Masakra e Borovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

6 korrik 1943 një pjese e 1. Gebirgs-Division kreu masakrën e Boroves. Fshati Borova në Jug të Shqipërisë u shkatërrua tërësisht dhe 107 persona u vranë.

Masakra[redakto | përpunoni burim]

Në 6 korrik 1943, marshuan trupat e Divizion i Parë Malor te Wehrmacht ne zonen e Pushtimi italian i Shqipërisë për të Janinës në Greqi, që nga Wehrmacht, në funksion të afërt dorëzimin e Italisë, një ulje e aleatëve në Greqi ishte e frikësuar. Në udhëtimin tuaj nga Korça në Perëndim përmes Jugut të Shqipërisë ishte në një kolonën pak në Jug të Borova në Barmash të Kalojë nga prita e vendore shqiptare partizanët e udhëhequr nga Riza Kodheli sulmuar. Këto nuk ishin gjermanisht, por italisht ushtarët janë të pritet për të. Me mbështetjen e Italisë njësive të ishin partizanët në mbrëmje, malet e shtyu prapa.

Pasditen e së njëjtës ditë, të kryer nga gjermanisht hakmarrja : ata u zhvendos në me flakë hedhës nga Borovaia, dhe kryer masakrën në mesin e popullatës civile, ka qëlluar dhe vrarë njerëz ose të lënë ata në shtëpitë e djegur, fshatarët për partizanët. Borova kishte në atë kohë, rreth 450 deri në 500 banorë. Të Gjithë e 100 objektet e fshatit – shtëpi, dyqane, kishat – u përdorur nga ushtarët djegur ose dëmtuar rëndë. 107 civilëve në këtë shumica e krimeve të rënda e Wehrmacht në Shqipëri janë vrarë – duke përfshirë gratë, fëmijët dhe të Moshuarit. 47 viktimave ishin më të rinj se 20 vjet, 23 mbi moshën 60 vjeç, më i ri viktima ishte vetëm katër muaj e vjetër, më të vjetër të Vrarë 73 vjet. Disa banorë të tjerë u plagosën ; shumë kishte në kohën e sulmit në fusha të gjetur. Në fshatin Barmash në Jug të kaluar, më vonë u sulmua, vdiq më 18 banorë të tjerë.

Kujtim[redakto | përpunoni burim]

Përkujtimore, në Sfondin e Gramoz

Shqipëria Komuniste ruhej përkujtimi i masakrës. Një monument dhe Muze të vogël, duke Kujtuar e krimit. Kompozitorit Thoma Gaqi, i botuar në vitin 1972, është një poemë simfonike me emrin e Borova në kujtim të viktimave.[1]

Demokratike e Shqipërisë nga vitet 1990, partizane të luftës dhe masakrës në Borova është menduar. Muzeu ishte gjatë shortit të kryengritjes të vitit 1997, i shkatërruar. Që nga viti 1996, mbështetur në Ambasadën gjermane në Tiranë, fshatin Borova, me disa projekte të infrastrukturës. Ambasadori gjerman mori pjese ne përkujtimoren e ngjarjeve. Gjithashtu ka pasur plane për një ndërtesë e re e monumentit, në qendër të sot, 107 varret.[2][3]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Letërsi[redakto | përpunoni burim]

Lidhjet[redakto | përpunoni burim]

Dëshmi Individuale[redakto | përpunoni burim]