumë vite. [12] [13]

Konteksti mjekësor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendosja në listën e zezë nga ofruesit e shumtë është një veprim sistematik nga mjekët për të mohuar kujdesin ndaj një pacienti ose pacientësh të caktuar. Bëhet në mënyra të ndryshme për arsye të ndryshme; lista e zezë nuk është e re. Në vitin 1907, Unioni Mjekësor Transvaal në Afrikën e Jugut futi në listën e zezë pacientët nëse nuk mund të paguanin para në dorë. [14] Në këtë rast ka pasur një listë fizike të mbajtur nga komuniteti i mjekëve . Një listë fizike nuk është e nevojshme për të vendosur pacientët në listën e zezë, por efekti është i njëjtë.

Departamenti i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore të Shteteve të Bashkuara (HHS) zbuloi se spitalet e rishikuara nuk gjeneruan raporte incidentesh për 93% të ngjarjeve të padëshiruara. Në 7% të rasteve kur ata gjeneruan raporte, informacioni ishte i pasaktë në 63% të rasteve. Problemet që shkaktojnë dëme te pacientët janë raportuar me saktësi vetëm në 2% [15] të rasteve. [16] Nëse futja në listën e zezë është që ofruesit e shumtë refuzojnë sistematikisht kujdesin ndaj një pacienti ose pacientësh të caktuar, në këtë rast pacientët me lëndime jatrogjene, është e arsyeshme ta përkufizojmë atë si listë të zezë kur 98% [17] të rasteve grupi i parë, ofruesit e trajtimit, veçon anëtarët. e grupit të dytë, pacientët e lënduar, për t'i parandaluar ata të kenë një regjistrim të saktë të asaj që i lëndoi. Këta pacientë lëndohen më tej duke mos pasur të dhëna të sakta të nevojshme për marrjen e kujdesit për lëndimet.

Kontrolli i mashtrimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Llogaritë tregtare të kartës së kreditit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kompanitë që kanë një llogari tregtare me kartë pagese të mbyllur dhe drejtorët e tyre, shpesh shtohen në një listë të cilës i referohet kur kompanitë aplikojnë për një llogari; atëherë nuk ka gjasa që atyre t'u jepet një llogari e re nga ndonjë ofrues. Në SHBA lista quhet TMF/MATCH.

Informatikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lista e zezë në bisedën në internet ( IRC )

Në kompjuter, një listë e zezë është një sistem kontrolli aksesi që mohon hyrjen në një listë specifike (ose një gamë të caktuar) përdoruesish, programesh ose adresash rrjeti.

Leximi më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Lorence, James J. (1999). The Suppression of Salt of the Earth: How Hollywood, Big Labor, and Politicians Blacklisted a Movie in Cold War America. University of New Mexico Press. ISBN 0-8263-2027-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Stampa:Conformity

 1. ^ "Blacklist definition and meaning". Collins English Dictionary. 7 mars 2017. Marrë më 7 mars 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Peter Chadlington (2005). The Real McCoy: Understanding Peculiar English. Icon. fq. 43. ISBN 978-1-84046-684-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

  Philip Massinger (1761). Dramatic Works: A new way to pay old debts. The great Duke of Florence. The unnatural combat. The bashful lover. T. Davies. fq. 194. Might write me down in the black List of those That have nor Fire, nor Spirit of their own {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Paul McFedries (5 gusht 2008). The Complete Idiot's Guide to Weird Word Origins. DK Publishing. fq. 14. ISBN 978-1-101-21718-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Great Britain. Public Record Office (1968). Calendar of state papers, domestic series, of the reign of Charles II: preserved in the state paper department of Her Majesty's Public Record Office. Longman, Green, Longman & Roberts. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ James Heath; John Phillips (1676). A Chronicle of the Late Intestine War in the Three Kingdoms of England, Scotland and Ireland: With the Intervening Affairs of Treaties, and Other Occurrences Relating Thereunto. As Also the Several Usurpations, Forreign Wars, Differences and Interests Depending Upon It, to the Happy Restitution of Our Sacred Soveraign K. Charles II. In Four Parts, Viz. The Commons War, Democracie, Protectorate, Restitution. J. C. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Gibbon, Edward; Milman, Henry Hart (2008-06-07). Widger, David (red.). The History of the Decline and Fall of the Roman EmpireTable of Contents with links in the HTML file to the two Project Gutenberg editions (12 volumes) (në anglisht). Vëll. VIII.
 7. ^ a b Robert E. Weir (2013). Workers in America: A Historical Encyclopedia. ABC-CLIO. fq. 71–72. ISBN 978-1-59884-718-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ United States Industrial Commission; Balthasar Henry Meyer; Roswell Cheney McCrea (1901). Report of the Industrial Commission on Transportation, including testimony, review and topical digest of evidence, and special reports on railway legislation. U.S. Government Printing Office. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Gray, Daniel (2013). Homage to Caledonia: Scotland and the Spanish Civil War ([International version] ed.). New York: Luath Press Ltd. pp.68, 267.
 10. ^ The Encyclopedia Americana (1920), Blacklist
 11. ^ Philip Gooden; Peter Lewis (25 shtator 2014). The Word at War: World War Two in 100 Phrases. Bloomsbury Publishing. fq. 22. ISBN 978-1-4729-0490-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Wilkerson, William (1946-07-29). "A Vote For Joe Stalin". The Hollywood Reporter. fq. 1. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Baum, Gary; Daniel Miller (19 nëntor 2012). "Blacklist: THR Addresses Role After 65 Years". Hollywood Reporter. Marrë më 20 nëntor 2012. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Deacon, Harriet; Phillips, Howard; van Heyningen, Elizabeth, red. (2004). The Cape Doctor in the Nineteenth Century: A Social History (Clio Medica, 74). Editions Rodipi B.V. ISBN 9042010649. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ 2% ≈ 7% × (100% − 63%)
 16. ^ Ashcraft, Amy; Dorrill, Ruth Ann (mars 2010). "Adverse events in hospitals: Methods for identifying events" (PDF). oig.hhs.gov. HHS. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 8 prill 2016. Marrë më 26 mars 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ 98% ≈ 93% + (7% × 63%)