Jump to content

PostgreSQL

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
PostgreSQL
The World's Most Advanced Open Source Relational Database

Databaza relacionale me burim të hapur më e avancuar në botë

[1]
ZhvilluesGrupi i Zhvillimit Botëror PostgreSQL [2]
Versioni i parë8 korrik 1996;
27 vite më parë
 (1996-07-08)[3]
Versioni i fundit16.3[4] Edit this on Wikidata / 9 maj 2024; Error: first parameter cannot be parsed as a date or time. (9 maj 2024)
Version pasues16 RC 1 / 31 gusht 2023;
9 months më parë
 (2023-08-31)[5]
Gjuhet e programimitC (gjuhë programimi)
Sistemi operativLinux, 64-bit macOS (incl. ARM), (64-bit) Windows,[6] FreeBSD, OpenBSD
Përdoret përRDBMS
LicencaLicenca PostgreSQL (free and open-source, permissive)[7][8][9]

PostgreSQL [10] i njohur gjithashtu si Postgres, është një sistem i menaxhimit të bazës së të dhënave relacionale pa pagesë dhe me burim të hapur (SMDR) që thekson shtrirjen dhe pajtueshmërinë me SQL-në . Fillimisht u quajt POSTGRES, duke iu referuar origjinës së tij si pasardhës i bazës së të dhënave Ingres të zhvilluar në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley. Në 1996, projekti u riemërtua në PostgreSQL për të pasqyruar mbështetjen e tij për SQL . Pas një rishikimi në 2007, ekipi i zhvillimit vendosi të mbante emrin PostgreSQL dhe pseudonimin Postgres.

PostgreSQL përmban transaksione me atomicitet, konsistencë, izolim, veçori të qëndrueshmërisë ( ACID ), pamje të përditësueshme automatikisht, pamje të materializuara, aktivizues, çelësa të huaj dhe procedura të ruajtura . Është projektuar për të trajtuar një sërë ngarkesash pune, nga makinat e vetme deri te magazinat e të dhënave ose shërbimet në ueb me shumë përdorues të njëkohshëm . Ishte baza e të dhënave e parazgjedhur për serverin macOS [11] dhe është gjithashtu i disponueshëm për Linux, FreeBSD, OpenBSD dhe Windows .

 1. ^ "PostgreSQL". Marrë më 2019-09-21. PostgreSQL: The World's Most Advanced Open Source Relational Database {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura contributors
 3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura birthday
 4. ^ "PostgreSQL 16.3, 15.7, 14.12, 13.15, and 12.19 Released!". 9 maj 2024. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "PostgreSQL 16 RC1 Released!". PostgreSQL. The PostgreSQL Global Development Group. 2023-08-31. Marrë më 2023-09-01. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "PostgreSQL: Downloads". Marrë më 2022-02-04. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura about/licence
 8. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura approved by OSI
 9. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura OSI
 10. ^ "FAQ: What is PostgreSQL? How is it pronounced? What is Postgres?". PostgreSQL Wiki. PostgreSQL community. Marrë më 2 tetor 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "About macOS Server 5.7.1 and later". Apple. 12 maj 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)