Jump to content

Mbretëria e Judës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e mbretërive të Judës dhe Izraelit.

Mbretëria e Judës (Hebraisht: יְהוּדָה‎, Yəhūdā; Akadisht: 𒅀𒌑𒁕𒀀𒀀 Ya'údâ [ia-ú-da-a-a]; Imperial Aramaic: 𐤁‬𐤉‬𐤕‬𐤃𐤅‬𐤃 Bēyt Dāwīḏ, "Shtëpia e Davidit") ishte një mbretëri izraelite e Levantit Jugor gjatë epokës së hekurit. Me qendër në Judea, kryeqyteti i mbretërisë ishte Jeruzalemi. Shteti tjetër izraelit, Mbretëria e Izraelit, shtrihej në veri. Hebrenjtë janë emëruar sipas Judës dhe janë kryesisht pasardhës prej saj.

Bibla hebraike përshkruan Mbretërinë e Judës si pasardhëse të Mbretërisë së Bashkuar të Izraelit, një term që tregon monarkinë e bashkuar nën mbretërit biblikë Saul, David dhe Solomon dhe që mbulon territorin e Judës dhe Izraelit. Megjithatë, gjatë viteve 1980, disa studiues biblikë filluan të argumentojnë se provat arkeologjike për një mbretëri të gjerë përpara fundit të shekullit të 8-të pes janë shumë të dobëta dhe se metodologjia e përdorur për të marrë provat është e gabuar. Në shekullin e 10-të dhe në fillim të shekullit të 9-të pes, territori i Judës duket se ka qenë pak i populluar, i kufizuar në vendbanime të vogla rurale, shumica e tyre të pafortifikuara. Tel Dan stele, e zbuluar në vitin 1993, tregon se mbretëria, të paktën në një formë, ekzistonte nga mesi i shekullit të 9-të pes, por nuk tregon shtrirjen e fuqisë së saj. Gërmimet e fundit në Khirbet Qeiyafa, megjithatë, mbështesin ekzistencën e një mbretërie të organizuar në qendër dhe të urbanizuar deri në shekullin e 10 pes, sipas gërmuesve.

Në shekullin e VII pes, popullsia e mbretërisë u rrit shumë, duke përparuar nën vasalitetin asirian, pavarësisht nga revolta e Ezekias kundër mbretit asirian, Senakeribit. Me rënien e Perandorisë Neo-Asiriane në 605 pes, u shfaq konkurrenca midis Egjiptit dhe Perandorisë Neo-Babilonase mbi kontrollin e Levantit, duke rezultuar përfundimisht në rënien e shpejtë të Judës. Në fillim të shekullit të 6-të pes pa një valë rebelimesh judahite të mbështetura nga Egjipti kundër sundimit babilonas duke u shtypur. Në vitin 587 pes, Nabukadnetsari II rrethoi dhe shkatërroi Jerusalemin, duke i dhënë fund mbretërisë. Një numër i madh judeasish u internuan në Babiloni dhe mbretëria e rënë më pas u aneksua si një provincë babilonase.

Pas rënies së Babilonisë nën Perandorinë Persiane Akamenide, mbreti Kiri i Madh lejoi që hebrenjtë që ishin dëbuar pas pushtimit të Judës të ktheheshin. Ata u lejuan të vetëqeveriseshin nën qeverisjen persiane. Vetëm 400 vjet më vonë, pas Revoltës së Makabeve, hebrenjtë rifituan plotësisht pavarësinë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]