Jump to content

Portorikanët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Portorikanët (spanjisht: Puertorriqueños), më të njohur si boricuas, por herë pas here të referuar edhe si Borinqueños, Borincanos, ose Puertorros, janë një grup etnik vendas në arkipelagun e Karaibeve të Porto Rikos, dhe një komb i identifikuar me Komonuelthin e Porto Rikos nëpërmjet prejardhjes, kulturës ose historisë. Portorikanët janë kryesisht një shoqëri e krishterë triracore, spanjishtfolëse, që rrjedhin në shkallë të ndryshme nga vendasit indigjenë Taíno, kolonët e Evropës Jugperëndimore dhe skllevërit, të liruar dhe zezakët e lirë të Afrikës Perëndimore dhe Qendrore. Si qytetarë të një territori të ShBA-së, portorikanët kanë nënshtetësi amerikane me të drejtë lindjeje automatike dhe janë të ndikuar ndjeshëm nga kultura amerikane. Popullsia e Portorikanëve është midis 9 dhe 10 milionë në mbarë botën, me shumicën dërrmuese që banon në Porto Riko dhe në Shtetet e Bashkuara kontinentale.