Merkoti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Riviera e Merkotit, 1970

Merkoti (malazisht: Мркојевићи/Мрковићи, Mrkojevići/Mrkovići) është një rajon historik fisnorMalin e Zi jugperëndimor, i vendosur në mes të qyteteve të Tivarit dhe Ulqinit.[1] Rajoni kufizohet me Krajën në lindje. Merkoti formojn një grup të veçantë etno-gjeografik me dialektin e tyre të gjuhës serbo-kroate, duke shfaqur gjithashtu një shkallë të dygjuhësisë në shqip. Zakonet e tyre dallohen nga komunitetet fqinje sllave dhe shqiptare, por shfaqin edhe ndikim dhe kontakte me ta. Në periudhën 400-vjeçare osmane, merkotasit u konvertuan në Islam, gjë që formon një aspekt të rëndësishëm të identitetit të tyre kulturor.[1]

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajoni ndodhet në pjesët jugore të komunës së Tivarit dhe përbën një nga komunat e saj komunale. Ka nëntë vendbanime: Velje Selo, Dabeziqi, Dobra Voda, Gorana (Mala dhe Velja), Gěrdoviqi, Kunje, Ljeskovac, Pelinkoviq dhe Peçurice.[1] Vendbanimet historike të rajonit fisnor përfshijnë gjithashtu Megjreç dhe Mali/Velji Mikulici, por që nga viti 2011 ato nuk kanë banorë. Mërkoti ndahet në pravi Mrkojevići (Mërkoti i vërtetë) që është më afër qytetit të Tivarit dhe nënrajonit të Goranës në jug. Dobra Voda, Pechurice, Gërdoviqi, Velje Selo, Dabeziqi, Ljeskovac, Megjreç dhe Mali/Velji Mikulići i përkasin Mërkotit të vërtetë, ndërsa Mala/Velja Gorana, Kunje, Pelinkoviqi në nënrajonin e Goranës.

Dialekti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të folmen vendase sllave të Mërkotit, ndikimi i shqipes është dukshëm i përhapur. Ndërsa është e sigurt se disa nga Mërkoti ishin historikisht shqiptarë, me disa që ende zgjodhën të identifikoheshin si të tillë, ka të ngjarë që të dyja zhvendosjet e popullsisë, së bashku me dygjuhësinë me shqipfolësit përreth janë përgjegjëse për depërtimin e veçorive të shqipes në dialektin sllav e folur nga Mërkoti.[2]

Popullsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 2011, rajoni ka 3,140 banorë. Shumica, por jo të gjithë banorët e komunës komunale janë pjesë e fisit historik Mërkot. Për sa i përket të dhënave të regjistrimit, rreth gjysma e komunës komunale identifikohet si muslimanë etnikë, rreth 1/3 si malazezë dhe pjesa tjetër si boshnjakë, serbë, shqiptarë dhe muslimanë-malazez ose malazez-muslimanë.[3]

Vendbanimi Malazezët Serbët Boshnjakët Muslimanët (kombësi) Shqiptarët muslimanë-malazez ose malazez-musliman Nuk janë përgjigjur Të tjerë Gjithsej
Dabeziqi 68 0 0 86 0 0 6 0 160
Dobra Voda 369 62 148 376 28 13 19 19 1046
Gërdoviqi 62 0 0 107 0 0 0 0 175
Kunje 148 50 0 170 0 16 9 12 415
Mala Gorana 39 0 9 75 0 0 6 0 131
Pelinkoviqi 83 0 0 41 12 0 0 0 141
Peçurice 96 92 72 213 13 1 14 25 573
Velja Gorana 33 0 1 285 17 0 10 0 353
Velje Selo 86 0 6 134 0 0 2 4 233
Gjithsej 984 204 236 1487 70 30 68 60 3,140

Tradita[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Festivali "Dani Mrkojevića" (Ditët e Merkotit) mbahet çdo vit në javën e fundit të korrikut, në Peçurice si një festë e kulturës dhe traditave të zonës.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Novik, Alexander; Sobolev, Andrey (2017). "Traditional Wedding Costume of the Mrkovići in Montenegro: Between Real Heritage and Folk Construction (Materials of the Russian Expeditions in 2012–2014)" (PDF). Folklore (në anglisht). 66: 1. doi:10.7592/FEJF2016.66.novik_sobolev. Marrë më 15 shkurt 2020.
  2. ^ Matthew C., Curtis (2012). Slavic-Albanian Language Contact, Convergence, and Coexistence (në anglisht). The Ohio State University. fq. 38-39.
  3. ^ "Census 2011 data - Montenegro". Monstat (në anglisht). Zyra e Statistikave të Malit të Zi. Marrë më 15 shkurt 2020.