Peshkaqeni i madh i bardhë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Peshkaqeni i bardhë
Vargu kohor: 16-0 Mioceni — tani
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Chondrichthyes
Gjinia: Carcharodon
A. Smith, 1838
Lloji:
C. carcharias
Emri binomial
Carcharodon carcharias
(Linnaeus, 1758)
Global range as of 2010 highlighted in blue
Sinonimet
 • Squalus carcharias Linnaeus, 1758
 • (Carharodon carcharias Linnaeus, 1758)
 • Squalus caninus Osbeck, 1765
 • Carcharias lamia Rafinesque, 1810
 • Carcharias verus Cloquet, 1817
 • Squalus vulgaris Richardson, 1836
 • (Carcharias vulgaris Richardson, 1836)
 • Carcharodon smithii Agassiz, 1838
 • Carcharodon smithi Bonaparte, 1838
 • Carcharodon rondeletii Müller & Henle, 1839
 • Carcharodon capensis Smith, 1839
 • Carcharias atwoodi Storer, 1848
 • Carcharias maso Morris, 1898
 • Carcharodon albimors Whitley, 1939

Peshkaqeni i madh i bardhë (Carcharodon carcharias), i njohur gjithashtu si peshkaqeni i bardhë, treguesi i bardhë, ose thjesht i bardhi i madh, është një specie e peshkaqenit të madh skumbri që mund të gjendet në ujërat sipërfaqësore bregdetare të të gjithë oqeaneve kryesore. Është i dukshëm për madhësinë e tij, me ekzemplarin më të madh femëror të ruajtur me gjatësi 5,83 m dhe peshë rreth 2000 kg në maturim. Megjithatë, shumica janë më të vogla; meshkujt janë mesatarisht 3,4 deri në 4,0 m dhe femrat janë mesatarisht 4,6 deri në 4,9 m. Sipas një studimi të vitit 2014, jetëgjatësia e peshkaqenëve të mëdhenj të bardhë vlerësohet të jetë deri në 70 vjet ose më shumë, shumë mbi vlerësimet e mëparshme, duke e bërë atë një nga peshqit kërcor me jetëgjatësi të njohur aktualisht. Sipas të njëjtit studim, peshkaqenëve të mëdhenj të bardhë meshkuj u duhen 26 vjet për të arritur pjekurinë seksuale, ndërsa femrave u duhen 33 vjet që të jenë gati për të prodhuar pasardhës. Peshkaqenët e mëdhenj të bardhë mund të notojnë me shpejtësi 25 km/h për breshëri të shkurtra dhe në thellësi 1200 m.

Peshkaqeni i bardhë është një grabitqar kulminant, pasi nuk ka grabitqarë natyrorë të njohur përveç, në raste shumë të rralla, orka. Është padyshim peshku makro grabitqar ekzistues më i madh i njohur në botë dhe është një nga grabitqarët kryesorë të gjitarëve detarë, deri në madhësinë e balenave të mëdha baleen. Ky peshkaqen është i njohur gjithashtu për pre e një sërë kafshësh të tjera detare, duke përfshirë peshqit dhe zogjtë e detit. Është e vetmja specie e njohur e mbijetuar e gjinisë së saj Carcharodon dhe është përgjegjëse për më shumë incidente të kafshimit të njeriut se çdo peshkaqen tjetër.

Lloji përballet me sfida të shumta ekologjike të cilat kanë rezultuar në mbrojtje ndërkombëtare. Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës e rendit peshkaqenin e bardhë si një specie të pambrojtur dhe është përfshirë në Shtojcën II të CITES. Gjithashtu mbrohet nga disa qeveri kombëtare, si Australia (që nga viti 2018). Për shkak të nevojës së tyre për të udhëtuar në distanca të gjata për migrim sezonal dhe dietë jashtëzakonisht të kërkuar, nuk është logjistike e realizueshme të mbahen në robëri peshkaqenë të mëdhenj të bardhë; për shkak të kësaj, ndërsa janë bërë përpjekje për ta bërë këtë në të kaluarën, nuk ka akuariume të njohur në botë që besohet të strehojnë një ekzemplar të gjallë.

Romani Nofullat nga Peter Benchley dhe adaptimi i tij pasues në film nga Steven Spielberg përshkruanin peshkaqenin e bardhë si një njeri-ngrënës të egër. Njerëzit nuk janë pre e preferuar e peshkaqenit të bardhë, por gjithsesi e bardha e madhe është përgjegjëse për numrin më të madh të sulmeve fatale të raportuara dhe të identifikuara të peshkaqenëve të paprovokuar ndaj njerëzve, megjithëse kjo ndodh shumë rrallë (zakonisht më pak se 10 herë në vit globalisht).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]