Maja e Arnenit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Maja e Arnenit
Suharek.jpg
Harta që tregon vendndodhjen e Maja e Arnenit
Harta që tregon vendndodhjen e Maja e Arnenit
Koordinatat 42°11′7.73″V 20°57′44.81″L / 42.1854806°V 20.9624472°L / 42.1854806; 20.9624472Koordinatat: 42°11′7.73″V 20°57′44.81″L / 42.1854806°V 20.9624472°L / 42.1854806; 20.9624472
Shteti Kosova Kosova
Qarku Qarku i Prizrenit
Sipërfaqja 30 ha
Krijimi 1960

Maja e Arnenit është një rezervat strikt i natyrës, i shpallur në vitin 1960, dhe gjendet në Prevallë, në Rajonin e Prizrenit, Kosovë.[1] Maja e Arnenit ka një sipërfaqe prej 30 ha.

Veçoritë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zona e Rrobullit është e pasur me pyje të llojit endemo - relikt të rrobullit (Pinus heldreichii), i cili në shpatinat jugore gëlqerore të Oshlakut formon bashkësinë Seslerio-Pinetum heldreichii, ndërsa në shpatijet jug-lindore, që kanë më shumë lagështi, formon bashkësinë Luzulo maximae - Pinetum heldreichii. Këto bashkësi shtrihen deri në lartësinë mbidetare prej 1.946 m. Një pjesë e këtyre pyjeve me sipërfaqe prej 30 ha, në vitin 1960 është shpallur si rezervat strikt i natyrës. Në pjesën lindore të zonës, nën pyjet e rrobullit, gjendet bashkësia pyjore e ahut Fagetum montanum. Zona e pyjeve të rrobullit e propozuar si zonë e I e mbrojtjes (rezervat strikt të natyrës) është e pasur me bimë endemike, nga të cilat veçohen: bar peshku i sharrit (Vrbascum scardicolum - st. end.), Gencianëza bullgare (Gentianella bulgarica var. Albanica), Karafil i kartusianve (Dianthus cartusonarum), Karafil shkëmbinjsh (Dianthus integer), Lulekambane shqiptare (Campanula albanica), Lisra shqiptare (Thymus albanus) etj. [1] [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "RAPORT PËR GJENDJEN E NATYRËS 2010 - 2014" (PDF). ammk-rks.net. Prizren: MINISTRIA E MJEDISIT DHE PLANIFIKIMIT HAPESINOR. 2015. Marrë më 10 qershor 2016.
  2. ^ "Action Plan for Biodiversity 2016 – 2020 — Strategy and Action Plan for Biodiversity 2011 – 2020 — Department of Environment Protection" (PDF). mmph.rks-gov.net. Prishtina. f. 72. Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 2018-10-03. Marrë më 2018-10-03.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]