Përkthimologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Përkthimologjia, ose shkenca e përkthimit, është një fushë akademike që merret me studimin sistematik të teorisë dhe zbatimit të përkthimit, interpretimit dhe adaptimit[1]. Përkthimologjia huazon shumë nga fushave të ndryshme studimi që kan të bëj me përkthimin, në mesin e të cilave janë letërsia e krahasuar, shkencat kompjuterike, historia, gjuhësia, filologjia, filozofia, semiotika dhe terminologjia.

Si lëmi hulumtuese, objektet dhe metodat të përkthimologisë dallojnë mes traditave të ndryshme. Në këtë drejtim, mund të ceken traditat frënge ("traductologie") dhe angleze ("translation studies").

Nota dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky artikull është përkthyer pjesërisht nga faqja Wikipedia në gjuhë angleze (Translation Studies).

  1. ^ O. Classe, red. (2000). Encyclopedia of literary translation into English. London: Fitzroy Dearborn Publishers. ISBN 1-884964-36-2. OCLC 45749095. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)