Njohja e Verës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Verë Amerikane
Verë Franceze
Verë Italjane
Verë Gjermane
Verë Spanjolle
Etiketa e pasme

Verë bërësi ose fabrika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri 1 simbolizon kompaninë ose firmën që ka prodhuar verën ose emrin e verës.

Appellation[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri 2 simbolizon rajonin ku vera është rritur ose në frengjisht apellation. Kjo tregon shtetin ose rajonin ku rrushi që ka dhënë këtë verë është rritur. Kjo mund të jetë e shkurtër si për shëmbull "Kaliforni" ose me më shumë hollësi si për shëmbull "Erdener Treppchen". Për tu përmendur se vera Amerikanefotografi liston edhe vreshtën specifike ku rrushi është rritur ("Pagani Ranch" dhe me shkrim të vogël në fund të etiketës, "Sonoma Valley") ndërsa vera Gjermane përmend edhe rajonin ("Mosel-Saar-Ruëer"). Në pjesën më të madhe të shteteve, rajonet verë-prodhuese (appellation-et) janë të caktuara nga ligji dhe vera e prodhuar në këto rajone mban gjuhë juridike në etiketë si për shëmbull Appellation Controlée në Francë ose "Denominazione della Origine Contrallata (DOC)" në Itali. Shumica e ligjeve në botë lejojnë që maksimumi 15% e rrushit të përdorur në verë të jete rritur në rajone te ndryshme nga ai i deklaruar.

Vjetërsia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri 3 simbolizon vitin në të cilin rrushi është mbledhur nga pemët dhe jo vitin në të cilin vera është futur në shishe, që në rastin e disa verërave ndodh vite mbas mbledhjes së rrushit. Për tu përmendur se disa shtete përdorin edhe fjalën në gjuhën lokale për vjetërsinë tek etiketa si: Cosecha në Spanjë ose Vendemnia ne Itali. Pjesa më e madhe e ligjeve për verën thonë që të paktën 85% e rrushit të përdorur për të bërë verën të jetë e vitit të deklaruar në etiketë.

Varjeteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri 4 simbolizon llojin specifik të rrushit nga i cili është prodhuar vera. Jo të gjitha shishet e verës e tregojnë përbërjen. Pjesa më e madhe e verërave Franceze dhe Italiane nuk e tregojnë këtë për shëmbull për arsyen e thjeshtë se ligjet mbi verërat kërkojnë që verërat e çdo rajoni te bëhen nga varietete tradicionale si: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petite Verdot dhe Malbec në Bordeaux, për shëmbull (Chateau Coufran tregohet kryesisht si Merlot). Pjesa më e madhe e shteteve lejojnë përdorimin e një fraksioni rrushi jo-tradicional. Në pjesën më të madhe të shteteve të SHBA për shëmbull vetëm 75% e përmbajtjes së verës duhet të jetë varjeteti i deklaruar, pjesa tjetër mund të jetë varjetet tjetër. Në Evropë dhe Australi fraksioni është 85%.

Pjekuria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri 5 simbolizon terminologjinë speciale që përdoret për të treguar pjekurinë e rrushit dhe kualitetin e verës së prodhuar, metodë kjo e përdorur kryesisht në Gjermani dhe Austri. Vera Gjermane në fotografi për shëmbull është një Kabinett, pjekuria më e ulët në Qualitätsëein mit Prädikat, kualitetin më të lartë. Për më shumë informacion mbi sistemin Gjerman, lexoni artikujt e John Trombley mbi Njohjen e Sistemit të Kualitetit Gjerman për Verën. Disa etiketa të verërave Gjermane mund të shkruajnë edhe Trocken (e thatë) ose Halbtrocken (gjysmë e thatë) për të treguar verëra të vinifikuara me më pak ëmbëlsi se norma.

Prodhimi brënda pronës dhe informacione mbi prodhuesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri 6 simbolizon si dhe ku është bërë vera. Në qoftë se ajo është e prodhuar brënda pronës (pra e prodhuar nga rrush i rritur dhe mbledhur ne vreshtat e verë-prodhuesit), kjo do të tregohet në etiketë si për shëmbull Frengjisht Mise en bouteille(s) au Chateau; Gjermanisht Gutsabfüllung (shprehje kjo më e re dhe specifike se sa e vjetra Erzeugerabfüllung); dhe Anglisht "estate bottled" ose "grow, produced and bottled."

Informacione të tjera të nevojshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri 7 ka kuptime të ndryshme ne shtete dhe sisteme të ndryshme. Verërat Gjermane për shëmbull mbajnë një Amptliche Prüfungs Nummer (Numri AP), numri serial që i është caktuar verës gjatë provave zyrtare që i janë bërë asaj. Verërat Franceze klasifikohen shpesh në bazë te tradicionalitetit (si për shëmbull Cru Bourgeois në figurën e verës Bordeaux në të djathtë). Pjesa e pasme e etiketave tek verërat Amerikane përmbajnë lajmërime si për shëmbull "Surgeon General's ëarning" dhe numrin e sulfiteve që përmban kjo verë. Etiketat e verërave zakonisht kanë dhe përmbajtjen e përafërme të alkolit dhe sasinë e verës të përmbajtur në shishe siç mund ta shikoni tek vera Spanjolle apo Amerikane e treguar ne figurat në të djathtë. Verërat e importuara gjithashtu shpesh mbajnë informacjone të importuesit.

Informacione Opsionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Informacione të mëtejshme përmbahen tek numri 8. Këto ndryshojnë nga analiza e detajizuar e përmbajtjes deri tek informacione mbi degustimin apo rreklamë për verëbërësin. Për të mos përmëndur kodin UPC.