Jump to content

Lumi i Moravës Jugore

Coordinates: 43°41′45″N 21°24′30″E / 43.695816°N 21.408262°E / 43.695816; 21.408262
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Morava e Jugut e njohur në të kaluarën edhe si Morava e Bullgarisë,  (maqedonisht: Južna Morava - Јужна Морава, bullgarisht: Българска Морава, Balgarska Morava) është një lumë i cili shtrihet në lindje të Kosovës, dhe në jug të Serbisë. Morava e Jugut e cila ka një gjatësi prej 295 kilometrash, përfaqëson vetëm një degë të Moravës së Madhe. Ajo rrjedh në përgjithësi nga jugu në drejtim të veriut, nga kufiri i Kosovës me Maqedoninë e Veriut përmes një pjese të Kosovës dhe tutje për në Serbinë Qendrore, ku mes vendanimeve Stalaç dhe Varvarin ajo bashkohet me Moravën Perëndimore, për të krijuar Lumin Morava.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lumi buron në Malin e Zi të Shkupit (Skopska Crna Gora) në Maqedoninë e Veriut, në veri të Shkupit. Asaj i bashkohen edhe Rrjedhat Kljuçevës dhe Sllatinës të cilat kur bashkohen formojnë Lumin e Madh (Golema Reka), e që pas kalimit të kufirit Kosovë-Maqedoni e Veriut, njihet me emrin Morava e Binçës. Pas 49 km të kalimit nëpër territorin e Kosovës, bashkohet me Moravën e Preshevës në Luginën e Preshevës, dhe për 246 km të tjera njihet si Morava e Jugut ose Morava Jugore.

Degët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Morava e Jugut i ka 157 degë. Më të rëndësishmet në anën e majtë janë: Lumi i Jabllanicës, Veternica, Pusta reka dhe Toplica gjersa degët e anës së djathtë janë: Vrlla, Vllasina, Nishava (e gjatë) dhe Moravica e Sokobanjës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

43°41′45″N 21°24′30″E / 43.695816°N 21.408262°E / 43.695816; 21.408262