Lumnie Sopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lumnie Sopi dhe Salvador Sáinz

Lumnije Sopi ka lindur më 21 janar të vitit 1967 në Prizren. Ka mabaruar Fakultetin Filozofik, degën e letërsisë angleze në Prishtinë, si dhe Redman Actors Studio, në Londër. Nga viti 1989 merret me punë profesionale në teatër dhe film.

F i l m o g r a f i a[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rolet kryesore në filmat artistik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. 'Lepuri me pesë këmbë' (Film për fëmijë në regji të Ismail Ymerit, 1984),
  2. 'Njeriu prej dheu' (regjia Agim Sopi, 1989),
  3. 'Nën çarr po rrinte vasha' (Regjia Emin Halili, 1990),
  4. 'Anatema' (Skenari dhe regjia Agim Sopit, 2006).
  5. 'Agnus Dei' (Skenari dhe regjia Agim Sopi, 2012)
  6. 'Teuta nuk jeton me ketu' (regjia Murat Vela Derman, 2016)

Rolet kryesore në filmat televiziv[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. 'Lulepjeshkat e dashurisë' (sipas skenarit të Teki Dervishit,1990)
  2. 'Kulla' (Sipas novelës së Anton Pashkut, 1991).

Role kryesore në teatër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në teatrin Kombëtar, Prishtinë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rahila - 'Israel dhe filistinë' (Fan. S. Noli), Ifigjenia - 'Ifigjenia' (Euripidi), Antigona - 'Antigona' (Sofokliu), Shtatkobëza - 'Bregu i pikëllimit' (Teki Dervishi), Ema - 'Muzgu i lirisë' (A.Sopi), Engjulli i mirë / Wagner - 'Tragjedia e dr. Faustus-it' (Ch. Marllow), Tina – 'Shënimet e Gjon Nikollë Kazazit' (Jusuf Buxhovi), Zana – 'Viktimat e Tivarit' (Ekrem Kryeziu), Vera - 'Motra e katert' (Janosz Glowacky), 'Dosja H' (autor Ismail Kadare, regjisor Agim Sopi, Nena - 'Eshtrat qe vijne vone' (autor Teki Dervishi, regjisor Martin Kochovsky), Zonja - 'Pasardhesi' (autor Ismail Kadare, regjisor Slobodan Unkovski).

Në teatrin e kombësive, në Shkup[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Virgjinia – 'Kush e vrau Edgar Allan Po-në' (Laura Radionis).