Midas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mbreti Midas me vajzën e tij, nga A Wonder-Book for Girls and Boys nga Nathaniel Hawthorne

Midas ( /ˈmdəs/; Greqisht: Μίδας) është emri i të paktën tre anëtarëve të shtëpisë mbretërore të Frigjia.

Mbreti Midas është kujtuar në mënyrë popullore në mitologjinë greke për aftësinë e tij për të kthyer gjithçka që preku në ar. Kjo u quajt si prekja e artë, ose prekja e Midas.[1] Qyteti Frigjian, Midaeum, me sa duket u emërua pas emrit të Midas, dhe kjo është ndoshta edhe Midas që sipas Pausanias themeloi Ancyra.[2] Sipas Aristotelit, legjenda qëndroi se Midas vdiq nga uria si rezultat i "lutjes së tij të kotë" për prekjen e arit.[3] Legjendat e rrëfen për Midas dhe babanë e tij Gordias, të besuar për themelimin e kryeqytetit Firgjian, Gordium dhe lidhjen e Gordian Knot, tregojnë se ata besohej se kishin jetuar diku në mijëvjecarin e 2 para erës së re, shumë përpara Luftës së Trojës. Sidoqoftë, Homeri nuk përmend Midas ose Gordias, ndërsa përkundrazi përmend dy mbretër të tjerë Firgjian, Migdoni dhe Otreus.

Një tjetër mbret Midas sundoi Frigjinë në fund të shekullit të 8 para erës sonë, deri në shkarkimin e Gordiumit nga Kimerianët, kur ai thuhet se ka kryer vetëvrasje. Shumica e historianëve besojnë se ky Midas është i njëjti person me Mita, i quajtur mbret i Mushkisë në tekstet asiriane, i cili luftoi me Asirinë dhe provincat e saj anatoliane gjatë së njëjtës periudhë.[4]

Një Midas i tretë thuhet nga Herodoti se ka qenë anëtar i shtëpisë mbretërore të Frigjiisë dhe gjyshi i Adrastit i cili u largua nga Frigjia pasi aksidentalisht vrau vëllain e tij dhe mori azil në Lidia gjatë mbretërimit të Kroezit. Frigjia ishte deri në atë kohë një subjekt Lidian. Herodoti thotë se Kroezi e konsideronte shtëpinë mbretërore Frigjian si "miq", por nuk përmend nëse shtëpia mbretërore Frigjian ende sundonte si mbretër (vasal) të Frigjisë.[5]

Mitologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prekja e artë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një ditë, siç tregon Ovid në Metamorphoses XI,[6] Dionisi zbuloi se mësuesi i tij i vjetër i shkollës dhe babai i tij kujdestar, satirë Silenus, ishte i zhdukur. Satirë i vjetër kishte pirë verë dhe ishte endur i dehur, për t'u gjetur nga disa fshatarë Firgjian që e çuan atë te mbreti i tyre, Midas (përndryshe, Silenus kaloi në kopshtin e trëndafilave të Midas). Midas e njohu atë dhe e trajtoi atë në mikpritje, duke e argëtuar atë për dhjetë ditë dhe netë me edukatë, ndërsa Silenus i pëlqeu Midas dhe miqtë e tij me histori dhe këngë.[7] Në ditën e njëmbëdhjetë, ai e ktheu Silenin tek Dionisi, në Lidia. Dionisi i ofroi Midas zgjedhjen e tij për çfarëdo shpërblimi që dëshironte. Midas pyeti që gjithçka që mund të prekte duhet të ndryshohet në ar.

Midas u gëzua për fuqinë e tij të re, të cilën ai nxitoi ta vuri në provë. Ai preku një degëz lisi dhe një gur; të dy u kthyen në ar. I gëzuar, sapo u kthye në shtëpi, ai preku çdo trëndafil në kopshtin e trëndafilave, dhe të gjithë u bënë ari. Ai urdhëroi shërbëtorët të vendosnin një festë në tryezë. Pasi zbuloi se si ushqimi dhe pija u shndërruan në ar në duart e tij, ai u pendua nga dëshira e tij dhe e mallkoi. Klaudian shprehet në In Rufinum: "Kështu që Midas, mbreti i Lydia, në fillim u ndje krenar kur gjeti se mund të shndërronte gjithçka që preku në ar; por kur e pa ushqimin e tij rritet i ngurtë dhe pija e tij ngurtësohet në akull të artë, atëherë ai e kuptoi se kjo dhuratë ishte një fatkeqësi dhe në zemërimin e tij për ar, e mallkoi lutjen e tij”.[8]

Në një version të thënë nga Nathaniel HawthorneA Wonder-Book for Girls and Boys (1852), vajza e Midas erdhi tek ai, e mërzitur për trëndafilat që kishin humbur aromën e tyre dhe u bë e vështirë, dhe kur ai arriti ta ngushëllonte, e gjeti se kur preku vajzën e tij, ajo iu shndërrua në ar. Tani, Midas e urrente dhuratën që i kishte dëshiruar. Ai iu lut Dionisit, duke lypur që të shpëtohej nga uria. Dionisi dëgjoi lutjen e tij dhe u pajtua; duke i thënë Midas që të lahej në lumin Paktol. Pastaj, çdo gjë që ai futi në ujë do të kthehej nga prekja.

Midas e bëri këtë, dhe kur preku ujërat, fuqia rrodhi në lumë dhe rërën e lumit u shndërruan në ar. Kjo shpjegoi pse lumi Paktol ishte aq i pasur me ar dhe elektrum dhe pasuria e dinastisë së Alyattes të Lydia që pretendonte Midas si stërgjyshi i saj pa dyshim që shtysa për këtë mit origjine.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ alkimi, shndërrimi i një objekti në ar është i njohur si krizopoeia .
  2. ^ Pausanias 1.4.5.
  3. ^ Aristotle, Politics, 1.1257b.
  4. ^ See for example Encyclopædia Britannica; also: "Virtually the only figure in Phrygian history who can be recognized as a distinct individual", begins Lynn E. Roller, "The Legend of Midas", Classical Antiquity, 22 (October 1983):299-313.
  5. ^ Herodotus I.35.
  6. ^ On-line text at Theoi.com
  7. ^ Aelian, Varia Historia iii.18 relates some of Silenus' accounts (Graves 1960:83.b.3).
  8. ^ Claudian, In Rufinum: "sic rex ad prima tumebat Maeonius, pulchro cum verteret omnia tactu; sed postquam riguisse dapes fulvamque revinctos in glaciem vidit latices, tum munus acerbum sensit et inviso votum damnavit in auro."