Jump to content

Mikrobiologjia mjekësore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Doktori duke përdorur mikroskopin.

Mikrobiologjia mjekësore, nëngrupi i madh i mikrobiologjisë që aplikohet në mjekësi, është një degë e shkencës mjekësore që merret me parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve infektive. Përveç kësaj, kjo fushë e shkencës studion aplikime të ndryshme klinike të mikrobeve për përmirësimin e shëndetit. Ekzistojnë 4 lloje të mikroorganizmave që shkaktojnë sëmundje infektive: bakteret, kërpudhat, parazitët dhe viruset, dhe një lloj proteine infektive e quajtur prion.

Një mikrobiolog mjekësor studion karakteristikat e patogjenëve, mënyrat e transmetimit të tyre, mekanizmat e infeksionit dhe rritjes. Kualifikimi akademik si mikrobiolog klinik/mjekësor në një spital ose qendër kërkimore mjekësore në përgjithësi kërkon një diplomë Bachelor ndërsa në disa vende një Master në Mikrobiologji së bashku me Ph.D. në ndonjë nga shkencat e jetës (Biokimi, Mikro, Bioteknologji, Gjenetikë, etj.).[1] Mikrobiologët mjekësorë shpesh shërbejnë si konsulentë për mjekët, duke siguruar identifikimin e patogjenëve dhe duke sugjeruar opsionet e trajtimit. Duke përdorur këtë informacion, mund të krijohet një trajtim. Detyra të tjera mund të përfshijnë identifikimin e rreziqeve të mundshme shëndetësore për komunitetin ose monitorimin e evolucionit të shtameve potencialisht virulente ose rezistente të mikrobeve, edukimin e komunitetit dhe ndihmën në hartimin e praktikave shëndetësore. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në parandalimin ose kontrollin e epidemive dhe shpërthimeve të sëmundjeve. Jo të gjithë mikrobiologët mjekësorë studiojnë patologjinë mikrobike; disa studiojnë specie të zakonshme, jo patogjene për të përcaktuar nëse vetitë e tyre mund të përdoren për të zhvilluar antibiotikë ose metoda të tjera trajtimi.

Epidemiologjia, studimi i modeleve, shkaqeve dhe efekteve të kushteve shëndetësore dhe sëmundjeve në popullata, është një pjesë e rëndësishme e mikrobiologjisë mjekësore, megjithëse aspekti klinik i fushës fokusohet kryesisht në praninë dhe rritjen e infeksioneve mikrobike tek individët, efektet e tyre. në trupin e njeriut dhe metodat e trajtimit të këtyre infeksioneve. Në këtë drejtim e gjithë fusha, si shkencë e aplikuar, konceptualisht mund të ndahet në nënspecialitete akademike dhe klinike, megjithëse në realitet ekziston një vazhdimësi e rrjedhshme midis mikrobiologjisë së shëndetit publik dhe mikrobiologjisë klinike, ashtu si gjendja e teknologjisë në laboratorët klinikë. varet nga përmirësimet e vazhdueshme në mjekësinë akademike dhe laboratorët kërkimorë.

  1. ^ Thomson, R. B.; Wilson, M. L.; Weinstein, M. P. (2010). "The Clinical Microbiology Laboratory Director in the United States Hospital Setting". Journal of Clinical Microbiology. 48 (10): 3465–3469. doi:10.1128/JCM.01575-10. PMC 2953135. PMID 20739497. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)