Jump to content

Lutra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Lutra
Lundërza (Lutra lutra)
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Lutra
Speciet
Gama e Lutra

Lutra është një gjini e lundërzave , një nga shtatë në nënfamiljë Lutrinae.

Taksonomia dhe evolucioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjinia përfshin këto specie të fundit:

Fotoja Emri shkencor Emri i zakonshëm Gama
L. lutra Lundërza Në të gjithë Europën,në pjesën më të madhe të Azis dhe Afrika veriore
L. sumatrana Lundërza hundqime Azia juglindore

Speciet e gjalla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjinia ka të ngjarë të evoluojë në Azi gjatë epokës së vonë të Pliocenit ;[1] fosili më i vjetër që i përket gjinisë është i specieve L. palaeindica , dhe daton nga Plioceni i vonë .[2]

Habitat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Speciet Lutra janë gjitarë gjysmësorë, kështu që janë përshtatur mirë si me ujin ashtu edhe me tokën. Ata preferojnë zona të cekëta dhe të ngushta të përrenjve të rrethuar me pemë dhe me shkëmbinj, tërheqin peshq. Duket se ata tolerojnë rrugët dhe zonat e banuara dhe bujqësore, por vetëm bashkëveprimi i moderuar njerëzor. Ata shmangin qartë zonat pa mbulesë bimësorë dhe shkëmbinj.[3]

Dieta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dietat e lundërzave përbëhen kryesisht nga peshqit (pra, mjedisi ujor). Sidoqoftë, gjatë dimrit dhe në mjedise më të ftohta, konsumi i peshkut është dukshëm më i ulët dhe lundërzat përdor burime të tjera për furnizimin e tyre me ushqim. Dietat e tyre mund të përbëhen nga amfibët (kryesisht bretkosat dhe breshkat e pellgjeve), grabitqarët e shpendëve (kryesisht specie anserine), brejtësit e vegjël dhe jovertebrorët e tillë si brumbujt e ujit, kërmijtë dhe kallamarët. Ata gjithashtu janë ushqyer me bimë, konkretisht me bar. Me këtë larmi të madhe preja dhe burimesh për dietat e tyre, lëkundësit konsiderohen "ngrënës oportunistë".[4]

Sellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa lundërza jetojnë në vetmi , ndërsa të tjerët jetojnë në grupe.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Koepfli, K.-P.; etj. (2008). "Multigene phylogeny of the Mustelidae: Resolving relationships, tempo and biogeographic history of a mammalian adaptive radiation". BMC Biology. 6 (10): 10. doi:10.1186/1741-7007-6-10. PMC 2276185. PMID 18275614. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
  2. ^ Larivière, S. (2002). "Lutra maculicollis". Mammalian Species. 712: Number 712: pp. 1–6. doi:10.1644/1545-1410(2002)712<0001:LM>2.0.CO;2. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Cho, Hee-Sun; Choi, Kwang-Hee; Lee, Sang-Don; Park, Young-Seuk (2009). "Characterizing habitat preference of Eurasian river otter (Lutra lutra) in streams using a self-organizing map". Limnology. 10 (3): 203. doi:10.1007/s10201-009-0275-7. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Lanszki, József; Molnár, M. & Molnár, T. (2006). "Factors affecting the predation of otter (Lutra lutra) on European pond turtle (Emys orbicularis)". Journal of Zoology. 270 (2): 219. doi:10.1111/j.1469-7998.2006.00132.x. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)