Jump to content

Politika publike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Politika publike është një propozim i institucionalizuar ose një grup i vendosur elementësh si ligjet, rregulloret, udhëzimet dhe veprimet [1] [2] për të zgjidhur ose adresuar problemet përkatëse dhe të botës reale, të udhëhequra nga një konceptim [3] dhe shpesh i zbatuar nga programet. . Zbatimi i politikave publike njihet si administrata publike . Politika publike mund të konsiderohet të jetë shuma e aktiviteteve direkte dhe indirekte të një qeverie [4] dhe është konceptuar në mënyra të ndryshme.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Politika publike mund të konceptohet në mënyra të ndryshme, sipas qëllimeve të folësit ose autorit, dhe karakteristikave të situatës me të cilën ata merren.

Një vijë ndarëse në konceptet e politikës publike është midis atyre që e shohin atë kryesisht në terma të ideve (parimet dhe planet e veprimit) dhe atyre që e shohin atë si një koleksion fenomenesh empirike (gjërat që bëhen dhe rezultatet e tyre). I pari prej këtyre konceptualizimeve është i përshtatshëm kur çështja shqetësuese është relativisht e thjeshtë dhe e paqartë, dhe mjetet e zbatimit pritet të jenë shumë të disiplinuara. Por aty ku çështja është komplekse dhe/ose e kontestuar – ku qëllimet janë të ngatërruara dhe/ose të maskuara – mund të mos jetë e mundur të përcaktohen qartë dhe pa mëdyshje idetë e politikave. Në këtë rast, mund të jetë e dobishme të identifikohet një politikë në lidhje me atë që ndodh në të vërtetë. [5]

Politikat publike krijohen dhe/ose miratohen në emër të publikut zakonisht nga një qeveri . Ndonjëherë ato bëhen nga organizata jofitimprurëse [6] ose bëhen në bashkëprodhim me komunitete ose qytetarë, [7] [8] të cilat mund të përfshijnë ekspertë të mundshëm, [9] [10] [11] shkencëtarë, inxhinierë dhe palë të interesuara ose shkencëtarë të dhëna, ose ndonjëherë përdorin [12] [13] disa nga rezultatet e tyre. Ato janë bërë në mënyrë tipike  nga politikëbërësit të lidhur me (në politikat demokratike) politikanë të zgjedhur aktualisht. Prandaj, “procesi i politikave është një proces politik kompleks në të cilin ka shumë aktorë: politikanë të zgjedhur, liderë të partive politike, grupe presioni, nëpunës civilë, profesionistë të punësuar publikisht, gjyqtarë, organizata joqeveritare, agjenci ndërkombëtare, ekspertë akademikë, gazetarë dhe madje ndonjëherë qytetarë që e shohin veten si marrës pasivë të politikës”. [14] == Një mënyrë popullore e të kuptuarit dhe angazhimit në politikat publike është përmes një sërë fazash të njohura si "cikli i politikave", i cili u diskutua për herë të parë nga shkencëtari politik Harold Laswell në librin e tij Procesi i Vendimit: Shtatë Kategoritë e Analizës Funksionale, botuar në 1956. . Karakterizimi i fazave të veçanta mund të ndryshojë, por një sekuencë bazë është përcaktimi i axhendës, formulimi i politikave, legjitimimi, zbatimi dhe vlerësimi. "Ai e ndan procesin e politikave në një sërë fazash, nga një pikë fillestare imagjinare në të cilën politikëbërësit fillojnë të mendojnë për një problem të politikës deri në një pikë përfundimtare konceptuale në të cilën një politikë është zbatuar dhe politikëbërësit mendojnë se sa e suksesshme ka qenë ajo përpara se të vendosin. çfarë të bëjmë më pas”. [15]

Zyrtarët e konsideruar si politikëbërës mbajnë përgjegjësi për të pasqyruar interesat e një mori aktorësh të ndryshëm. Hartimi i politikave përfshin përpjekje të vetëdijshme dhe të qëllimshme për të përcaktuar synimet e politikës dhe për t'i hartuar ato në mënyrë instrumentale. Akademikët dhe ekspertët e tjerë në studimet e politikave kanë zhvilluar një sërë mjetesh dhe qasjesh për të ndihmuar në këtë detyrë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Bueno de Mesquita, Ethan. 2017. Political Economy for Public Policy. Princeton University Press.
 • Gilbert, Brett Anitra; David B. Audretsch, McDougall, Patricia P. (2004), The Emergence of Entrepreneurship Policy, Small Business Economics 22
 • Cohen, Nissim (2012) “Policy entrepreneurs and the design of public policy: Conceptual framework and the case of the National Health Insurance Law in Israel” Journal of Social Research & Policy, 3 (1): 5–26.
 • David B. Audretsch; Grilo, Isabel; Thurik, A. Roy (2007), Explaining entrepreneurship and the role of policy: a framework, in: David Audretsch, Isabel Grilo and A. Roy Thurik (eds.), Handbook of Research on Entrepreneurship Policy, Edward Elgar Publishing
 • David B. Audretsch and Beckmann, Iris A.M. (2007), From Small Business to Entrepreneurship Policy, in: David Audretsch, Isabel Grilo and A. Roy Thurik (eds.), Handbook of Research on Entrepreneurship Policy, Edward Elgar Publishing
 • Considine, Mark (2005). Making Public Policy. Polity Press.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Martinez, Jessica. "What is Public Policy?". civiced.org (në anglishte britanike). Arkivuar nga origjinali më 12 tetor 2022. Marrë më 12 tetor 2022.
 2. ^ "What is Public Policy? Why It's Important? | UoPeople". University of the People. 1 qershor 2021. Arkivuar nga origjinali më 12 tetor 2022. Marrë më 12 tetor 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Lassance, Antonio (2020-11-10). "What Is a Policy and What Is a Government Program? A Simple Question With No Clear Answer, Until Now" (në anglisht). Rochester, NY. doi:10.2139/ssrn.3727996. SSRN 3727996. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!)
 4. ^ Peters, B. Guy (2 gusht 2018). American Public Policy: Promise and Performance (në anglisht). CQ Press. ISBN 978-1-5063-9957-7. Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2023. Marrë më 22 tetor 2022.
 5. ^ Nawarat, Nongyao; Medley, Michael (2018). "The Public Regime for Migrant Child Education in Thailand: Alternative Depictions of Policy". Asian Politics & Policy. 10 (3): 412–415. doi:10.1111/aspp.12408. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Rinfret, Sara; Scheberie, Denise; Pautz, Michelle (2018). "Chapter 2: The Policy Process and Policy Theories". Public Policy: A Concise Introduction. SAGE Publications. fq. 19–44. ISBN 978-1-5063-2971-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Bovaird, Tony; Loeffler, Elke. User and Community Co-production of Public Services and Public Policies through Collective Decision-making: the Role of Emerging Technologies. Marrë më 12 tetor 2022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Brandsen, Taco; Steen, Trui; Verschuere, Bram. "Co-Creation and Co-Production in Public Services: Urgent Issues in Practice and Research". Co-Production and Co-Creation (PDF). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 7 korrik 2022. Marrë më 12 tetor 2022. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Blomkamp, Emma (dhjetor 2018). "The Promise of Co-Design for Public Policy: The Promise of Co-Design for Public Policy". Australian Journal of Public Administration (në anglisht). 77 (4): 729–743. doi:10.1111/1467-8500.12310.
 10. ^ Deroubaix, J. F. (26 gusht 2008). "The co-production of a "relevant" expertise – administrative and scientific cooperation in the French water policies elaboration and implementation since the 1990s". Hydrology and Earth System Sciences (në anglisht). 12 (4): 1165–1174. Bibcode:2008HESS...12.1165D. doi:10.5194/hess-12-1165-2008. ISSN 1027-5606.
 11. ^ Morgan, M. Granger (20 maj 2014). "Use (and abuse) of expert elicitation in support of decision making for public policy". Proceedings of the National Academy of Sciences (në anglisht). 111 (20): 7176–7184. Bibcode:2014PNAS..111.7176M. doi:10.1073/pnas.1319946111. ISSN 0027-8424. PMC 4034232. PMID 24821779.
 12. ^ National Research Council; Division of Behavioral and Social Sciences and Education; Committee on the Use of Social Science Knowledge in Public Policy (31 tetor 2012). Using Science as Evidence in Public Policy (në anglisht). National Academies Press. ISBN 978-0-309-26164-7. Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2023. Marrë më 22 tetor 2022.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja)
 13. ^ Ritter, Alison (1 janar 2009). "How do drug policy makers access research evidence?". International Journal of Drug Policy (në anglisht). 20 (1): 70–75. doi:10.1016/j.drugpo.2007.11.017. ISSN 0955-3959. PMID 18226519.
 14. ^ Hill, Michael (2021). The public policy process (bot. 8th). Milton: Taylor & Francis Group. fq. 4. Arkivuar nga origjinali më 2022-12-21. Marrë më 2022-12-21. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Cairney, Paul (2019). Understanding public policy: Theories and issues. Bloomsbury Publishing Plc. fq. 26. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)