Mazhar Krasniqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Mazhar Krasniqi (ka lindur 1931), në Zelandë është udhëheqës i komunitetit mysliman shqiptar kosovar. Ai ishte i pari President i Federatës së Shoqatave islamike në Zelandën e Re (FIANZ) në vitin 1979 dhe veprimtar i të drejtave të njeriut.

Pamje e përgjithshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mazhar Shukri Krasniqi, i biri i Shukri Krasniqit dhe Aisha Minushit, ka lindur në 17 tetor 1931 në Prishtinë. Në vitin 1950 u dëbua nga regjimi komunist i Jugosllavisë për në Zelandë. Ai arriti në Wellington më 1 maj 1951 dhe aty filloi të punojë në vendeve të ndryshme të punës duke përfshirë punë bujqësore në jug.

1 janar 1956 ai mori pjesë në Kongresin e parë të organizatës myslimane nga Zelanda e Re dhe u bë anëtar i Komitetit Ekzekutiv, në të cilën qëndroi në vitin 1992. Ai shërbeu dy herë si president i saj, në vitin 1975 dhe në vitin 1987.

1960 Krasniqi ngriti një restorant të quajtur 'Shqipëria' në periferi të Panmure ku ai u bë shumë i suksesshëm si biznesmen.

Në 1965 Krasniqi ndoqi një konferencë të rëndësishme ndërkombëtare në Mecca, Arabia Saudite, Zelanda e Re Asociacioni i Zelandës delegoi 17 deri në 24 prill (15.-22. Zul Hijjah 1384), dhe Umrah kryhet e edhe atë që të kthehem me një dokument 38 faqe të drejtë të "rezolutave nga gjeneral Konferencës Islamike ; Seanca e dytë" si një suvenir. Ai shtrihet qëndrimit të tij dhe bëri disa kontakte të rëndësishme me një numër prej arabët dhe i larguar nga shqiptarët që ishin atje dua halal importimin e mishit nga Zelanda e Re.

Në vitet 1970 Krasniqi zhvilloi kontakte me ambasadat myslimane në Wellington dhe Canberra, dhe të vazhdueshme për të marrë pjesë në konferenca dhe jashtë ngjarjet në emër të komunitetit mysliman Zelanda e Re. Ai ishte gjithashtu i pranishëm në gurin e themelit për hedhjen ceremoni Zelanda e Re e parë e xhamisë më 30 mars 1979. Xhamia e anëtarët e Komitetit - Mazhar Krasniqi, Hajji Abdul Rahim Rasheed, tha Alvi, Mohammed Yakub Patel dhe Hajji Hussein Mohammed zot - mortgaged gjitha shtëpitë e tyre për të ngritur e nevojshme e parave të gatshme për të kompletuar angazhimin e nevojshme financiare nga ndërtuesi. Për punën e mëtejshme të ndërtimit të ishte extension sallë filloi në 1987 kur Krasniqi ishte president i Shoqatës Zelanda e Re myslimane.

Federata e Shoqatave islamike e Zelanda e Re (FIANZ)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas ceremoninë e themelit për xhaminë e parë në Zelandën e Re, Mazhar Krasniqi vazhdoi të bëhet presidenti i parë i parë mysliman organizatë kombëtare, Federata e Shoqatave Islamike e Zelanda e Re (FIANZ). Ai u zgjodh në postin e lartë në 15 prill 1979. Takimi u mbajt në fakt në fakt në të 17 Vermont Street pronës vetëm disa javë para se të ishte për të filluar punën për ndërtimin e parë e vendit xhami.

Vonë në 1980, Hajji Muhammad Ali Harakan, Sekretar i Përgjithshëm i Lidhjes Botërore autoritative myslimanë (Rabitah Al-Alam Al-Islami), i dha Rayes (arabisht fjalë për fjalë për "komandant') Mazhar Shukri Krasniqi të drejtë të çështjes halal certifikatave të eksportit të mishit dhe ushqim në Arabinë Saudite. Pesë vjet më vonë, me Dr Hajji Ashraf Choudhary si president i FIANZ, dhe pas negociatave me Zelanda e Re Prodhuesit e mishit Bordit, ishte një kontratë të rregulluar formal. Krasniqi u emërua i pari FIANZ North Island Halal mbikqyrëse më 16 shtator 1985. Puna e tij mori atë rregullisht për të Wairoa, Omahu dhe Morewa në bregun lindor. Ai dha dorëheqjen në vitin 1986.

Dalja në pension[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë vitit 1992 Takimi vjetor i përgjithshëm i Zelanda e Re mysliman Association Vjetor Mazhar Shukri Krasniqi u emërua Mbrojtëse, Haroon Aziz Rasheed nga Fixhi u bë president, dhe Ali Feroze Sekretarit. E pas vitit Krasniqi majtë politikë të komunitetit, dhe të dy në pension nga Komuniteti mysliman në politikë. Më pas ai ndoqi SHBA Congessional seancave.

Megjithatë, gjatë krizës në Kosovë më 1999 Krasniqi bindi Zelanda e Re qeveria që menjëherë të pranoni 650 refugjatë shqiptarë. Më 1 prill 1999 në Zelandën e Re Shqipe Lidhjes Qytetare, e cila ishte president Krasniqi, organizuan një demonstrim në mars dhe Auckland qendrore për të shprehur mbështetjen e tyre për të udhëhequr nga SHBA bombardimeve të NATO-s e Jugosllavisë.

Më 31 dhjetor 2002 Guvernatorit të Përgjithshëm të Zelanda e Re mirësitë e Mbretëreshës Medaljen e Shërbimit (QSM) për të shërbimit publik në Mazhar Krasniqi e tij për dekada të shërbimit të komunitetit shqiptar dhe të dy e më të gjerë myslimane në emër të saj madhëri, Queen Elizabeth II. E vënie në ceremoni u mbajt të premten, 4 prill 2003, në Shtëpinë e qeverisë qendrore në Wellington.

Në gusht 2005 FIANZ festoi jubileun e tij të argjendtë në vend modestly përkujtimor duke lëshuar një broshurë në të cilën Mazhar Shukri Krasniqi paraqiti një faqe një mesazh urimi dhe paqen, të gjithë ja atribuar lavdinë e All-llahut të vetëm.

Sheikh Airot, Imami i Xhamisë Ponsonby (Auckland, Zelanda e Re), dhe Mazhar Shukri Krasniqi, Q.S.M., 2005.

Po këtë vit të New Delhi, India, me bazë në Institutin e Studimeve të lëshuar Objektivi libër me titull 100 Madhe myslimanëve të shekullit të 20-të identifikuar se inauguruese kryetari i FIANZ, Mazhar Krasniqi, në mesin e tyre. Emri i tij qëndron tjera përveç luminaries e botës islamike si Ahmed H. Deedat, Alija Izetbegoviq, Dr Mahathir Mohamed, Al Iraku Muhammed Husain Al Amini, Imam Hassan Al Bana, Ismail-bej Gaspraly, Mbreti Abdul Aziz bin Abdul Rahman Al Saud dhe Mbreti Faisal bin Abdul Aziz Al Saud, Malcolm X, Muhammed Jinnah, Maulana Muhammed Ilyas, Muhamed Asad, Profesor Kurshid Ahmad, e Ayatollah Ruhollah Musavi Khomeini, Sayyid Qutb, Sheikh Ahmad Jasin, Syed Abul Ala Mawdudi dhe shumë, shumë më tepër.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Berryman, Warren, and Draper, John. “Meat exporters resist costly Islamic crusade”. National Business Review (May, 1979), Volume 9, No.16 (Issue 333), p. 1.
 • Bishop, Martin C. '“A History of the Muslim Community in New Zealand to 1980”, thesis submitted in partial fulfilment of the requirement for the degree of M.A. in history at the University of Waikato' (Waikato University, 1997).
 • “Growing Support For Queen St Protest March”. Auckland Star(26 August 1968), p. 3.
 • "3000 stage city protest”. Auckland Star (28 August 1968), p. 1.
 • “City Mosque For Muslims”. New Zealand Herald (28 March 1979), p. 1.
 • De Graaf, Peter. “The Kiwi Kosovars”. Metro (June, 2001), pp. 89–93.
 • Drury, Abdullah. “A Short History of the Ponsonby Mosque, New Zealand”. Al-Nahdah (Malaysia), Vol.19, No.3, pp. 36–38.
 • Drury, Abdullah. “A Short History: New Zealand’s First Mosque”. Muslim World League Journal (Dhul-Qa‘adah 1421 - February 2001), Vol.28, No.11, pp. 45–48.
 • Drury, Abdullah. “A Short History of the Ponsonby Mosque, Auckland”. Da’wah Highlights (Rabi-ul Awwal 1422 - June 2001), Vol.XII, Issue 6, pp. 43–50.
 • Drury, Abdullah. “A Tribute to the Illyrian Pioneers”. Al Mujaddid (March 2002 - Muharram 1423), Vol.1, No.16, p. 10.
 • Drury, Abdullah, Islam in New Zealand: The First Mosque (Christchurch, 2007) ISBN 978-0-473-12249-2
 • Drury, Abdullah. “Mazhar Krasniqi Now QSM”. Al Mujaddid (20 March 2003 - Muharram 1424), p. 16.
 • Drury, Abdullah. “Mazharbeg”. Al Mujaddid (21 June 2003 - Rabiul Thani 1424), Vol.1, p. 14.
 • “Eastern Dome For Skyline”. New Zealand Herald (7 April 1980), p. 2.
 • “Islamic Meat Trade”. Otago Daily Times (12 March 1979), p. 1.
 • “Muslims Raising Meat Deal Snags”. Evening Post (4 August 1979), p. 8.
 • Thomson, Ainsley. “Mazhar Krasniqi”. New Zealand Herald (31 December 2002), p.A6.
 • Trickett, Peter. “Minarets in Ponsonby”. New Zealand Listener (21 April 1979), pp. 18–19.
 • Waja, Ismail. “50 Years Celebrations”.Al Mujaddid (July 2001), p. 1-2, 7.
 • New Zealand Gazette (10 January 2003), Issue No.2., p. 83.