Jump to content

Panairi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stenda e IBM gjatë CeBIT 2010 në Hanover Fairground, terreni më i madh i ekspozues në botë, në Hanover, Gjermani

Panairi (i tregtisë, ekspozitës, apo expo) është një lloj tregu, pazari a ekspozitë e madhe ku paraqiten e shiten mallra të ndryshme (industriale, bujqësore, etj.), zakonisht për disa ditë me radhë. Një treg i tillë në të kaluarën organizohej një herë në vit në disa qytete a fshatra të mëdha me rastin e një feste të caktuar fetare, e ku kishte edhe këngë, valle e argëtime të ndryshme ndërsa kishte pjesëmarrës edhe prej shteteve a krahinave të ndryshme dhe ku mund të lidheshin marrëveshje për blerjen e shitjen e tyre.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Panairi paraqet një ekspozitë të organizuar në mënyrë që kompanitë në një vend të veçantë të industrisë, bujqësisë, etj. mund të shfaqin dhe të demonstrojnë produktet dhe shërbimet e tyre të fundit, të takohen me partnerët e industrisë dhe të konsumatorëve, të njihen me aktivitetet e rivalëve, dhe të shqyrtojnë tendencat dhe mundësitë tregtare të kohëve të fundit. Për ndryshim nga panairet e konsumatorëve, vetëm disa panaire tregtare janë të hapura për publikun, ndërsa në të tjerat mund të marrin pjesë vetëm përfaqësuesit e ndërmarrjeve (anëtarët e tregtisë, p.sh. profesionistët) dhe anëtarët e shtypit, prandaj ekspozimet tregtare të këtij lloji klasifikohen ose "publike" ose "vetëm tregtare". Disa panaire janë hibride të të dy llojeve; një shembull i tillë është Panairi i Librit në Frankfurt, i cili për tri ditë ka karakter tregtar ndërsa për dy ditët e fundit është i hapur për publikun e gjerë. Ato mbahen në baza të vazhdueshme në pothuajse të gjitha tregjet dhe normalisht tërheqin kompani nga e gjithë bota. Për shembull, në SH.B.A., aktualisht ka mbi 10,000 panaire tregtare që mbahen çdo vit, duke krijuar edhe disa drejtori në internet për të ndihmuar organizatorët, të pranishmit dhe tregtarët që të identifikojnë ngjarjet e duhura.

Rëndësia dhe organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Panairet tregtare luajnë role të rëndësishme në marketing, si dhe në rrjetëzimin e biznesit në sektorët e tregut që i përdorin ato. Njerëzit do të kërkojnë të takojnë njerëz dhe kompani në nivelin e tyre në zinxhirin e furnizimit, si dhe furnizuesit e mundshëm dhe blerësit e mundshëm. [1]

Në përgjithësi do të duhej të ketë një dysheme qendrore tregtare me stendat ku njerëzit shfaqin mallrat ose shërbimet e tyre, dhe gjatë gjithë ditës do të ketë seminare në arsimin e vazhdueshëm për çështje të rëndësishme lidhur me industrinë, si dhe praktikat më të mira, tendencat dhe rregullimet. Do të duhet të ketë gjithashtu edhe disa shujta (vakte) të përbashkëta me folësit kryesorë, dhe ngjarje sociale në mbrëmje. [1] Stendat shkojnë nga tabela të thjeshta deri në konstruksione të përpunuara. [2]

Panairet shpesh përfshijnë një investim të konsiderueshëm në kohë dhe para nga kompanitë pjesëmarrëse. [3] Planifikimi përfshin rregullimin e takimeve me të pranishmit e tjerë paraprakisht dhe burimet për të ndjekur më tej mundësitë që krijohen në panair. [4] Kostot përfshijnë qira në hapësirë, dizajnimin e kabinave dhe organizimin e prezentimeve tregtare, të telekomunikacionit, udhëtimit, akomodimit dhe literaturës promovuese si dhe artikujve për t'u dhënë të pranishmëve. [1]

Për më tepër, nuk duhet harruar as shpenzimet për shërbime të tilla si elektrike, pastrimi i kabinave, shërbimet e internetit, dhe kullimi (i njohur gjithashtu si trajtimi i materialit). Ky shpenzim lokal për logjistikë i çon qytetet të promovojnë shfaqje tregtare si një mjet për zhvillimin ekonomik lokal, si dhe të ofrojnë mundësi për bizneset lokale të rriten, dhe tërheqin bizneset e reja që do të vijnë. [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Applegate, Jane (17 shtator 2001). "How to Work a Trade Show". Entrepreneur (në anglisht).
  2. ^ Morgan, Brittney (15 shtator 2014). "Trade Show Displays: A Buyer's Guide". Business News Daily (në anglisht).
  3. ^ Training, Employment, Small Business and. "Benefits and risks of trade shows and exhibitions" (në anglishte australiane). The State of Queensland: Business Queensland. Marrë më 8 qershor 2018. {{cite web}}: |first= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  4. ^ Tabbitt, Sue (5 shkurt 2016). "Making the most of an international trade fair". The Guardian (në anglisht).
  5. ^ Bathelt, Harald; Golfetto, Francesca; Rinallo, Diego (2014). Trade Shows in the Globalizing Knowledge Economy (në anglisht). OUP Oxford. fq. 86ff. ISBN 9780191019036.