Përdoruesi:Lisa Beqa/Pandemia COVID-19 në Moldavi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Pandemia COVID-19 në Moldavi është pjesë e pandemisë botëroresëmundjes koronavirus 2019 (COVID-19), e shkaktuar nga sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes koronavirus 2 (SARS-CoV-2). Virusi u konfirmua se kishte arritur në Republikën e Moldavisë më 7 mars 2020, kur një grua moldave që u kthye nga Italia rezultoi pozitive për koronavirusin e ri. Meqënëse numri i njerëzve të infektuar filloi të rritet gjatë ditëve vijuese, më 17 mars 2020 parlamenti shpalli gjendje të jashtëzakonshme për të gjithë territorin e Republikës së Moldavisë për një periudhë prej 60 ditësh (17 Mars - 15 Maj 2020). Më 18 mars 2020 u regjistrua vdekja e parë e shkaktuar nga COVID-19. Më 23 mars 2020 numri i përgjithshëm i rasteve të konfirmuara kaloi mbi 100 dhe më 7 prill 2020 ky numër kaloi mbi 1000. Deri më 10 prill 2020 kishte raste të konfirmuara në të gjitha rajonet e vendit, duke përfshirë rajonin e Transnistrisë. Më 27 prill 2020, numri i përgjithshëm i vdekjeve tejkaloi 100.

Më 15 maj 2020, në ditën e fundit të gjendjes së jashtëzakonshme të shpallur paraprakisht nga parlamenti më 17 mars 2020, Komisioni i Jashtëzakonshëm Kombëtar i Shëndetit Publik shpalli gjendje të jashtëzakonshme në shëndetin publik në të gjithë territorin e Republikës së Moldavisë, për periudhën nga 16 maj deri më 30 qershor 2020. Më 9 qershor 2020, numri i përgjithshëm i rasteve të konfirmuara kaloi mbi 10,000. Më 1 shtator 2020, numri i vdekjeve tejkaloi 1,000.

Deri më 30 nëntor 2020, në Republikën e Moldavisë janë konfirmuar 107,364 raste, 95,354 të shëruar dhe 2,304 vdekje.

Rrethanat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 12 janar 2020, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) konfirmoi se një koronavirus i ri ishte shkaktari i një sëmundjeje të frymëmarrjes në qytetin Wuhan, Provinca Hubei, Kinë, e cila fillimisht ishte vërejtur nga OBSH më 31 dhjetor 2019. [1] [2]

Ndryshe nga virusi SARS i vitit 2003, shkalla e fatalitetit të rasteve me COVID-19 [3] [4] ka qenë shumë më e ulët, por përhapja ka qenë dukshëm më e madhe, me një numër total të konsiderueshëm të vdekjeve. [5]

Afati kohor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Para 24 shkurtit 2020[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 23 janar 2020: sa i përket parandalimit dhe zbulimit të hershëm të 2019-nCoV, menaxhmenti i Ministrisë së Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale dhe përfaqësuesit e Agjencisë Kombëtare të Shëndetit Publik dhe Qendrës Kombëtare të Ndihmës Mjekësore Emergjente Para-spitalore mbajtën një takim me Ambasadorin e Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë të Republikës Popullore të Kinës në Republikën e Moldavisë, Z. Zhang Yinghong. Gjatë takimit, u diskutua vigjilenca dhe masat parandaluese në lidhje me përhapjen e virusit. Ambasadori shfaqi gadishmëri për të siguruar të gjithë përkrahjen me informata të nevojshme për Moldavinë në lidhje me evolucionin e përhapjes së koronavirusit te ri dhe hapat e ndërmarrë nga autoritetet kineze. [6]
 • 24 janar 2020: Ministria e Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale lëshoi njoftimin e parë për shtyp mbi parandalimin dhe masat e kontrollit në lidhje me infeksionin me llojin e ri të koronavirusit (2019-nCoV). Në njoftimin për shtyp, u shpreh se situata epidemiologjike në nivel kombëtar në lidhje me infeksionin me 2019-nCoV monitorohet çdo ditë nga Agjencia Kombëtare e Shëndetit Publik. Nëse ka raste të dyshuara ose të zbuluara me 2019-nCoV, ekipet e specializuara anti-epidemike janë të gatshme të ndërhyjnë. Gjithashtu është deklaruar se laboratori i virologjisë brenda Agjencisë Kombëtare të Shëndetit Publik ka objekte, pajisje dhe personel të trajnuar për diagnostikimin laboratorik të viruseve më të zakonshme: gripi (A dhe B), jo-gripi (RSV, Coronavirus , duke përfshirë edhe MERS-CoV) dhe bakteret (Pneumokoku, Haemophilus influenzae tip B, stafilokoku) për të konfirmuar infeksionet akute të frymëmarrjes.
 • 27 janar 2020: Ministrja e Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale, Znj. Viorica Dumbrăveanu thirri një takim të zgjeruar të Komisionit për Situata të Jashtëzakonshme dhe Emergjencat e Shëndetit Publik të Ministrisë së Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale. Në këtë takim morën pjesë gjithashtu përfaqësues të Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Integrimit Evropian, Ministrisë së Punëve të Brendshme, Ministrisë së Financave, Inspektoratit të Përgjithshëm të Policisë Kufitare, Shërbimit Doganor, Kompanisë Kombëtare të Sigurimeve në Mjekësi, Agjencisë Kombëtare për Siguri të Ushqimit dhe Agjencisë Kombëtare të Shëndetit Publik. Pjesëmarrësit diskutuan masat për parandalimin dhe kontrollin e infeksionit me tipin e ri të koronavirusit (2019-nCov), bazuar në situatën epidemiologjike dhe përhapjen globale të infeksionit. [7]
 • 2 shkurt 2020: Komisioni i Jashtëzakonshëm Kombëtar i Shëndetit Publik u thirr nga Kryeministri Z. Ion Chicu. [8] Komisioni ka shqyrtuar informacionin e paraqitur nga Ministria e Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale dhe zbuluoi se situata epidemiologjike në lidhje me infeksionin me koronavirusin e ri (2019-nCoV) është e tendosur, gjë që ka bërë që Organizata Botërore e Shëndetësisë të deklarojë një Gjendje Emergjente të Shëndetit Publik me peshë ndërkombëtare. Komisioni miratoi Vendimin Nr. 1, i cili siguron, ndër të tjera, që vlerësimi i rrezikut për shëndetin publik do të vazhdojë të kryhet me vendosjen, nëse është e nevojshme, e kodit të alarmit që rezulton nga situata epidemiologjike në lidhje me infeksionin me koronavirusin e ri (nCoV 2019). [9]
 • 18 shkurt 2020: Agjencia Kombëtare e Shëndetit Publik pranoi nga Gjermania pajisje testuese për zbulimin e virusit që shkakton COVID-19, me mbështetjen e Organizatës Botërore të Shëndetësisë. [10] [11]

Kodi i alarmit të verdhë (24 shkurt - 7 mars 2020)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 24 shkurt 2020: Komisioni i Jashtëzakonshëm Kombëtar i Shëndetit Publik u thirr nga Kryeministri Z. Ion Chicu. [12] Komisioni miratoi Vendimin Nr. 2, i cili siguron, ndër të tjera, krijimin e alarmit të Kodit të Verdhë në nivel kombëtar në kontekstin e situatës epidemiologjike të infeksionit COVID-19 dhe duke marrë parasysh rrezikun e mundshëm për një emergjencë të shëndetit publik. [9] [13]
 • 25 shkurt 2020: Republika e Moldavisë ka vënë në veprim disa masa kundër koronavirusit. [14] Ministrja e Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale, Znj. Viorica Dumbrăveanu, thirri në një mbledhje përfaqësuesit e institucioneve publike mjekësore-sanitare, Ministrisë së Punëve të Brendshme, Inspektoratit të Përgjithshëm të Policisë Kufitare dhe Qendrës Kombëtare p rNdihmësMjekësore Emergjente Para-spitalore. Gjatë takimit u shqyrtua aktiviteti i Agjencisë Kombëtare të Shëndetit Publik, në cilësinë e saj të Rregullave Ndërkombëtare të Shëndetit (IHR) Pika Fokale Kombëtare, në lidhje me kontrollin dhe parandalimin në nivel kombëtar të infeksionit me llojin e ri të koronavirusit dhe masat e ardhshme që do të merren. Në atë takim, Ministri i Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale deklaroi se duke filluar nga ajo ditë (25 shkurt 2020), autoritetet do të takohen çdo ditë në orën 7:30 të mëngjesit dhe do të japin informacion mbi çfarë ka ndodhur gjatë 24 orëve të fundit, çfarë masa janë marrë dhe cilat janë vështirësitë që janë hasur. U vendos që këto takime të zhvillohen për sa kohë që ekziston rreziku i importimit dhe përhapjes së llojit të ri të koronavirusit. [15]
 • 26 shkurt 2020: klientët e operatorëve të telefonisë mobile moldave pranuan një SMS nga qeveria mbi masat paraprake për të parandaluar infektimin me koronavirusin e ri. Mesazhi ishte si vijon: "Kujdesuni për shëndetin tuaj. Thirrni menjëherë mjekun e familjes nëse keni ethe ose kollë. Nëse jeni kthyer nga zonat me koronavirus dhe nuk ndiheni mirë, telefononi 112 " (mesazhi origjinal në Rumanisht: "Aveti grija de sanatate. Sunati imediat medicul de familie daca aveti febra sau tuse. Daca V-ati inrs din zone cu Coronavirus si Va simtiti rau, sunati 112 "). Kjo vepër informuese për popullatën u krye me iniciativën e Ministrisë së Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale, në kuadër të fushatës kombëtare informuese për parandalimin e infeksionit me koronavirus. Për t'iu përgjigjur shumë spekulimeve në lidhje me pyetjen "Nga i merr qeveria numrat e telefonit?", ministria e lartpërmendur shpjegoi se kjo iniciativë ishte një akt shoqëror falas, i organizuar në partneritet me operatorët e telefonisë mobile në Moldavi. [16]

Rasti i parë (7 mars 2020)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rasti i parë i koronavirusit në Republikën e Moldavisë u regjistrua më 7 mars 2020. Personi i infektuar është një grua 48-vjeçare që ishte kthyer në Moldavi nga Italia me fluturimin Milano-Chisinau. Ajo ishte dërguar menjëherë në spital nga aeroplani, duke qenë në një gjendje të rëndë: bronkopneumoni bilaterale, dështim akut i frymëmarrjes, ethe, kollë, dobësi e përgjithshme. Ajo vuan nga disa sëmundje kronike: diabeti, mbipesha dhe hipertensioni. [17] Sipas Ministrisë së Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale të Moldavisë, ajo u diagnostikua me bronkopneumoni bilaterale, ethe dhe kollë më 4 mars në Itali. Asaj iu përshkrua një trajtim me antibiotikë dhe u vendos në karantinë në shtëpi në pritje të konfirmimit të infeksionit me koronavirusin e ri, por ajo gjithsesi vendosi të kthehej në Moldavi. [18]

Kodi i alarmit portokalli (8–12 mars 2020)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 8 mars 2020: Komisioni i Jashtëzakonshëm Kombëtar i Shëndetit Publik vendosi alarmin e Kodit Portokalli në nivel kombëtar në kontekstin e situatës epidemiologjike të infeksionit me COVID-19. [18]
 • 10 mars 2020: Ministria e Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale të Moldavisë konfirmoi dy raste të tjera (rasti i dytë dhe i tretë) me koronavirus. Personat e infektuar janë një grua dhe një burrë, të dytë prej të cilëve u kthyen nga Italia, përkatësisht më 26 shkurt dhe 1 mars. [19] Në të njëjtën ditë iu ndalua hyrja me aeroplan në Moldavi të gjithë të huajve që vijnë nga vendet e prekura nga koronavirusi. [20]
 • 11 mars 2020: Rasti i katërt është konfirmuar. [21] Qeveria njoftoi se do të mbyllë të gjitha kopshtet, shkollat, kolegjet dhe universitetet për dy javë. [22]
 • 12 mars 2020: Dy raste të reja (rasti i pestë dhe i gjashtë) u konfirmuan. [23] Deri më 12 mars 2020, nuk kishte asnjë rast të konfirmuar në rajonin e Transnistrisë, [24] por 8 persona ishin në karantinë pasi u kthyen nga jashtë vendit. [25]

Kodi i alarmit të kuq (13–16 mars 2020)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 13 mars 2020: Komisioni i Jashtëzakonshëm Kombëtar i Shëndetit Publik vendosi alarmin e Kodit të Kuq në nivel kombëtar në kontekstin e situatës epidemiologjike të infeksionit me COVID-19. [26] Gjatë kësaj dite janë konfirmuar edhe dy raste të tjera (rasti i shtatë dhe i tetë). [27]
 • 14 mars 2020: 4 raste të reja u konfirmuan. Rrjedhimisht, numri i përgjithshëm i njerëzve të infektuar arriti në 12. [28]
 • 15 mars 2020: 11 raste të reja u konfirmuan. Numri i përgjithshëm i njerëzve të infektuar arriti në 23. [29]
 • 16 mars 2020: 6 raste të reja u konfirmuan. Numri i përgjithshëm i infeksioneve arriti në 29. [30] Një grua u shërua. [31]

Gjendja e jashtëzakonshme (17 Mars - 15 Maj 2020)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

17–31 Mars 2020[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 17 mars 2020: Parlamenti shpalli gjendjen e jashtëzakonshme për të gjithë territorin e Republikës së Moldavisë për një periudhë prej 60 ditësh (17 Mars - 15 Maj 2020). [32] Gjatë 17 Marsit 2020, rasti i 30-të me koronavirus është konfirmuar. [33]
 • 18 mars 2020: u konfirmua vdekja e parë - një grua 61-vjeçare që kishte udhëtuar në Itali. [34] 6 raste të tjera të infektimit janë konfirmuar. [35]
 • 19 mars 2020: 13 raste të reja u konfirmuan. Numri i përgjithshëm i njerëzve të infektuar që nga 7 mars 2020 arriti në 49. [36]
 • 20 mars 2020: 17 raste të reja u konfirmuan dhe numri i përgjithshëm i njerëzve të infektuar që nga 7 mars 2020 arriti në 66. [37] Me kërkesë nga MSH, bazuar në rekomandimet e OBSH-së në Moldavi, Trimetrica LLC (Partner ESRI në Moldavi) nisi panelin e personalizuar ArcGIS (një platformë në internet) - duke lejuar monitorimin e drejtpërdrejtë të rasteve me COVID-19 në Republikën e Moldavisë. Platforma rifreskohet 2 herë në ditë. [38] Platforma është e arritshme në këtë vegëz: gismoldova.maps.arcgis.com
 • 21 mars 2020: 14 raste të reja u konfirmuan dhe numri i përgjithshëm i njerëzve të infektuar që nga 7 mars 2020 arriti në 80. Nga këto 14 raste të reja, për herë të parë u regjistruan dy raste në rajonin e Transnistrisë. Në të njëjtën kohë, u njoftua se personi i parë i infektuar dhe konfirmuar në Republikën e Moldavisë (më 7 mars 2020), u trajtua dhe u transferua në një sektor tjetër për shërim të sëmundjeve të tjera kronike. Kështu, numri i personave të shëruar arriti në 2. [39]
 • 27 mars 2020: u konfirmua vdekja e dytë - një grua 79 vjeç e cila ishte mjeke që punonte në Shërbimin e Ndihmës Mjekësore Emergjente. Ajo u sëmur më 19 mars dhe më 24 mars ajo u shtrua në Spitalin Klinik Republikan, në gjendje të rëndë. Pacientja vuante nga disa sëmundje kronike (diabeti, dështimi i zemrës, presioni i lartë i gjakut). [40] Gjatë 27 marsit 2020, 22 raste të reja u konfirmuan dhe numri i përgjithshëm i njerëzve të infektuar që nga 7 mars 2020 arriti në 199. Në të njëjtën ditë, 3 pacientë u shëruan dhe numri i përgjithshëm i shërimeve arriti në 5. [41]
 • 29 mars 2020: u konfirmua vdekja e tretë - një grua nga rajoni Transnistrian i Moldavisë. [42] [43]
 • 31 mars 2020 : pasi u kryen 280 teste, u konfirmua një numër rekord prej 55 rastesh të reja, nga të cilat 48 raste ishin me transmetim lokal, ndërsa 7 ishin raste importi (nga të cilat 6 ishin nga Mbretëria e Bashkuar dhe 1 nga Austria). Si rrjedhim, numri i përgjithshëm i personave të infektuar që nga 7 mars 2020 arriti në 353. Në të njëjtën kohë, 4 pacientë u trajtuan dhe u lëshuan nga spitalet dhe numri i përgjithshëm i shërimeve arriti në 22. Gjithashtu, gjatë 31 marsit 2020 u konfirmua vdekja e katërt - një burrë nga rahina Briceni e Republikës së Moldavisë.

Prill 2020[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1 prill 2020: u konfirmua vdekja e pestë - një person nga rajoni i Transnistrisë. [44]
 • 2 prill 2020: u konfirmua vdekja e gjashtë - një person 53-vjeçar nga Krahina Ștefan Vod, i cili u shtrua në një spital në Chișinău. Pacienti gjithashtu vuante nga sëmundje të tjera kronike. [45]
 • 27 prill 2020: regjimi i karantinës në fshatin Carahasani të Krahinës Ştefan Vodă (i vendosur më 1 Prill 2020) u hoq. [46]

1-15 maj 2020[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 9 maj 2020: gjatë kësaj dite u kryen 1254 teste të reja, disa primare dhe disa të përsëritura. Si rezultat, u regjistruan 139 raste të reja, të gjitha me transmetim lokal, dhe rrjedhimisht, numri i përgjithshëm i personave të infektuar që nga 7 mars 2020 arriti në 4867. Shpërndarja territoriale e këtyre rasteve të reja ishte si vijon: Komuna e Chisinau - 42; Rajoni i Transnistrisë - 16; Rrethi Cahul - 8; Bashkia Balti - 7; Krahina Ungheni - 7; Njësia Territoriale Autonome Gagauzia - 6 (të gjitha në rrethin Ceadir-Lunga); Krahina Soroca - 6; Krahina Edinet - 5; Krahina Ocnita - 5; Krahina e Strasenit - 5; Krahina Ialoveni - 4; Krahina Anenii Noi - 3; Krahina Căușeni - 3; Krahina Criuleni - 3; Krahina Dubăsari - 3; Krahina Rezina - 3; Krahina Basarabeasca - 2; Krahina Fălești - 2; Krahina Hîncești - 2; Krahina Orhei - 2; Krahina Călărași - 1; Krahina Leova - 1; Krahina Rîșcani - 1; Krahina Shtan-Vodă - 1; Krahina Telenești - 1. Nga numri i përgjithshëm i rasteve të reja të regjistruara në këtë ditë, 25 ishin punonjës të institucioneve mjekësore: mjekë - 6, infermierë - 14, personel ndihmës - 5. Gjithashtu, 9 vdekje u regjistruan gjatë asaj dite (fataliteti më i lartë ditor që nga regjistrimi i rastit të parë), dhe kështu, numri i përgjithshëm i vdekjeve arriti në 161. [47]
 • 15 maj 2020: 1344 teste janë kryer gjatë kësaj dite (1117 teste primare dhe 227 teste të përsëritura). Si rezultat, u regjistruan 192 raste të reja dhe rrjedhimisht, numri i përgjithshëm i personave të infektuar që nga 7 mars 2020 arriti në 5745. Nga numri i përgjithshëm i rasteve të reja të regjistruara, 18 ishin punonjës të institucioneve mjekësore: mjekë - 5, infermierë - 8, personel ndihmës - 5. Në të njëjtën ditë, 52 persona u shëruan (numri i përgjithshëm i shërimeve arriti në 2280) dhe 8 persona vdiqën (numri i përgjithshëm i vdekjeve arriti në 202). [48] [49]
Komisioni i Jashtëzakonshëm Kombëtar i Shëndetit Publik miratoi Vendimin Nr. 10 [9] icili parashikonte si vijon:
 1. Gjendja e jashtëzakonshme në shëndetin publik deklarohet për të gjithë territorin e Republikës së Moldavisë për periudhën 16 maj - 30 qershor 2020, me mundësinë e zgjatjes së kësaj periudhe në varësi të evolucionit të situatës epidemiologjike.
 2. Ministria e Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale dhe Agjencia Kombëtare e Shëndetit Publik janë caktuar si autoritetet publike përgjegjëse për të menaxhuar emergjencën e shëndetit publik.
 3. Vendimet e Komisionit të Jashtëzakonshëm Kombëtar të Shëndetit Publik janë të detyrueshme për autoritetet e administratës publike qendrore dhe lokale, për personat juridikë dhe civilë, pavarësisht nga fusha e veprimtarisë dhe forma ligjore e organizimit.
 4. Mosrespektimi i dispozitave ligjore/ masave të vendosura nga Komisioni Kombëtar i Shëndetit Publik është një rrezikim i shëndetit publik dhe do të shërbejë si bazë për ndjekjen penale të kundërvajtjeve administrative ose kundërvajtjeve penale.

Gjendja e jashtëzakonshme në shëndetin publik (që nga 16 maj 2020)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që prej 16 maj 2020[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 16 maj 2020: 1429 teste u kryen gjatë kësaj dite (1180 teste primare dhe 249 teste të përsëritura). Si rezultat, u raportuan 189 raste të reja dhe numri i përgjithshëm i personave të infektuar që nga 7 Mars 2020 arriti në 5934. Nga numri i përgjithshëm i rasteve të reja të regjistruara, 30 ishin punonjës të institucioneve mjekësore: 9 mjekë, 13 infermierë, 8 pjestarë të personelit ndihmës. Në të njejtën ditë, 64 persona u shëruan (numri i përgjithshëm i shërimeve arriti në 2344) dhe 5 persona vdiqën (numri i përgjithshëm i vdekjeve arriti në 207). [50] [51]

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njoftim i rëndësishëm: siç është përmendur nga Ministri i Shëndetësisë, Punës dhe Mbrojtjes Sociale të Republikës së Moldavisë më 25 prill 2020, numri i të shëruarve të raportuar nga autoritetet e Republikës së Moldavisë përfshin vetëm personat nga institucionet mjekësore që kontrollohen nga autoritetet kushtetuese të Republikës së Moldavisë dhe nuk përfshin personat e shëruar në rajonin e Transnistrisë. [52] Prandaj, numri i vërtetë i rikuperimeve duhet të jetë më i madh se numri i pasqyruar në grafikët më poshtë. Gjithashtu, pasi që numri i rasteve aktive llogaritet duke përjashtuar numrin e rikuperimeve dhe vdekjeve, numri real i rasteve aktive duhet të jetë më i vogël se numri i pasqyruar në grafikët më poshtë.


Të dhënat ditore prej datës 07/ 03/ 2020 deri më 10/ 08/ 2020Shënim: Imp. = rastet e importuara; Lok = rastet e lokale; Susp = raste të dyshuara; n / a = të dhënat nuk janë të disponueshme.

Data e raportimit Testet Primare Rastet e konfirmuara Shërimet Vdekjet Rastet aktive Susp.
Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri total
Imp. Lok. Imp.+

Lok.
Imp. Lok. Imp.+

Lok.
2020-03-07 1 0 1 1 0 1 0 0 0 0 1 n/a
2020-03-08 3 3 0 0 0 1 0 1 0 0 0 0 1 n/a
2020-03-09 4 7 0 0 0 1 0 1 0 0 0 0 1 n/a
2020-03-10 8 15 2 3 0 0 0 0 3 13
2020-03-11 30 45 1 4 0 0 0 0 4 22
2020-03-12 30 75 2 6 0 0 0 0 6 30
2020-03-13 33 108 2 8 0 0 0 0 8 20
2020-03-14 47 155 4 12 0 0 0 0 12 25
2020-03-15 49 204 11 23 0 0 0 0 23 27
2020-03-16 27 231 6 29 1 1 0 0 28 20
2020-03-17 47 277 1 30 0 1 0 0 29 40
2020-03-18 63 340 6 36 0 1 1 1 34 96
2020-03-19 95 435 13 49 0 1 0 1 47 108
2020-03-20 90 525 17 66 0 1 0 1 64 n/a
2020-03-21 111 636 14 80 1 2 0 1 77 106
2020-03-22 124 760 14 94 0 2 0 1 91 104
2020-03-23 115 875 15 109 0 2 0 1 106 97
2020-03-24 104 979 16 125 0 2 0 1 122 119
2020-03-25 153 1132 24 149 0 2 0 1 146 116
2020-03-26 134 1266 28 177 0 2 0 1 174 n/a
2020-03-27 128 1394 22 199 3 5 1 2 192 134
2020-03-28 231 1625 32 231 6 11 0 2 218 135
2020-03-29 246 1871 32 263 2 13 1 3 247 110
2020-03-30 169 2040 35 298 5 18 0 3 277 108
2020-03-31 280 2320 55 353 4 22 1 4 327 66
Data e raportimit Testet Primare Rastet e konfirmuara Shërimet Vdekjet Rastet aktive Susp.
Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri total
Imp. Lok. Imp.+

Lok.
Imp. Lok. Imp.+

Lok.
2020-04-01 329 2649 70 423 1 23 1 5 395 67
2020-04-02 332 2981 82 505 2 25 1 6 474 n/a
2020-04-03 419 3400 86 591 0 25 2 8 558 192
2020-04-04 681 4081 161 752 4 29 4 12 711 n/a
2020-04-05 349 4430 112 864 1 30 3 15 819 188
2020-04-06 192 4622 101 965 7 37 4 19 909 155
2020-04-07 510 5132 91 1056 3 40 3 22 994 215
2020-04-08 629 5761 118 1174 3 43 5 27 1104 200
2020-04-09 534 6295 115 1289 7 50 2 29 1210 190
2020-04-10 568 6863 149 1438 6 56 0 29 1353 246
2020-04-11 598 7461 122 1560 19 75 1 30 1455 129
2020-04-12 439 7900 102 1662 19 94 2 32 1536 96
2020-04-13 273 8173 50 1712 13 107 4 36 1569 74
2020-04-14 465 8638 87 1799 27 134 4 40 1625 136
2020-04-15 594 9232 115 1914 37 171 6 46 1697 117
2020-04-16 640 9872 105 2019 64 235 8 54 1730 172
2020-04-17 549 10421 110 2129 41 276 2 56 1797 132
2020-04-18 726 11147 153 2282 115 391 4 60 1831 159
2020-04-19 640 11787 190 2472 66 457 7 67 1948 63
2020-04-20 199 11986 76 2548 21 478 3 70 2000 60
2020-04-21 241 12227 66 2614 27 505 3 73 2036 113
2020-04-22 696 12923 164 2778 55 560 3 76 2142 145
2020-04-23 792 13715 148 2926 101 661 4 80 2185 116
2020-04-24 857 14572 184 3110 94 755 7 87 2268 140
2020-04-25 1024 15596 194 3304 70 825 7 94 2385 140
2020-04-26 594 16190 104 3408 70 895 2 96 2417 108
2020-04-27 367 16557 73 3481 30 925 6 102 2454 107
2020-04-28 695 17252 157 3638 50 975 5 107 2556 162
2020-04-29 801 18053 133 3771 139 1114 4 111 2546 116
2020-04-30 878 18931 126 3897 68 1182 8 119 2596 139
Data e raportimit Testet primare Rastet e konfirmuara Shërimet Vdekjet Rastet aktive Susp.
Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri Total Të reja Numri total
Imp. Lok. Imp.+

Lok.
Imp. Lok. Imp.+

Lok.
2020-05-01 801 19732 83 3980 90 1272 3 122 2586 142
2020-05-02 371 20103 72 4052 62 1334 2 124 2594 108
2020-05-03 368 20471 69 4121 48 1382 1 125 2614 147
2020-05-04 696 21167 127 4248 41 1423 7 132 2693 95
2020-05-05 924 22091 115 4363 121 1544 4 136 2683 138
2020-05-06 775 22866 113 4476 114 1658 7 143 2675 145
2020-05-07 739 23605 129 4605 89 1747 2 145 2713 159
2020-05-08 874 24479 2 121 123 148 4580 4728 79 1826 7 152 2750 180
2020-05-09 986 25465 0 139 139 148 4719 4867 99 1925 9 161 2781 181
2020-05-10 420 25885 0 60 60 148 4779 4927 33 1958 8 169 2800 132
2020-05-11 373 26258 0 68 68 148 4847 4995 22 1980 7 176 2839 129
2020-05-12 780 27038 0 159 159 148 5006 5154 89 2069 6 182 2903 187
2020-05-13 1086 28124 1 251 252 149 5257 5406 107 2176 3 185 3045 199
2020-05-14 892 29016 2 145 147 151 5402 5553 52 2228 9 194 3131 184
2020-05-15 1117 30133 1 191 192 152 5593 5745 52 2280 8 202 3263 197
2020-05-16 1180 31313 0 189 189 152 5782 5934 64 2344 5 207 3383 164
2020-05-17 749 32062 0 126 126 152 5908 6060 64 2408 4 211 3441 131
2020-05-18 360 32422 1 77 78 153 5985 6138 17 2425 6 217 3496 125
2020-05-19 1070 33492 1 201 202 154 6186 6340 83 2508 4 221 3611 197
2020-05-20 1238 34730 1 212 213 155 6398 6553 445 2953 7 228 3372 167
2020-05-21 1046 35776 0 151 151 155 6549 6704 136 3089 5 233 3382 178
2020-05-22 1028 36804 0 143 143 155 6692 6847 280 3369 4 237 3241 203
2020-05-23 989 37793 1 146 147 156 6838 6994 83 3452 5 242 3300 165
2020-05-24 599 38392 1 98 99 157 6936 7093 261 3713 8 250 3130 152
2020-05-25 383 38775 1 53 54 158 6989 7147 89 3802 11 261 3084 125
2020-05-26 833 39608 0 158 158 158 7147 7305 82 3884 7 268 3153 191
2020-05-27 1289 40897 2 230 232 160 7377 7537 91 3975 6 274 3288 214
2020-05-28 1231 42128 0 188 188 160 7565 7725 148 4123 8 282 3320 146
2020-05-29 1028 43156 0 171 171 160 7736 7896 155 4278 6 288 3330 159
2020-05-30 1281 44437 1 201 202 161 7937 8098 177 4455 3 291 3352 220
2020-05-31 673 45110 2 151 153 163 8088 8251 126 4581 4 295 3375 194
Data e raportimit Testet primare Rastet e konfirmuara Shërimet Vdekjet Rastet aktive Susp.
Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri Total Të reja Numri total
Imp. Lok. Imp.+

Lok.
Imp. Lok. Imp.+

Lok.
2020-06-01 639 45749 1 108 109 164 8196 8360 41 4622 10 305 3433 169
2020-06-02 1093 46842 1 187 188 165 8383 8548 116 4738 2 307 3503 189
2020-06-03 1405 48247 0 247 247 165 8630 8795 125 4863 3 310 3622 178
2020-06-04 1173 49420 0 223 223 165 8853 9018 146 5009 5 315 3694 292
2020-06-05 1296 50716 0 229 229 165 9082 9247 231 5240 8 323 3684 292
2020-06-06 1247 51963 0 264 264 165 9346 9511 210 5450 8 331 3730 212
2020-06-07 685 52648 0 189 189 165 9535 9700 188 5638 10 341 3721 166
2020-06-08 404 53052 2 105 107 167 9640 9807 100 5738 12 353 3716 165
2020-06-09 664 53716 0 218 218 167 9858 10025 59 5797 12 365 3863 215
2020-06-10 1192 54908 0 296 296 167 10154 10321 133 5930 6 371 4020 262
2020-06-11 1399 56307 1 405 406 168 10559 10727 142 6072 4 375 4280 235
2020-06-12 1404 57711 3 363 366 171 10922 11093 157 6229 10 385 4479 250
2020-06-13 1426 59137 0 366 366 171 11288 11459 192 6421 13 398 4640 231
2020-06-14 842 59979 2 279 281 173 11567 11740 202 6623 8 406 4711 215
2020-06-15 545 60524 0 139 139 173 11706 11879 171 6794 5 411 4674 175
2020-06-16 1483 62007 2 373 375 175 12079 12254 107 6901 12 423 4930 247
2020-06-17 1659 63666 2 476 478 177 12555 12732 176 7077 10 433 5222 230
2020-06-18 1337 65003 7 367 374 184 12922 13106 175 7252 11 444 5410 227
2020-06-19 1651 66654 0 450 450 184 13372 13556 273 7525 6 450 5581 245
2020-06-20 1586 68240 1 396 397 185 13768 13953 220 7745 14 464 5744 220
2020-06-21 846 69086 0 247 247 185 14015 14200 151 7896 9 473 5831 220
2020-06-22 881 69967 0 163 163 185 14178 14363 123 8019 7 480 5864 153
2020-06-23 1319 71286 1 350 351 186 14528 14714 193 8212 10 490 6012 203
2020-06-24 1547 72833 1 363 364 187 14891 15078 188 8400 5 495 6183 230
2020-06-25 1456 74289 3 372 375 190 15263 15453 199 8599 7 502 6352 200
2020-06-26 1346 75635 0 323 323 190 15586 15776 166 8765 13 515 6496 198
2020-06-27 1607 77242 1 303 304 191 15889 16080 198 8963 6 521 6596 177
2020-06-28 706 77948 0 170 170 191 16059 16250 118 9081 9 530 6639 127
2020-06-29 563 78511 1 106 107 192 16165 16357 148 9229 6 536 6592 150
2020-06-30 1237 79748 0 256 256 192 16421 16613 153 9382 9 545 6686 207
Data e raportimit Testet primare Rastet e konfirmuara Shërimet Vdekjet Rastet aktive Susp.
Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri total
Imp. Loc. Imp.+

Loc.
Imp. Loc. Imp.+

Loc.
2020-07-01 1513 81261 1 284 285 193 16705 16898 212 9594 4 549 6755 178
2020-07-02 1398 82659 4 248 252 197 16953 17150 252 9846 11 560 6744 201
2020-07-03 1320 83979 2 293 295 199 17246 17445 247 10093 13 573 6779 209
2020-07-04 1326 85305 1 226 227 200 17472 17672 303 10396 7 580 6696 199
2020-07-05 604 85909 0 142 142 200 17614 17814 322 10718 5 585 6511 157
2020-07-06 557 86466 1 91 92 201 17705 17906 329 11047 10 595 6264 131
2020-07-07 1040 87506 4 231 235 205 17936 18141 194 11241 8 603 6297 206
2020-07-08 1285 88791 1 329 330 206 18265 18471 308 11549 11 614 6308 160
2020-07-09 1176 89967 1 194 195 207 18459 18666 387 11936 10 624 6106 174
2020-07-10 1254 91221 0 258 258 207 18717 18924 252 12188 11 635 6101 182
2020-07-11 1149 92370 2 282 284 209 18999 19208 268 12456 5 640 6112 196
2020-07-12 743 93113 0 174 174 209 19173 19382 211 12667 2 642 6073 137
2020-07-13 388 93501 0 57 57 209 19230 19439 126 12793 7 649 5997 147
2020-07-14 1227 94728 1 268 269 210 19498 19708 240 13033 6 655 6020 219
2020-07-15 1434 96162 5 327 332 215 19825 20040 265 13298 4 659 6083 197
2020-07-16 1280 97442 0 224 224 215 20049 20264 342 13640 7 666 5958 195
2020-07-17 1166 98608 4 226 230 219 20275 20494 273 13913 9 675 5906 268
2020-07-18 1411 100019 4 296 300 223 20571 20794 270 14183 5 680 5931 196
2020-07-19 692 100711 1 185 186 224 20756 20980 193 14376 4 684 5920 186
2020-07-20 557 101268 1 134 135 225 20890 21115 91 14467 10 694 5954 180
2020-07-21 1211 102479 1 326 327 226 21216 21442 132 14599 13 707 6136 233
2020-07-22 1411 103890 0 356 356 226 21572 21798 257 14856 5 712 6230 235
2020-07-23 1328 105218 3 304 307 229 21876 22105 318 15174 7 719 6212 200
2020-07-24 1317 106535 5 373 378 234 22249 22483 233 15407 7 726 6350 216
2020-07-25 1378 107913 1 344 345 235 22593 22828 201 15608 6 732 6488 216
2020-07-26 772 108685 3 203 206 238 22796 23034 301 15909 3 735 6390 169
2020-07-27 657 109342 1 119 120 239 22915 23154 245 16154 13 748 6252 162
2020-07-28 1333 110675 5 362 367 244 23277 23521 308 16462 5 753 6306 205
2020-07-29 1577 112252 3 423 426 247 23700 23947 323 16785 6 759 6403 248
2020-07-30 1536 113788 3 393 396 250 24093 24343 255 17040 12 771 6532 215
2020-07-31 1629 115417 2 388 390 252 24481 24733 229 17269 7 778 6686 194
Data e raporitmit Testet primare Rastet e konfirmuara Shërimet Vdekjet Rastet aktive Susp.
Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri total Të reja Numri total
Imp. Loc. Imp.+

Loc.
Imp. Loc. Imp.+

Loc.
2020-08-01 1815 117232 2 378 380 254 24859 25113 302 17571 10 788 6754 220
2020-08-02 742 117974 1 248 249 255 25107 25362 245 17816 3 791 6755 173
2020-08-03 537 118511 0 120 120 255 25227 25482 126 17942 9 800 6740 145
2020-08-04 1698 120209 3 329 332 258 25556 25814 225 18167 10 810 6837 202
2020-08-05 1562 121771 4 404 408 262 25960 26222 251 18418 13 823 6981 225
2020-08-06 1754 123525 5 401 406 267 26361 26628 258 18676 5 828 7124 246
2020-08-07 1990 125515 6 356 362 273 26717 26990 242 18918 7 835 7237 234
2020-08-08 1872 127387 2 451 453 275 27168 27443 182 19100 6 841 7502 234
2020-08-09 777 128164 2 215 217 277 27383 27660 200 19300 4 845 7515 155
2020-08-10 921 129085 2 179 181 279 27562 27841 165 19465 5 850 7526 131

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Elsevier. "Novel Coronavirus Information Center". Elsevier Connect (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 30 janar 2020. Marrë më 15 mars 2020.
 2. ^ Reynolds, Matt (4 mars 2020). "What is coronavirus and how close is it to becoming a pandemic?". Wired UK (në anglisht). ISSN 1357-0978. Arkivuar nga origjinali origjinali më 5 mars 2020. Marrë më 5 mars 2020.
 3. ^ "Crunching the numbers for coronavirus". Imperial News (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 19 mars 2020. Marrë më 15 mars 2020.
 4. ^ "High consequence infectious diseases (HCID); Guidance and information about high consequence infectious diseases and their management in England". GOV.UK (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 3 mars 2020. Marrë më 17 mars 2020.
 5. ^ "World Federation Of Societies of Anaesthesiologists – Coronavirus". www.wfsahq.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 12 mars 2020. Marrë më 15 mars 2020.
 6. ^ "MSMPS informează asupra situației epidemiologice cu privire la infecția cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV), și a măsurilor de prevenire și control" [MHLSP informs on the epidemiological situation regarding the infection with the new type of Coronavirus (2019-nCoV), and on the prevention and control measures]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 24 janar 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 24 maj 2020. Marrë më 25 prill 2020.
 7. ^ "Viorica Dumbrăveanu a convocat ședința Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției cu Coronavirusul de tip nou" [Viorica Dumbrăveanu convened the Commission for Exceptional Situations and Public Health Emergencies regarding the measures to prevent and control the infection with the new type Coronavirus]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 27 janar 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 11 prill 2020.
 8. ^ "Ion Chicu a convocat ședința Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică" [Ion Chicu convened the Extraordinary National Commission of Public Health]. gov.md (në rumanisht). Government of the Republic of Moldova. 29 mars 2020. Marrë më 29 mars 2020.
 9. ^ a b c "Informații privind Coronavirus" [Information regarding the Coronavirus]. gov.md (në rumanisht). Government of the Republic of Moldova. 29 mars 2020. Marrë më 29 mars 2020.
 10. ^ "Testele pentru depistarea Coronavirusul de tip nou au ajuns în Republica Moldova" [The tests for the detection of new Coronavirus have arrived in the Republic of Moldova]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 18 janar 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 11 prill 2020.
 11. ^ "Recepţionarea kiturilor pentru depistarea Coronavirusului de tip nou (SARS-CoV-2)" [Receiving kits for the detection of the new Coronavirus (SARS-CoV-2)]. ansp.md (në rumanisht). National Agency for Public Health. 18 janar 2020. Marrë më 11 prill 2020.
 12. ^ "Ion Chicu a convocat Comisia națională extraordinară de sănătate publică" [Ion Chicu convened the Extraordinary National Commission of Public Health]. gov.md (në rumanisht). Government of the Republic of Moldova. 29 mars 2020. Marrë më 29 mars 2020.
 13. ^ "Viorica Dumbrăveanu: "Îndemn populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu Coronavirus de tip nou"" [Viorica Dumbrăveanu: "I urge the population to show maximum responsibility and to respect all the hygiene and precautionary measures to prevent illness with the new type Coronavirus"]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 29 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 29 mars 2020.
 14. ^ Dulgher, Maria (25 shkurt 2020). "Moldova prepares for an outbreak of coronavirus in the country". moldova.org (në anglisht). Marrë më 8 mars 2020.
 15. ^ "Situația la zi privind controlul și prevenirea infecției cu Coronavirus de tip nou prezentată în cadrul ședinței cu toate instituțiile responsabile" [Up to date information on the control and prevention of the new coronavirus infection presented at the meeting with all responsible institutions]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection (Moldova). 25 shkurt 2020. Marrë më 12 shtator 2020.
 16. ^ "Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova". facebook.com (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 26 mars 2020. Marrë më 25 prill 2020.
 17. ^ "MSMPS confirmă primul caz de Coronavirus de tip nou în Republica Moldova" [MSMPS confirms first new-type coronavirus case in the Republic of Moldova]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection (Moldova). 7 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 8 mars 2020.
 18. ^ a b "În Republica Moldova a fost confirmat primul caz de coronavirus. Se iau măsuri pentru limitarea răspândirii virusului" [The first case of coronavirus in the Republic of Moldova has been confirmed. Measures are put into action to limit the spread of the virus]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection (Moldova). 8 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 8 mars 2020.
 19. ^ "Alte două cazuri de îmbolnăviri cu infecția Coronovirus de tip nou, pe teritoriul țării. Viorica Dumbrăveanu îndeamnă cetățenii să respecte recomandările autorităților" [Another two cases of a new-type coronavirus in a country. Viorica Dumbrăveanu urges citizens to respect the guidelines of authorities]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection (Moldova). 10 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 10 mars 2020.
 20. ^ "Moldova bans foreigners on all flights from countries with coronavirus". reuters.com (në anglisht). Reuters. 10 mars 2020. Marrë më 11 mars 2020.
 21. ^ "Ultima oră: Încă un caz de coronavirus a fost confirmat; Bilanțul ajunge la 4 persoane". unimedia.info (në rumanisht). Unimedia. 11 mars 2020. Marrë më 12 mars 2020.
 22. ^ "Moldova closes schools, universities to prevent virus spread". reuters.com (në anglisht). Reuters. 11 mars 2020. Marrë më 11 mars 2020.
 23. ^ "Ultima oră! Încă două cazuri de coronavirus, confirmate. Bilanțul în Moldova ajunge la 6 persoane". unimedia.info (në rumanisht). Unimedia. 12 mars 2020. Marrë më 12 mars 2020.
 24. ^ "Массово не собираться, в школу не ходить. Уходим на карантин". pgtrk.ru (në rusisht). 12 mars 2020. Marrë më 14 mars 2020.
 25. ^ "8 человек на карантине. Коронавирус и Приднестровье". pgtrk.ru (në rusisht). 11 mars 2020. Marrë më 14 mars 2020.
 26. ^ "A fost instituit cod roșu de alertă în legătură cu evoluția situației epidemiologice privind infecția cu Coronavirusul de tip nou pe teritoriul Republicii Moldova" [A Code Red alert was established in relation to the evolution of the epidemiological situation regarding the infection with the new Coronavirus on the territory of the Republic of Moldova]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 13 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 20 mars 2020.
 27. ^ "Actualizat pe 13 martie 2020". ansp.md (në rumanisht). National Agency for Public Health of the Republic of Moldova. 13 mars 2020. Marrë më 13 mars 2020.
 28. ^ "Situația epidemiologică prin infecția cu Coronavirusul de tip nou (COVID-19), actualizat pe 14 martie 2020" [Epidemiological situation related to the infection with the novel Coronavirus (COVID-19), updated on 14 March 2020]. ansp.md (në rumanisht). National Agency for Public Health of the Republic of Moldova. 14 mars 2020. Marrë më 14 mars 2020.
 29. ^ "Date actualizate cu privire la răspândirea noului tip de Coronavirus (COVID-19) în Republica Moldova și recomandări pentru populație" [Updated information related to the spread of the novel Coronavirus (COVID-19) in the Republic of Moldova and recommendations for the population]. ansp.md (në rumanisht). National Agency for Public Health of the Republic of Moldova. 15 mars 2020. Marrë më 15 mars 2020.
 30. ^ "Ultima oră! Încă 6 cazuri de coronavirus, confirmate" [Breaking news! Other 5 confirmed cases of coronavirus]. unimedia.info (në rumanisht). Unimedia. 16 mars 2020. Marrë më 25 prill 2020.
 31. ^ "Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova". facebook.com (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 16 mars 2020. Marrë më 25 prill 2020.
 32. ^ "Parlamentul a declarat stare de urgență pe perioada 17 martie – 15 mai 2020" [The Parliament declared the state of emergency for the period 17 March - 15 May 2020]. parlament.md (në rumanisht). Parliament of the Republic of Moldova. 17 mars 2020. Marrë më 20 mars 2020.
 33. ^ "Un caz de COVID-19 confirmat în ultimele 24 de ore" [A new case of COVID-19 confirmed during the last 24 hours]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 17 mars 2020. Marrë më 12 shtator 2020.
 34. ^ "Republica Moldova a înregistrat primul deces cauzat de noul coronavirus" [The Republic of Moldova registered the first death from the new coronavirus]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 18 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 18 mars 2020.
 35. ^ "6 cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore" [6 new case of COVID-19 confirmed during the last 24 hours]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 18 mars 2020. Marrë më 12 shtator 2020.
 36. ^ "În Republica Moldova sunt înregistrate 49 cazuri de infecție cu COVID-19. Respectați recomandările autorităților. Stați acasă" [The Republic of Moldova registered 49 cases of infections with COVID-19. Please respect the recommendations of authorities. Stay home]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 19 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 19 mars 2020.
 37. ^ "17 cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele 24 de ore" [17 cases of COVID-19 confirmed during the last 24 hours]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 20 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 20 mars 2020.
 38. ^ "O nouă platformă lansată în Moldova permite monitorizarea cazurilor de COVID-19 în timp real" [A new platform launched in Moldova allows real-time monitoring of COVID-19 cases]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 20 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 20 mars 2020.
 39. ^ "14 cazuri noi de infecție prin COVID-19 în Republica Moldova. Respectați recomandările medicilor. Stați acasă" [14 new cases of infections with COVID-19. Please respect the recommendations of doctors. Stay home]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 21 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 11 prill 2020. Marrë më 21 mars 2020.
 40. ^ "Viorica Dumbrăveanu: "În următoarea perioadă depinde de noi, întreaga societate, cum vom depăși provocarea epidemiei COVID-19. Fac apel la responsabilitate"" [Viorica Dumbrăveanu: "In the next period, it is up to us, the whole society, how we will overcome the challenge of the COVID-19 epidemic. I call for responsibility"]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 27 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 27 mars 2020. Marrë më 27 mars 2020.
 41. ^ "Situația epidemiologică prin infecția COVID-19, 27 martie, ora 18.00" [Epidemiological situation regarding the COVID-19 infection, 27 March, 18:00]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 27 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 27 mars 2020. Marrë më 27 mars 2020.
 42. ^ "Ultimă oră! Încă două decese din cauza coronavirusului, confirmate în Republica Moldova" [Breaking news! Two more deaths due to coronavirus, confirmed in the Republic of Moldova]. unimedia.info (në rumanisht). UNIMEDIA. 31 mars 2020. Marrë më 31 mars 2020.
 43. ^ "55 cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus, în ultimele 24 de ore" [55 new cases of infection with the new type of Coronavirus, in the last 24 hours]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 31 mars 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 10 prill 2020. Marrë më 31 mars 2020.
 44. ^ "70 cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus, în ultimele 24 de ore" [70 new cases of infection with the new type of Coronavirus, in the last 24 hours]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 1 prill 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 12 prill 2020. Marrë më 12 prill 2020.
 45. ^ "Situația epidemiologică prin infecția COVID-19, 2 aprilie, ora 17.30" [The epidemiological situation related to COVID-19 infection, 2 April, 17:30]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 2 prill 2020. Arkivuar nga origjinali origjinali më 12 prill 2020. Marrë më 12 prill 2020.
 46. ^ "Conducerea IGSU a monitorizat ridicarea regimului de carantină la Carahasani" [The management of the General Inspectorate for Emergency Situations of the Ministry of Internal Affairs (IGSU) monitored the lifting of the quarantine regime in Carahasani]. dse.md (në rumanisht). General Inspectorate for Emergency Situations of the Ministry of Internal Affairs of the Republic of Moldova. 27 prill 2020. Marrë më 28 prill 2020.
 47. ^ "139 cazuri noi de infectare cu COVID-19, în ultimele 24 ore" [139 new cases of COVID-19 infection in the last 24 hours]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 9 maj 2020. Marrë më 12 shtator 2020.
 48. ^ "Situația epidemiologică prin infecția COVID-19, 15 mai" [The epidemiological situation related to COVID-19 infection, 15 May 15]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 15 maj 2020. Marrë më 16 maj 2020.
 49. ^ "192 cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova, în ultimele 24 ore" [192 new cases of COVID-19 in the Republic of Moldova in the last 24 hours]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 15 maj 2020. Marrë më 12 shtator 2020.
 50. ^ "2344 persoane au fost tratate de COVID-19" [2344 people were treated by COVID-19]. msmps.gov.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 16 maj 2020. Marrë më 16 maj 2020.
 51. ^ "189 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 ore" [189 new cases of COVID-19 in the last 24 hours]. stopcoronavirus.chisinau.md (në rumanisht). Ministry of Health, Labour and Social Protection of the Republic of Moldova. 16 maj 2020. Marrë më 12 shtator 2020.
 52. ^ "Declarații după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19" [Briefing after the meeting of the Single Command Center for the management of the crisis caused by COVID-19 virus]. privesc.eu (në rumanisht). privesc.eu. 25 prill 2020. Marrë më 25 prill 2020.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

[[Kategoria:Pandemia e COVID-19 në Evropë]] [[Kategoria:Pandemia e COVID-19 sipas shteteve dhe territoreve]]