Jump to content

Universiteti i Oksfordit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Oxford University)
Universiteti i Oksfordit

Universiteti i Oksfordit (Anglisht: University of Oxford), një universitet që gjendet në qytetin AnglezOksfordit, është universiteti i tretë më i vjetër në botë dhe institucioni i parë Anglisht-folës në botë. Universiteti i Oksfordit konsiderohet si një nga institucionet akademike më me peshë në botë. Megjithëse data e saktë e themelimit mbetet e paqartë, ka dëshmi që mësimdhënia në Oksford ka i ka fillesat në shekullin e XI. Universiteti pati një rritje drastike duke filluar nga viti 1167, kur mbreti Henry II i ndaloi nxënësit anglezë të shkonin të arsimoheshin në Universitetin e Parisit.

Shumica e mësimdhënies në Oksford është e organizuar rreth “Tutorials”, të cilët janë diskutime javore mbi bazë esesh, dhe që zhvillohen brenda kolegjeve vetëqeverisëse që përbëjnë Universitetin.

Renditjet e universiteteve e listojnë vazhdimisht Universitetin e Oksfordit si një nga universitetet më të mira të Britanisë së Madhe, dhe ai renditet vazhdimisht mes 10 universiteteve më të mira në botë.

Alumni të famshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]