Petko Sllavejkov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Petko Raçov Sllavejkov (17 nëntor 1827 – 1 korrik 1895 ) ishte poet, publicist, figurë publike dhe folklorist bullgar.[1]

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vitet e hershme dhe aktiviteti arsimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sllavejkov lindi në Tarnovo në familjen e bakërpunuesit, Raço. Nëna e tij, Penka, vdiq gjatë lindjes, por për mrekulli, ai mbijetoi. Në fshatin e nënës së tij, Vishovgrad, Petko pa bilbilat dhe i bënë aq përshtypje sa që vendosi të ndryshonte emrin e tij të familjes në Slavejkov .

Sllavejkov studioi vazhdimisht në Tarnovo, dhe gjithashtu vetë-edukoi veten duke lexuar libra në bibliotekat e manastirit afër Tarnovo. Ai zgjeroi njohuritë e tij për greqishten dhe u njoh me veprat e letërsisë evropiane perëndimore dhe serbe .

Sllavejkov u bë mësues në qytetin e tij të lindjes në 1843, por u përjashtua për poezinë e famshme satirike "Tarnovo u bë e famshme për peshkopët e njohur grekë", dhe mësoi radhazi në qytete të ndryshme, duke përfshirë Vidin, Vraca, Pleven, Berkovica, Ljaskovec, Bjala dhe Elena. Sllavejkov punoi si mësues në shkollën e klasës së parë në Elena dhe e quajti atë Daskalolivnitsata ("Mësuesi Modelist").

Aktiviteti kulturor dhe periudha e Stambollit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Slavejkov u angazhua në veprimtari të rëndësishme kulturore, edukative dhe kishte mbledhur 2263 këngë popullore, thënie dhe fjalë të urta deri në 1847. Nikola Mihaylovski e prezantoi me poetët dhe shkrimtarët rusë të kohës. Që nga viti 1852, Sllavejkov filloi të shtypte librat e tij të parë: Smesena kitka, Pesnopoyka, Basnenik . Ai shkroi poezinë Boyka voyvoda në 1853 të ndikuar nga ngjarjet revolucionare përreth Luftës së Krimesë (1853-1856), si dhe shumë këngë revolucionare. Pas Kryengritjes së pasuksesshme të Dyado Nikollës në Tarnovo në 1856, Sllavejkov përqendroi përpjekjet e tij për zgjimin e vetëdijes kombëtare midis bullgarëve. Si mësues në Targovishte ai lëshoi gazetën satirike Gayda dhe pasi punoi në Varna për ca kohë u nis për në Stamboll, ku u ftua në vitin 1864 për të redaktuar një përkthim të plotë bullgar të Biblës (në një dialekt bullgar lindor) nga Shoqëria Biblike Bullgare.

Në Stamboll në atë kohë, lëshoi më shumë se 60 libra, gazeta dhe revista origjinale dhe të përkthyera. Ai mori pjesë në luftën për një kishë autonome Bullgare dhe më vonë u bë mësues në Eksarkatin e sapohapur Bullgar . Ai u arrestua për artikullin Dvete kasti i vlasti në gazetën Makedoniya dhe u akuzua për marrëdhënie me Komitetin Qendror Revolucionar Bullgar në Bukuresht .

Petko Sllavejkov (skulpturë e djathtë) dhe djali i tij Pencho (skulpturë e majtë) si i pavdekuar në Sheshin Sllavejkov në Sofje

Aktiviteti revolucionar dhe politik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 1873 Sllavejkov krijoi poezinë e mirënjohur Izvorat na Belonogata ("Pranvera e këmbëve të bardha") dhe themeloi shkollën e mesme bullgare në Odrin në 1874, ku kundërshtoi ndikimin grek mbi bullgarët. Gjatë zjarrit në Stara Zagora ai humbi dorëshkrimet e tij dhe 15,000 thëniet popullore të mbledhura. Gjatë Luftës Ruso-Turke të 1877-78 ai u afrua së bashku me forcat ruse, udhëhoqi shkëputjen e gjeneralit Mihail Skobelev përmes Maleve Ballkanike, dëshmoi Betejën e Shipka dhe shoqëroi ushtrinë në San Stefano afër Stambollit.

Pas liberalizimit të Bullgarisë pas sundimit Osman në 1878 Slavejkov luftoi për një kushtetutë demokratike së bashku me Petko Karavelov si deputet në Asamblenë e parë të Madhe Kombëtare, u bë Kryetari i Asamblesë Kombëtare të Bullgarisë në 1880, Ministër i Iluminizmit dhe i Brendshëm (1880-1881), nxori gazetat Osten (1879), Tselokupna Balgariya (1879), Nezavisimost (1880-1883), Tarnovska konstitutsiya (1884), Istina (1886), Sofiyski dnevnik (1886) dhe Pravda (1888).

Për shkak të ideve të tij dukshëm demokratike dhe pjesëmarrjes së tij në luftërat politike ai u arrestua, u ndalua të jepte mësime dhe pensioni i tij u ul. I emigruar thellë, ai vdiq më 1 korrik 1895 në Sofje .

Sllavejkov kishte gjithsej tetë fëmijë, ndër të cilët politikanët Ivan Sllavejkov dhe Hristo Sllavejkov, publicisti Raço Sllavejkov dhe poeti i tij Penço Sllavejkov.

Punët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si në veprat e tij origjinale ashtu edhe ato imituese, Slavejkov zhvilloi më tej gjuhën bullgare. Ai shkroi këngë dhe vjersha atdhetare, poezinë lirike të dashurisë dhe peizazhit nën ndikimin e poetëve rusë Aleksandër Pushkinit, Afanasy Fet dhe Nikolay Karamzin . Ai nxori dy koleksione këngësh popullore, në 1860 dhe 1868, dhe rivendosi fjalët e urta të mbledhura, duke numëruar 17,000. Përveq që është një poet, shkrimtar dhe gazetar, Sllavejkov la edhe gjurmët e tij në letërsinë bullgare si përkthyes, filolog, folklorist, krijues i letërsisë për fëmijë bullgarë dhe autor i librave shkollorë. Ai gjithashtu ka punuar në sferat e gjeografisë, historisë dhe biografisë. Ai shtypi Balgarski pritchi, poslovitsi i harakterni dumi, hulumtoi zakonet, sistemin ritual, demonologjinë dhe psikologjinë bullgare dhe shkroi nën shumë pseudonime .

Nderimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varri i Petko R. Sllavejkov në Varrezat Qendrore të Sofjes

Slaveykov Peak në Imeon Range në ishullin Smith në ishujt Shetland Jug, Antarktida është emëruar për Petko Sllavejkov.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Bulgaria (Literature)". The Encyclopaedia Britannica; A Dictionary of Arts, Sciences, Literature and General Information (në bullgarisht). Vëll. IV (BISHARIN to CALGARY) (bot. 11th). Cambridge, England: At the University Press. 1910. fq. 786. Marrë më 15 korrik 2018.