Jump to content

Mihalollët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mihalollët (osmanisht: Mihal oğlu - i biri i Mihalit), ishin një familje e shquar e udhëheqësve akincı dhe zotërinjve kufitarë ( uç beu ) të Perandorisë së hershme Osmane.

Familja rrjedh nga Qose Mihal, sundimtar romak lindor i Harmanköy, i cili mund të ketë qenë një i afërm i dinastisë perandorake bizantine të Palaiologoi . Pasi u konvertua në Islam, ai u bë shoqërues i themeluesit të Emiratit Osman, Osman I, dhe luajti një rol të konsiderueshëm në zgjerimin e hershëm të shtetit osman. [1] Ai dhe pasardhësit e tij mbanin, deri në fillim të shekullit të 16-të, titullin trashëgues të "komandantit të akıncıs ". Sipas osmanistit të madh Franz Babinger, së bashku me Evrenosoğulları, Malkoçoğulları, Timurtaşoğulları dhe Turahanoğulları, Mihalollët ishin "ndër familjet më të famshme fisnike të perandorisë së hershme osmane". [1]

Qose Mihali kishte dy djem, Mehmedin, i cili luajti një rol të rëndësishëm në Interregnumit osman dhe në vitet e para të mbretërimit të Muradit II, dhe Bakshi, i cili është relativisht i panjohur. [1] Djali i Mehmedit, Hızır Beu ishte një komandant ushtarak i shquar nën Mehmetin II, ashtu si edhe dy nga nipërit e tij, Ali Beu dhe Iskender Beu ; një vëlla i tretë, Bali Beu, është më pak i njohur, megjithëse edhe ai fitoi titullin e nderuar Gazi. [1] Një tjetër Mehmed, i cili ishte aktiv në fillim të shekullit të 16-të dhe vdiq në vitin 1543, jepet në mënyra të ndryshme ose si djali i katërt i Hızırit, ose bir i Aliut. [1] Një tjetër përfaqësues i familjes është edhe Ahmed Mihalolli që jetoi rreth mesit të shekullit të 16-të është ndoshta i fundit që ka mbajtur dhe ka ushtruar titullin trashëgues të udhëheqësit të akinxhive, dhe pas tij familja fillon të bjerë nga autoriteti. Megjithatë, ata mbijetuan deri në kohët moderne duke mbajtur edhe prona të gjera në pjesën më të madhe të Bullgarisë, rreth Edrenesë, dhe, sipas udhëtarit të shekullit të 17-të Evliya Çelebi, kishin prona edhe në Amasya dhe Bursa . [1]

  • Başar, Fahamettin, "Mihaloğulları" (PDF), TDV Encyclopedia of Islam (në anglisht), fq. 24–25
  • Babinger, Franz (1993), Mīk̲h̲āl-Og̲h̲lu (në anglisht), vëll. 7, fq. 34–35
  1. ^ a b c d e f Babinger 1993.