Jump to content

Llambe Arnaudov (1881)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Llambe Arnaudov

Lambe Ioanov Arnaudov është një revolucionar bullgar, anëtar i Organizatës së Brendshme Revolucionare Maqedono-Odrina . [1]

Lambe Arnaudov lindi në vitin 1881 në qytetin e Ohrit, atëherë në Perandorinë Osmane. Klasën e dytë e kreu në një shkollë bullgare. Anëtarësohet në VMORO si person juridik. Një faturë e organizatës u kap në janar 1903, në të cilën shfaqej emri i tij dhe i Petrush Çanovit, për shkak të së cilës të dy kaluan në ilegalitet dhe u bashkuan me kompaninë e Hristo Uzunov . Me të, ata morën pjesë në kryengritjen Ilinden-Preobrazhensky . [1]

Ilindenci në Ohrin e çliruar, 30 nëntor 1941, para: Evtim Apoçev, Anton Shibakov dhe Janko Dobrinov, prapa: Gligor Gakov, Lambe Arnaudov, Hristo Lapaikov, Dimitar Arzhanets dhe Tashko Arsov .

Pas shtypjes së kryengritjes, më 14 tetor 1903, çeta u nis nga Virova për në Bullgari. Më 21 tetor, skuadra e vojvodës së Veleskës Andon Kyoseto luftoi së bashku në Stari Sulp në Vardar. Më 27 tetor, trupa u kap në Stari Grad të Veleshkos, por arriti të shpëtojë dhe u bashkua me trupën e Andrej Dokurçevit në Popadia . Lambe Arnaudov dhe çetnikë të tjerë vendosën t'i dorëzohen konsullit austro-hungarez në Manastir, August Kral, pas së cilës ai u kthye në Ohër. [1]

Jeton në varfëri, martohet dhe ka katër fëmijë: Dhimitrin, Nikollën, Petarin dhe Borisin. Priti çlirimin e Maqedonisë së Vardarit gjatë Luftës së Dytë Botërore. [1]

Ai është gjyshi i politikanit maqedonas Lambe Arnaudov, ish-anëtar i VMRO-DPMNE-së dhe VMRO-NP-së.

  1. ^ a b c d Арсовъ, Т (1942). "Ламбе Йоановъ Арнаудовъ" (PDF). Илюстрация Илиндень. София: Издание на Илинденската Организация. XIV (1 (131): 13. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)