Mikofenolati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Stampa:Infobox drug Acidi mikofenolik, i quajtur edhe mikofenolat [1], është një ilaç imunosupresiv që përdoret për të parandaluar refuzimin në transplantimin e organeve . Ajo u prezantua fillimisht si prodrug mycophenolate mofetil (MMF, emri tregtar CellCept) për të përmirësuar bioavailability oral. Kohët e fundit, kripë mikofenolat natriumi (emri tregtar Myfortic) gjithashtu është futur.

Zbuluar nga shkencëtari italian Bartolomeo Gosio në vitin 1893, acidi mikofenolik ishte antibiotik i parë që sintetizohej në formë të pastër dhe të kristaltë. Por aplikimi i tij mjekësor u harrua derisa dy shkencëtarë amerikanë CL Alsberg dhe OM Black e risinktojnë atë në vitin 1912 dhe i dha emrin e saj kimik. Përfundimisht u zbulua se ishte një ilaç që vepronte me spectrum të gjerë që kishte veti antivirale, antifungale, antibakteriale, antikancerike dhe antipsoraze. [2] Medikamenti klinik i përdorshëm Cellcept u zhvillua nga gjenetisti i Afrikës së Jugut Anthony Allison dhe bashkëshortja e tij Elsie M. Eugui. Ajo u miratua për herë të parë në Shtetet e Bashkuara në 1995 për përdorim në transplantin e veshkave . [3]

Përdorime mjekësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mikofenolati përdoret për parandalimin e refuzimit të transplantit të organeve . Micofenolati mofetil tregohet për parandalimin e refuzimit të transplantit të organeve në të rriturit dhe refuzimin e transplantit të veshkave tek fëmijët mbi 2 vjet; ndërsa mikofenolat natriumi është treguar për parandalimin e refuzimit të transplantit të veshkave tek të rriturit. Mikofenolati natriumi është përdorur gjithashtu për parandalimin e refuzimit në transplantet e mëlçisë, zemrës ose mushkërive tek fëmijët më të vjetër se dy vjet. [4] Ajo përdoret gjithashtu për fibroze retroperitoneale së bashku me një numër medikamentesh të tjera. [5]

Një imunosupresant që ka zvogëluar incidencën e refuzimit akut në marrësit e transplantit të ngurtë, mikofenolati përdoret gjithnjë e më shumë si një trajtim i kursyer i steroideve në sëmundjet autoimune dhe çrregullime të ngjashme imune të ndërmjetme, përfshirë sëmundjen e Behçet, pemfigus vulgaris, lupus erythematosus sistemik i papërpunuar, [6] imunoglobulin Një nefropati, vasculitide të vogla enësh dhe psoriasis . [7]

Aplikimi i saj në rritje në trajtimin e nefritit lupus ka treguar përgjigje më të shpeshtë të plotë dhe komplikime më të shpeshta [7] krahasuar me terapinë me ciklofosfamid bolus, një regjim me rrezikun e shtypjes së palcës së eshtrave, infertilitetit dhe keqdashje. [8] Puna e mëtejshme që trajton terapinë e mirëmbajtjes demonstroi mikofenolat superiorë ndaj ciklofosfamidit, përsëri në drejtim të reagimit dhe efekteve anësore. [8] Walsh propozoi që mikofenolati duhet të konsiderohet si një terapi fillestare për trajtimin e nefritit lupus tek njerëzit pa mosfunksionim të veshkave. [9]

Krahasimi me agjentët e tjerë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krahasuar me azathioprine ka incidencë më të lartë të diarresë, dhe nuk ka dallim në rrezikun e ndonjë efekti anësor tjetër. [10] Acidi mikofenolik është 15 herë më i shtrenjtë se azatioprini. [11] Roli i saktë i mikfenolatit vs azatioprine ende nuk është vendosur përfundimisht.

Efektet anësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Reaksionet e zakonshme të drogës (≥ 1% e pacientëve) të shoqëruara me terapinë me miofenolat përfshijnë diarre, vjellje, dhimbje të përbashkët; infeksionet, leukopenia dhe / ose anemia reflektojnë natyrën imunosupresive dhe mielosupresive të drogës. Natriumi i mikofenolës është gjithashtu i lidhur zakonisht me lodhje, dhimbje koke, kollitje dhe / ose probleme të frymëmarrjes. Administrimi intravenoz (IV) i mikofenolat mofetil gjithashtu lidhet zakonisht me thrombophlebitis dhe trombozë . Efektet negative të pakta (0.1-1% të pacientëve) përfshijnë ezofagitin, gastrin, hemoragjinën e traktit gastrointestinal dhe / ose infeksionin invaziv të citomegalovirusit (CMV). [4] Më rrallë ndodh fibroza pulmonare ose neoplazia e ndryshme: melanoma, limfoma, malignancies të tjera që kanë një dukuri prej 1 në 20 në 1 në 200, varësisht nga lloji, me neoplazinë në lëkurë që është vendi më i zakonshëm. [12] [13]   Disa raste të apasisë së qelizave të kuqe të pastër (PRCA) janë raportuar gjithashtu. [14]

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka lëshuar një paralajmërim se pacientët në mikofenolat mofetil dhe acid micophenolic janë në rritje të rrezikut të infeksioneve oportune, të tilla si aktivizimi i infeksioneve latente virale, duke përfshirë herpes infeksionet e tjera, citomegalovirus dhe virusin BK nefropati. Përveç kësaj, FDA po heton 16 pacientë që kanë zhvilluar një sëmundje të rrallë neurologjike gjatë marrjes së drogës. Kjo është një infeksion viral i njohur si leukoencefalopati progresive multifocale ; sulmon trurin dhe zakonisht është fatal. [15]

Acidi mikofenolik shoqërohet me abort dhe me keqformime kongjenitale kur përdoret gjatë shtatëzanisë dhe duhet të shmanget sa herë që të jetë e mundur nga gratë që përpiqen të krijojnë. [16] [17]

Intoleranca e GI në rreth 10% të pacientëve që marrin mykofenolat mofetil mund të kapërcehen kryesisht duke zëvendësuar atë me natriumin mikofenol ose azatioprin.   [ citim i nevojshëm ]

Testet e gjakut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndër efektet më të zakonshme të kësaj droge është rritja e niveleve të kolesterolit në gjak. Mund të ndodhin ndryshime të tjera në kimikun e gjakut si hypomagnesemia, hipokalcemia, hyperkalemia dhe një rritje në azotin e gjakut (BUN). [18] [19]

Mekanizmi i veprimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Purinat mund të sintetizohen <i id="mwUg">de novo</i> duke përdorur ribozën 5-fosfat ose mund të shpëtohen nga nukleotidet e lira. Acid mikofenolik është një inhibitor i fuqishëm, i kthyeshëm dhe jo konkurrues i dehidrogjenazës inozinë -5'-monofosfat (IMPDH), një enzimë esenciale për sintezën de novo të guanozin-5'-monofosfat (GMP) nga inozinë-5'-monofosfat (IMP ). [20] Ndalimi i IMPDH ndikon veçanërisht tek limfocitet pasi ato mbështeten pothuajse ekskluzivisht në sintezën de novo purine. [21] Në të kundërt, shumë lloje të qelizave përdorin të dyja rrugët, dhe disa qeliza, të tilla si neuronet e diferencuar terminalisht, varen plotësisht nga rikuperimi i nukleotidës purine. [22] Kështu, përdorimi i acidit mikofenolik çon në një ndalim relativisht selektiv të replikimit të ADN-së në qelizat T dhe qelizat B.

Farmakologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mikofenolat mund të rrjedhin nga kërpudhat Penicillium stoloniferum, P. brevicompactum dhe P. echinulatum . [23] Mikofenolate mofetil metabolizohet në mëlçi në acidin mykofenik të pjesës aktive. Ajo pengon inosine monofosfat dehydrogenase, [24] enzimë që kontrollon shkallën e sintezës së monofosfat guanine në rrugën de novo të sintezës purine të përdorur në përhapjen e limfociteve B dhe T. [25] Qelizat e tjera rimarrin purinat nëpërmjet një rruge të veçantë shpëtimi dhe kështu janë në gjendje të ikin nga efekti. [18]

Mikofenolati është i fuqishëm dhe mund të, në shumë kontekste, të përdoret në vend të vjetër anti-proliferative azatioprine . [26] Zakonisht përdoret si pjesë e një regjimi tre-përbërës të imunosupresantëve, duke përfshirë edhe një inhibitor calcineurin ( ciklosporin ose tacrolimus ) dhe një glukokortikoid ( prednisolon ose prednisone).

Kimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mofetil mikofenolat është morfolino ester Stampa:Zwnj i acidit mycophenolic; ester maskon grupin karboksil . Mikofenolat mofetil raportohet të ketë vlera pKa prej 5.6 për morfolinë dhe 8.5 për grupin fenol. [27]

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Acidi i mikofenolit u zbulua nga shkencëtari italian Bartolomeo Gosio . Gosio mblodhi kërpudhat nga misri i prishur dhe e quajti Penicillium glaucum . (Lloji tani quhet P. brevicompactum . ) Në 1893 ai gjeti se kërpudhat kishin aktivitet antibakterial. Në vitin 1896 ai izoloi kristalet e kompleksit, të cilat ai demonstroi me sukses si përbërës aktiv antibakterial kundër bakterit antraks . [2] Ky ishte antibiotiku i parë që u izolua në formë të pastër dhe të kristaltë. Por zbulimi u harrua. [28] Ajo u rizbulua nga dy shkencëtarë amerikanë CL Alsberg dhe OM Black në vitin 1912, dhe i dha emrin acid mickofenik. Përbërja u demonstrua përfundimisht që kishte aktivitete antivirale, antifungale, antibakteriale, antikancer dhe antipsoriasis. [29] Megjithëse nuk është komercializuar si antibiotik për shkak të efekteve të saj të dëmshme, përbërja e modifikuar e saj (derivat ester) është një ilaç i miratuar imunosupresiv në transplantin e veshkave, zemrës dhe mëlçisë dhe është tregtuar nën markat CellCept (mycophenolate mofetil nga Roche ) dhe Myfortic mikofenolat natriumi nga Novartis ). [30]

Cellcept u zhvillua nga një gjenetist i Afrikës së Jugut Anthony Allison dhe bashkëshortja e tij Elsie M. Eugui. Në vitet 1970, ndërsa punonte në Këshillin e Kërkimeve Mjekësore, Allison hetoi shkaqet biokimike të mungesës së imunitetit tek fëmijët. Ai zbuloi shtegun metabolik që përfshin një enzimë, inozinë monofosfat dehidrogjenazë, e cila është përgjegjëse për përgjigjen e padëshiruar imune në sëmundjet autoimune, si dhe për refuzimin imun në transplantimin e organeve . Ai konceptonte një ide se nëse zbulohet një molekulë që mund të bllokojë enzimin, atëherë do të bëhet një ilaç imunosupresiv që mund të përdoret për sëmundjet autoimune dhe transplantimin e organeve. Në vitin 1981 ai vendosi të shkojë për zbulimin e drogës dhe iu afrua disa kompanive farmaceutike, të cilat e kthyen atë një nga një pasi nuk kishte njohuri parësore për kërkimin e drogës. Megjithatë, Syntex i pëlqente planet e tij dhe e kërkoi që të bashkohej me kompaninë me gruan e tij. [31] Ai u bë Vice President për hulumtimin. Në një nga eksperimentet e tyre Allisons përdor një përbërës antibacterial, mycophenolate mofetil, i cili u braktis në përdorim klinik për shkak të efekteve të tij të dëmshme. Ata zbuluan se kompleksi kishte aktivitet imunosupresiv. [32] [33] Ata sintetizuan një variant kimik për rritjen e aktivitetit dhe reduktuan efektet negative. [34] [35] [36] [37] [38] Më pas ata demonstruan se ishte e dobishme në transplantimin e organeve në minjtë eksperimentale. [39] [40] Pas gjyqeve të suksesshme klinike, [41] kompleksi është miratuar për përdorim në transplantim të veshkave nga Food and Drug Administration e SHBA, më 3 maj 1995, [3] dhe u komercializuar nën emrin e markës CellCept. [42] [43]

Hulumtim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mikofenolate mofetil ka filluar të përdoret në menaxhimin e çrregullimeve auto-imune siç janë purpura idiopatike trombocitopenike (ITP), lupus erythematosus sistemik (SLE), skleroderma (skleroza sistemike ose SSc) dhe pemfigus vulgaris (PV) me sukses për disa pacientë . [44]

Aktualisht po përdoret gjithashtu si një terapi afatgjatë për mbajtjen e remitancës së granulomatozës me polyangiitis, ndonëse deri më tani, studimet e kanë gjetur atë më të ulët se azatioprine. Është gjetur një kombinim i mikofenolatit dhe ribavirinës për të ndaluar infeksionin dhe riprodhimin e virusit të dengutit në vitro . [45] [46]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ https://www.uptodate.com/contents/mycophenolate-overview-of-use-and-adverse-effects-in-the-treatment-of-rheumatic-diseases?search=mycophenolate&source=search_result&selectedTitle=2~148&usage_type=default&display_rank=5
 2. ^ a b Silverman Kitchin, Jennifer E.; Pomeranz, Miriam Keltz; Pak, Grace; Washenik, Ken; Shupack, Jerome L. (1997). "Rediscovering mycophenolic acid: A review of its mechanism, side effects, and potential uses". Journal of the American Academy of Dermatology. 37 (3): 445–449. doi:10.1016/S0190-9622(97)70147-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b "Risk Evaluation and Mitigation Strategy (REMS) Under Review for CellCept and Myfortic". U.S. Food and Drug Administration. Marrë më 23 korrik 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b Rossi S, editor. Australian Medicines Handbook 2006. Adelaide: Australian Medicines Handbook; 2006. ISBN 0-9757919-2-3Stampa:Page needed
 5. ^ Mark Harber, red. (2014). Practical nephrology. f. 449. ISBN 9781447155478. Arkivuar nga origjinali origjinali më 21 dhjetor 2018. Marrë më 13 maj 2019. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Boehm I et al. Chilblain lupus erythematosus Hutchinson: successful treatment with mycophenolate mofetil. Arch Dermatol 2001;137:235 – 236 http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=478189
 7. ^ a b Moore RA, Derry S (2006). "Systematic review and meta-analysis of randomised trials and cohort studies of mycophenolate mofetil in lupus nephritis". Arthritis Research & Therapy. 8 (6): R182. doi:10.1186/ar2093. PMC 1794528. PMID 17163990. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ a b D'Cruz DP, Khamashta MA, Hughes GR (shkurt 2007). "Systemic lupus erythematosus". Lancet. 369 (9561): 587–96. CiteSeerX 10.1.1.1008.5428. doi:10.1016/S0140-6736(07)60279-7. PMID 17307106. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Walsh M, James M, Jayne D, Tonelli M, Manns BJ, Hemmelgarn BR (shtator 2007). "Mycophenolate mofetil for induction therapy of lupus nephritis: a systematic review and meta-analysis". Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 2 (5): 968–75. doi:10.2215/CJN.01200307. PMID 17702723. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Knight SR, Russell NK, Barcena L, Morris PJ (mars 2009). "Mycophenolate mofetil decreases acute rejection and may improve graft survival in renal transplant recipients when compared with azathioprine: a systematic review". Transplantation. 87 (6): 785–94. doi:10.1097/TP.0b013e3181952623. PMID 19300178. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Remuzzi G, Lesti M, Gotti E, etj. (2004). "Mycophenolate mofetil versus azathioprine for prevention of acute rejection in renal transplantation (MYSS): a randomised trial". Lancet. 364 (9433): 503–12. doi:10.1016/S0140-6736(04)16808-6. PMID 15302193. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "CellCept, Myfortic (mycophenolate) dosing, indications, interactions, adverse effects, and more". reference.medscape.com. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Publications, BNF. "Homepage - BNF Publications". www.bnf.org. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "CellCept (mycophenolate mofetil) August 2009". U.S. Food and Drug Administration. 14 gusht 2009. Marrë më 2009-08-21. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "CellCept (mycophenolate mofetil) August 2009". U.S. Food and Drug Administration. 14 gusht 2009. Marrë më 2009-08-21. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "FDA Issues Second CellCept Warning". newsinferno.com. 18 maj 2008. Marrë më 2010-10-26. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ "MedWatch Safety Alerts for Human Medical Products". fda.gov. maj 2008. Marrë më 2010-10-26. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ a b Jasek, W, red. (2007). Austria-Codex (në gjermanisht) (bot. 62nd)). Vienna: Österreichischer Apothekerverlag. ff. 1484–95. ISBN 978-3-85200-181-4.
 19. ^ Drugs.com: Mycophenolic acid Stampa:Drugs.com
 20. ^ Pharmacology North American Edition. Lippincott Williams & Wilkins. 2014. f. 625. ISBN 978-1-4511-9177-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Parnham, edited by F.P. Nijkamp, M.J. (2005). Principles of immunopharmacology (bot. 2nd rev. and extended)). Basel: Birkhèauser Verlag. f. 453. ISBN 978-3764358044. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Tekst shtesë: lista e autorëve (link)
 22. ^ Fu, Rong; Ceballos-Picot, Irene; Torres, Rosa J.; Larovere, Laura E.; Yamada, Yasukazu; Nguyen, Khue V.; Hegde, Madhuri; Visser, Jasper E.; Schretlen, David J. (maj 2014). "Genotype–phenotype correlations in neurogenetics: Lesch-Nyhan disease as a model disorder". Brain. 137 (5): 1282–1303. doi:10.1093/brain/awt202. PMC 3999711. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ Anderson, HA; Bracewell, JM; Fraser, AR; Jones, D; Robertson, GW; Russell, JD (dhjetor 1988). "5-Hydroxymaltol and mycophenolic acid, secondary metabolites from Penicillium echinulatum" (PDF). Transactions of the British Mycological Society. 91 (4): 649–651. doi:10.1016/S0007-1536(88)80040-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 24. ^ Fulton B, Markham A. "Mycophenolate mofetil: a review of its pharmacodynamic and pharmacokinetic properties and clinical efficacy in renal transplantation." Drugs. 1996, 51(2):278-98.
 25. ^ Ransom JT (dhjetor 1995). "Mechanism of action of mycophenolate mofetil". Therapeutic Drug Monitoring. 17 (6): 681–4. doi:10.1097/00007691-199512000-00023. PMID 8588241. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ Dooley, MA; Jayne, D; Ginzler, EM; Isenberg, D; Olsen, NJ; Wofsy, D; Eitner, F; Appel, GB; Contreras, G (17 nëntor 2011). "Mycophenolate versus Azathioprine as Maintenance Therapy for Lupus Nephritis". New England Journal of Medicine. 365 (20): 1886–95. doi:10.1056/NEJMoa1014460. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ "Kopje e arkivuar" (PDF). Arkivuar nga origjinali origjinali (PDF) më 15 mars 2007. Marrë më 13 maj 2019. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ Zhang, Lixin; Demain, Arnold L. (2005). Natural Products: Drug Discovery and Therapeutic Medicine. Totowa, N.J.: Humana Press. f. 14. ISBN 9781592599769. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ Regueira, T. B.; Kildegaard, K. R.; Hansen, B. G.; Mortensen, U. H.; Hertweck, C.; Nielsen, J. (2011). "Molecular Basis for Mycophenolic Acid Biosynthesis in Penicillium brevicompactum". Applied and Environmental Microbiology. 77 (9): 3035–3043. doi:10.1128/AEM.03015-10. PMC 3126426. PMID 21398490. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ Bentley, Ronald (2000). "Mycophenolic Acid: A One Hundred Year Odyssey from Antibiotic to Immunosuppressant". Chemical Reviews. 100 (10): 3801–3826. doi:10.1021/cr990097b. PMID 11749328. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ Watts, Geoff (2014). "Anthony Clifford Allison". The Lancet. 383 (9925): 1290. doi:10.1016/S0140-6736(14)60635-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Allison, Anthony C (2000). "Immunosuppressive drugs: the first 50 years and a glance forward". Immunopharmacology. 47 (2–3): 63–83. doi:10.1016/S0162-3109(00)00186-7. PMID 10878284. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 33. ^ Allison, AC; Kowalski, WJ; Muller, CD; Eugui, EM (1993). "Mechanisms of action of mycophenolic acid". Annals of the New York Academy of Sciences. 696 (1): 63–87. doi:10.1111/j.1749-6632.1993.tb17143.x. PMID 7906496. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 34. ^ Nelson, PH; Eugui, E; Wang, CC; Allison, AC (1990). "Synthesis and immunosuppressive activity of some side-chain variants of mycophenolic acid". Journal of Medicinal Chemistry. 33 (2): 833–838. doi:10.1021/jm00164a057. PMID 1967654. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 35. ^ Eugui, Elsie M.; Allison, Anthony C. (1993). "Immunosuppressive Activity of Mycophenolate Mofetil". Annals of the New York Academy of Sciences. 685 (1): 309–329. doi:10.1111/j.1749-6632.1993.tb35881.x. PMID 8363235. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 36. ^ Allison, AC; Eugui, EM (1996). "Purine metabolism and immunosuppressive effects of mycophenolate mofetil (MMF)". Clinical Transplantation. 10 (1 Pt 2): 77–84. PMID 8680053. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 37. ^ Allison, AC; Eugui, EM (1993). "The design and development of an immunosuppressive drug, mycophenolate mofetil". Springer Seminars in Immunopathology. 14 (4): 353–80. doi:10.1007/bf00192309. PMID 8322167. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 38. ^ Allison, AC; Eugui, EM (1993). "Immunosuppressive and other effects of mycophenolic acid and an ester prodrug, mycophenolate mofetil". Immunological Reviews. 136 (1): 5–28. doi:10.1111/j.1600-065x.1993.tb00652.x. PMID 7907572. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 39. ^ Bechstein, WO; Suzuki, Y; Kawamura, T; Jaffee, B; Allison, A; Hullett, DA; Sollinger, HW (1992). "Low-dose combination therapy of DUP-785 and RS-61443 prolongs cardiac allograft survival in rats". Transplant International. 5 (Suppl 1): S482-3. doi:10.1111/tri.1992.5.s1.482. PMID 14621853. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 40. ^ Kawamura, T; Hullett, DA; Suzuki, Y; Bechstein, WO; Allison, AM; Sollinger, HW (1993). "Enhancement of allograft survival by combination RS-61443 and DUP-785 therapy". Transplantation. 55 (4): 691–4, discussion 694–5. doi:10.1097/00007890-199304000-00001. PMID 8475537. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 41. ^ Taylor, DO; Ensley, RD; Olsen, SL; Dunn, D; Renlund, DG (1994). "Mycophenolate mofetil (RS-61443): preclinical, clinical, and three-year experience in heart transplantation". The Journal of Heart and Lung Transplantation. 13 (4): 571–82. PMID 7947873. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 42. ^ Donlon, Diane M (15 qershor 1995). "New Agent to Prevent Kidney Transplant Rejection Now Available". Stanford University. Marrë më 23 korrik 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 43. ^ "CellCept registry data demonstrated superior long-term organ transplant outcomes". Roche.com. F. Hoffmann-La Roche Ltd. Arkivuar nga origjinali origjinali më 26 korrik 2014. Marrë më 23 korrik 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 44. ^ Mimouni D, Anhalt GJ, Cummins DL, Kouba DJ, Thorne JE, Nousari HC (qershor 2003). "Treatment of pemphigus vulgaris and pemphigus foliaceus with mycophenolate mofetil". Archives of Dermatology. 139 (6): 739–42. doi:10.1001/archderm.139.6.739. PMID 12810504. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 45. ^ Diamond MS, Zachariah M, Harris E (2002). "Mycophenolic acid inhibits dengue virus infection by preventing replication of viral RNA". Virology. 304 (2): 211–21. doi:10.1006/viro.2002.1685. PMID 12504563. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 46. ^ Takhampunya R, Ubol S, Houng HS, Cameron CE, Padmanabhan R (korrik 2006). "Inhibition of dengue virus replication by mycophenolic acid and ribavirin". The Journal of General Virology. 87 (Pt 7): 1947–52. doi:10.1099/vir.0.81655-0. PMID 16760396. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)