Miniera e Krastës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Miniera e Krastës është një minierë e madhe e vendosur në lindje të Shqipërisë qendrore, ngjitur me qytetin e KrastësQarkun Dibër, 40 kilometres (25 mi) në lindje të kryeqytetit, Tiranës. Krasta përfaqëson një nga rezervat më të mëdha të kromit në Shqipëri dhe në të gjithë Evropën, duke pasur rezerva të vlerësuara prej 2 milion ton xeheror që klasifikojnë 40% metal kromi.

Miniera është pjesë e Masivit të Bulqizës, një zonë e cila ka një trashësi shkëmbi ndërmjet 4 kilometres (2.5 mi) dhe 6 kilometres (3.7 mi) dhe përmban 65 depozita dhe dukuri të verifikuara të kromit. Depozita është eksploruar në thellësi deri në 1,300 metres (4,300 ft) dhe rezervat gjeologjike arrijnë në 12 milion ton, nga të cilat 7.5 milion ton vlerësohen mbi 38% metal kromi.[1]

Miniera Krasta filloi të funksionojë në vitin 1963. Midis 1963 dhe 1965 ajo prodhoi mineral kromi vetëm nga dukuritë. Në vitin 1971 filloi prodhimi nga miniera. Prodhimi total i kombinuar i xehes së kromit nga miniera midis 1971 dhe 2006 arriti në 716,000 ton.[1] Niveli më i thellë i minierës është Niveli +400 i cili arrin një thellësi prej 400 metres (1,300 ft) Rezervat e xehes së kromit të minierës ndahen në dy kategori mbi dhe nën Nivelin +400. Rezervat e provuara të xehes të vendosura mbi Nivelin +400 arrijnë në 2,000,000 ton xehe që klasifikojnë 40% metal kromi.[1] Rezervat e provuara të xehes të vendosura nën Nivelin +400 aktualisht nuk vlerësohen ose llogariten, por pritet të klasifikojnë mbi 40% metal kromi.[1] Rezervat totale të minierës arrijnë në 2 milion ton xehe që klasifikojnë 40% metal kromi. [1] Që nga viti 1999 disa pjesë të minierës u privatizuan dhe pjesa tjetër u mbyll. Në vitin 2006, u vlerësua se një total prej 2 milion ton xehe kromi ishin ende të pashfrytëzuara në minierën e Krastës, duke e bërë atë të dytin pas minierës së Bulqizës përsa i përket rezervave të kromit në Shqipëri, ndërsa ishte një nga tetë minierat shqiptare të kromit që kishte rezerva mbi 1 milion ton mineral kromi.[1] Miniera e Krastës konsiderohet gjithashtu si një burim i metaleve të rrallë si platini dhe kobalti, megjithatë shfrytëzimi i tyre sot është i paarritshëm.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c d e f Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura mete