Jump to content

Lufta bërthamore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fotografi e një modeli të armës bërthamore Little Boy të hedhur në Hiroshima, Japoni, në gusht 1945. Kjo ishte fotografia e parë e bombës së bombës Little Boy që u publikua ndonjëherë nga qeveria e SHBA (ajo u deklasifikua në 1960).

Lufta bërthamore, e njohur edhe si lufta nukleare, është një konflikt teorik ushtarak ose strategji e përgatitur politike që vendos armë bërthamore. Armët bërthamore janë armë të shkatërrimit në masë; në kontrast me luftën konvencionale, lufta bërthamore mund të prodhojë shkatërrim në një kohë shumë më të shkurtër dhe mund të ketë një rezultat radiologjik afatgjatë. Një shkëmbim i madh bërthamor ka të ngjarë të ketë efekte afatgjata, kryesisht nga pasojat e lëshuara, dhe gjithashtu mund të çojë në efekte dytësore, të tilla si "dimri bërthamor", uria bërthamore dhe kolapsi i shoqërisë. Një luftë globale termonukleare me rezervat e kohës së Luftës së Ftohtë, apo edhe me rezervat aktuale më të vogla, mund të çojë në skenarë të ndryshëm, duke përfshirë zhdukjen e racës njerëzore.

Deri më sot, përdorimi i vetëm i armëve bërthamore në konfliktet e armatosura ndodhi në vitin 1945 me bombardimet atomike amerikane të Hiroshimës dhe Nagasakit. Më 6 gusht 1945, një pajisje e tipit armë uraniumi (emri i koduar "Djali i vogël") u shpërthye mbi qytetin japonezHiroshima. Tre ditë më vonë, më 9 gusht, një pajisje e tipit të shpërthimit të plutoniumit (emri i koduar "Njeriu i Trashë") u shpërthye mbi qytetin japonez të Nagasaki. Së bashku, këto dy bombardime rezultuan në vdekjen e rreth 200.000 njerëzve dhe kontribuan në dorëzimin e Japonisë, e cila ndodhi pa ndonjë përdorim të mëtejshëm të armëve bërthamore në konflikt.

Pas Luftës së Dytë Botërore, armët bërthamore u zhvilluan gjithashtu nga Bashkimi Sovjetik (1949), Mbretëria e Bashkuar (1952), Franca (1960) dhe Republika Popullore e Kinës (1964), të cilat kontribuan në gjendjen e konfliktit dhe tensionit ekstrem. që u bë e njohur si Lufta e Ftohtë. Në vitin 1974, India dhe në 1998 Pakistani, dy vende që ishin hapur armiqësore ndaj njëri-tjetrit, zhvilluan armë bërthamore. Izraeli (1960) dhe Koreja e Veriut (2006) gjithashtu mendohet se kanë zhvilluar rezerva të armëve bërthamore, megjithëse nuk dihet se sa. Qeveria izraelite kurrë nuk e ka pranuar dhe as mohuar të ketë armë bërthamore, megjithëse dihet se ka ndërtuar reaktorin dhe impiantin e ripërpunimit të nevojshëm për ndërtimin e armëve bërthamore. Afrika e Jugut gjithashtu prodhoi disa armë të plota bërthamore në vitet 1980, por më pas u bë vendi i parë që shkatërroi vullnetarisht rezervat e tyre të armëve të prodhuara në vend dhe braktisi prodhimin e mëtejshëm (1990). Armët bërthamore janë shpërthyer në mbi 2000 raste për qëllime testimi dhe demonstrimi.

Pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik në 1991 dhe përfundimit të Luftës së Ftohtë, kërcënimi i një lufte të madhe bërthamore midis dy superfuqive bërthamore përgjithësisht mendohej se kishte rënë. Që atëherë, shqetësimi për armët bërthamore është zhvendosur në parandalimin e konflikteve të lokalizuara bërthamore që rezultojnë nga përhapja bërthamore dhe kërcënimi i terrorizmit bërthamor. Megjithatë, kërcënimi i luftës bërthamore konsiderohet të jetë ringjallur pas pushtimit rus të Ukrainës në vitin 2022, veçanërisht në lidhje me kërcënimet ruse për të përdorur armë bërthamore gjatë pushtimit.

Që nga viti 1947, Ora e Kijametit e Buletinit të Shkencëtarëve Atomik ka vizualizuar sa afër është bota me një luftë bërthamore. Ora e Kijametit arriti pikat më të larta në vitin 1953, kur ora u vendos në dy minuta deri në mesnatë pasi SHBA dhe Bashkimi Sovjetik filluan testimin e bombave me hidrogjen, dhe në vitin 2018, pas dështimit të liderëve botërorë për të adresuar tensionet në lidhje me armët bërthamore dhe klimën. ndryshimi i çështjeve. Që nga viti 2020, Ora është vendosur në 100 sekonda deri në mesnatë, më e afërta që ka qenë ndonjëherë. Përparimi më i fundit i përcaktimit të orës së orës u justifikua nga rreziku i shtuar i perceptuar si i luftës bërthamore ashtu edhe i ndryshimeve klimatike, të intensifikuar nga fushatat e dezinformimit të qeverisë dhe luftërat e tjera të informacionit.