Mizogjinia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Swetnam the Woman-Hater, shtypur në vitin 1620. Vepra vlerësohet me origjinën e termit në anglisht misogyny .

Mizogjinia është urrejtje, përbuzje ose paragjykim ndaj grave. Është një formë seksizmi që i mban gratë në një status social më të ulët se burrat, duke ruajtur kështu rolet shoqërore të patriarkatit. Mizogjinia është praktikuar gjerësisht për mijëra vjet. Ajo pasqyrohet në art, letërsi, strukturë shoqërore njerëzore, ngjarje historike, mitologji, filozofi dhe fe në mbarë botën.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një shembull i mizogjinisë është dhuna ndaj grave, e cila përfshin dhunën në familje dhe, në format e saj më ekstreme, terrorizmin mizogjinist dhe femicid. Mizogjinia gjithashtu shpesh vepron përmes ngacmimit seksual, detyrimit dhe teknikave psikologjike që synojnë kontrollin e grave dhe duke i përjashtuar ligjërisht ose shoqërisht gratë nga shtetësia e plotë. Në disa raste, mizogjinia i shpërblen gratë për pranimin e një statusi inferior.

Mizogjinia mund të kuptohet si një qëndrim i mbajtur nga individët, kryesisht nga burrat, dhe si një zakon apo sistem i përhapur kulturor.

Në mendimin feminist, mizogjinia përfshin edhe refuzimin e cilësive femërore. Ajo qëndron në përbuzje për institucionet, punën, prirjet ose zakonet që lidhen me gratë. Ai refuzon çdo aspekt të burrave që shihen si femërore ose jo burrërore. Mizogjinia mund të përfshijë ose jo urrejtjen ndaj personave LGBT, në format e homofobisë dhe transmizogjinisë. Racizmi dhe paragjykimet e tjera mund të përforcohen dhe të mbivendosen me mizogjininë.

Sipas Fjalorit anglisht të Oksfordit, fjala angleze "misogyny" u krijua në mesin e shekullit të 17-të nga greqishtja misos 'urrejtje' + gunē 'grua'. [1] Fjala u përdor rrallë derisa u popullarizua nga feminizmi i valës së dytë në vitet 1970.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Boteach, Shmuley. Hating Women: America's Hostile Campaign Against the Fairer Sex. 2005.
 • Brownmiller, Susan. Against Our Will: Men, Women, and Rape. New York: Simon and Schuster, 1975.
 • Dijkstra, Bram. Idols of Perversity: Fantasies of Feminine Evil. New York: Oxford University Press, 1987.
 • Chodorow, Nancy. The Reproduction of Mothering: Psychoanalysis and the Sociology of Gender. Berkeley: University of California, Berkeley, 1978.
 • Ellmann, Mary. Thinking About Women. 1968.
 • Forward, Susan, and Joan Torres. Men Who Hate Women and the Women Who Love Them: When Loving Hurts and You Don't Know Why. Bantam Books, 1986.  ISBN 0-553-28037-6
 • Haskell, Molly. From Reverence to Rape: The Treatment of Women in the Movies. 1974. University of Chicago Press, 1987.
 • Kipnis, Laura. The Female Thing: Dirt, Sex, Envy, Vulnerability. 2006.  ISBN 0-375-42417-2
 • Klein, Melanie. The Collected Writings of Melanie Klein. 4 volumes. London: Hogarth Press, 1975.
 • Lewis, Helen. Difficult Women: A History Of Feminism In 11 Fights. Jonathan Cape, 2020.
 • Marshall, Gordon. 'Misogyny'. In Oxford Dictionary of Sociology. Oxford University Press, 1998.
 • Millett, Kate. Sexual Politics. New York: Doubleday, 1970.
 • Morgan, Fidelis. A Misogynist's Source Book.
 • Patai, Daphne, and Noretta Koertge. Professing Feminism: Cautionary Tales from the Strange World of Women's Studies. 1995.  ISBN 0-465-09827-4
 • Penelope, Julia. Speaking Freely: Unlearning the Lies of our Fathers' Tongues. Toronto: Pergamon Press Canada, 1990.
 • Smith, Joan. Misogynies. 1989. Revised 1993.
 • World Health Organisation Multi-country Study on Women's Health and Domestic Violence against Women* 2005.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "MISOGYNY | Meaning & Definition for UK English | Lexico.com" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 26 shkurt 2020.