Jump to content

Potifari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Potifari (hebraisht: פּוֹטִיפַר/פּוֹטִיפָר‎‎, Modern: Pōṭīfar, tiberian: Pōṭīp̄ar/Pōṭīp̄ār; origjina egjiptiane: pꜣ-dj-pꜣ-rꜥ "Ai që dha Ra") është një figurë në Biblën Hebraike dhe në Kuran.

Potifari është kapiteni i rojes së faraonit, i cili thuhet se e ka blerë Jozefin si skllav dhe, i impresionuar nga inteligjenca e tij, e bën atë zot të shtëpisë së tij. Gruaja e Potifarit, e cila ishte e njohur për pabesinë e saj, e donte Jozefin dhe u përpoq ta joshte. Kur Jozefi refuzoi përparimet e saj dhe u largua, duke lënë në duar petkun e tij të jashtëm, ajo u hakmor duke e akuzuar në mënyrë të rreme se po përpiqej ta përdhunonte dhe Potifari e burgosi ​​Jozefin.

Çfarë ndodhi me Potifarin pas kësaj është e paqartë; disa burime e identifikojnë atë si Potipherah, një prift egjiptian, vajza e të cilit, Asenath, martohet me Jozefin.[1] Akuza e rreme nga gruaja e Potifarit luan një rol të rëndësishëm në rrëfimin e Jozefit, sepse po të mos ishte burgosur, ai nuk do të kishte takuar shokun e burgosur që e prezantoi me Faraonin.

Sefer haYashar mesjetar, një koment mbi Teuratin, e jep emrin e gruas së Potifarit si Zylihaja, ashtu si edhe shumë tradita islame - kështu poema persiane e quajtur Jusufi dhe Zylihaja nga Haft Awrang ("Shtatë frone") të Jami.

Historia u bë një temë shumë e zakonshme në artin perëndimor gjatë periudhave të Rilindjes dhe Barokut, duke përshkruar zakonisht momentin kur Jozefi shkëputet nga shtrati që përmban një figurë pak a shumë të zhveshur të gruas së Potifarit. Miniaturat persiane shpesh ilustrojnë Jusufin dhe ZylihajënHaft Awrang ("Shtatë frone") të Jami.

Referencat fetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është e vështirë të lidhësh me saktësi Potifarin ose Jozefin me një faraon ose periudhë të caktuar kohore. Sipas kalendarit hebre, Jozefi u ble në vitin 2216, që është 1544 pes, në fund të periudhës së dytë të ndërmjetme ose në fillim të Mbretërisë së Re. Sipas hipotezës dokumentare, historia e Potifarit dhe gruas së tij i atribuohet burimit jahwist dhe qëndron në të njëjtin vend ku tregimet e kupëmbajtës dhe bukëpjekësit dhe ëndrrat e faraonit qëndrojnë në tekstin Elohist.

Islami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia tregohet për herë të parë në Kuran 12:21-35: Një egjiptian blen Jozefin dhe i propozon ta birësoj atë. Gruaja e Egjiptianit përpiqet të joshë Jozefin, por ai u ruajt nga joshjet e saj. Ajo e akuzon Jozefin për një përpjekje për ta çnderuar atë. Qiraja në veshjen e tij dëshmon pafajësinë e Jozefit. Azizi beson Jozefin dhe dënon gruan e tij. Mëkati i gruas së Azizit bëhet i njohur në qytet (Kuran 12:30). Gratë e fisnikëve të tjerë, duke parë bukurinë e Jozefit, e quajnë atë engjëll. Gruaja e Azizit deklaron qëllimin e saj për të burgosur Jozefin nëse ai nuk i nënshtrohet kërkesave të saj. Jozefi kërkon mbrojtje nga Zoti i cili e dëgjon lutjen e tij dhe i largon kurthet e tyre, por Jozefi është i burgosur pavarësisht pafajësisë së tij.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Potiphar – JewishEncyclopedia.com". www.jewishencyclopedia.com (në anglisht).