Naglfar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

mitologjinë nordike, Naglfar është varka më e madhe nga të gjithë. Gjatë ngjarjeve të Ragnarök, Naglfar është parathënë të lundrojë drejt Vígríðr, duke tragetuar forcat e kaosit që do të bëjnë betejë me perënditë.[1] Naglfar është dëshmuar në Edda poetike, e përpiluar në shekullin e 13-të nga burime të hershme tradicionale, dhe Edda prozaike, e shkruar në shekullin e 13-të nga Snorri Sturluson.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa mosmarrëveshje kanë zhvilluar mbi etimologjinë e Naglfar. Në fund të shekullit të 19-të, Adolf Noreen sugjeroi që nagl- këtu nuk e ka kuptimin e tij të zakonshëm të "thonjëve", por, përkundrazi, është një variant i nordishtes së vjetër nár (që do të thotë "kufomë") dhe përfundimisht rrjedh nga proto-Indo-evropiane *nok-w-i. Noreen pretendoi se nocioni i Naglfar si një 'anije-thoi' është për shkak të një etimologjie popullore; ajo shtjellim mbi etimologjinë popullore prodhoi konceptin e një "anijeje-thoi".[2]

Sidoqoftë, Sigmund Feist (1909) hedh poshtë teorinë mbi baza etimologjike, ashtu si edhe Albert Morley Sturtevant (1951) për shkak të vështirësive të mëdha, dhe pikat e tyre kanë bërë që Bruce Lincoln (1977) të komentojë se "nuk ka asnjë arsye për të pretenduar se nagl- nuk ka kuptimin e tij të zakonshëm të 'thoit' dhe se Naglfar është ndonjë gjë tjetër përveç anijes së thonjve, ashtu si e përshkruan Snorri". Për më tepër, Lincoln gjen se anija është pjesë e një modeli më të madh të heqjes fetare dhe sakrificës së flokëve dhe thonjve midis indo-evropianëve.[2]

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Anija shfaqet në video lojën The Witcher 3: Wild Hunt dhe në Gwent si automjetin e egër Wild Hunt për të përdorur për të udhëtuar midis botëve.
  • Anija gjithashtu shfaqet në video lojën World of Warcraft në zgjerimin e Legjionit. Në burg, Maw of Souls, lojtarët përfunduan gjysmën e fundit të burgut të 2 pjesëve në Naglfar. Kjo kulmon kur ju mposhtni bosin e fundit të burgut, Helya.
  • Anija e Piratëve të Rinj Gjigant në One Piece quhet Naglfar.
  • Toma magjike e bosit Lyon në Fire Emblem: The Sacred Stones quhet Naglfar.
  • Naglfar është një grup muzikor suedez e formuar në vitin 1992.
  • Naglfar gjithashtu përmendet në romanin e Rick Riordan The Ship of the Dead.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ John Lindow (17 tetor 2002). Norse Mythology: A Guide to Gods, Heroes, Rituals, and Beliefs (në anglisht). Oxford University Press. fq. 235–. ISBN 978-0-19-983969-8.
  2. ^ a b Lincoln (1977:360—361).