Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ambasada e Malit të Zi në Tiranë

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Malit të Zi janë marrëdhëniet e jashtme dypalëshe midis Republikës së Shqipërisë dhe Malit të Zi.

Historia e marrëdhënieve[redakto | përpunoni burim]

Kriza lindore[redakto | përpunoni burim]

Dorëzimi i Shkodrës Malit të Zi në vitin 1913
2rightarrow (Nuvola colors).svg Për më shumë informacione të shikohen Lidhja e Prizrenit, Kryengritja e vitit 1912, Beteja e Nokshiqit dhe Lufta e Ulqinit

Luftërat Ballkanike dhe Lufta e Parë Botërore[redakto | përpunoni burim]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Për më shumë informacione shikoni artikullin Krimet serbe kundër shqiptarëve në luftërat ballkanike

Luftën e Parë Botërore, Mali i Zi ka kryer operacione ushtarake pa pëlqimin e aleatëve të saj. Pasi që shqiptarët, të ndihmuar nga Austro-Hungaria dhe Bullgaria, kanë përbërë rrëzik për kufirin malazez dhe kanë penguar lundrimin në lumin Bunaa, mbreti Nikolla urdhëroi detashment e Serbisë së vjetër ta pushtoj Shkodrën. Kështu, Mali i Zi për herë të dytë në tre vitet e fundit, kundër vullnetit të fuqive të mëdha, pushtoi këtë qytet në qershor të viti 1915.[1]

Lufta e Dytë Botërore[redakto | përpunoni burim]

Shqipëria e Madhe gjatë luftës së Dytë botërore, duke përfshirë pjesët lindore të Malit të Zi të sotëm.
2rightarrow (Nuvola colors).svg Për më shumë informacione të shikohen Shqipëria gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe Masakra e Tivarit

Marrëdhëniet[redakto | përpunoni burim]

Republika e Shqipërisë, zyrtarisht e ka njohur Malin e Zi më 12 korrik 2006. Marrëdhëniet diplomatike mes dy shteteve janë vendosur më 1 gusht 2006.[2]

Përfaqësuesit [redakto | përpunoni burim]

Në Tiranë[redakto | përpunoni burim]

  • Dušan Mrdovic, ambasador, 2016 – aktual [3]
  • Ferhat Dinosha, ambasador, 2012 – 2016
  • Željko Perovic, ambasador, 2008 – 2012 

Në Podgoricë[redakto | përpunoni burim]

2rightarrow (Nuvola colors).svg Për më shumë informacione shikoni artikullin Lista e ambasadorëve të Shqipërisë në Mal të Zi
  • Ernal Filo, ambasador, 2014 – aktual[4]
  • Tonin Beci, ambasador, 2008 – 2014

Shiko dhe[redakto | përpunoni burim]

Lidhjet[redakto | përpunoni burim]