Emri stilolaps

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Pseudonim)

Një pseudonim, i quajtur gjithashtu një "nom de plume" (frëngjisht: [nɔ̃ də plym]) ose një dyshe letrare, është një emër fiktiv (ose, në disa raste, një formë variant i një emri të vërtetë) i miratuar nga një autor dhe i shtypur në faqe titulli ose nën-rresht të punimeve të autorit në fjalë në vend të emrit të tij të vërtetë.

Një pseudonim mund të përdoret për ta bërë emrin e autorit më të veçantë, për të maskuar gjininë e autorit, për të distancuar autorin nga veprat e tij të tjera, për të mbrojtur autorin nga ndëshkime për shkrimet e tyre, për të bashkuar shumë persona në një autor të vetëm të identifikueshëm, ose për ndonjë nga një numër arsyesh që lidhen me marketingun ose prezantimin estetik të veprës.

Emri i autorit mund të dihet vetëm nga botuesi ose mund të jetë njohuri e përbashkët.

Letërsia perëndimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Evropa dhe SHBA-ja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një autor mund të përdorë një pseudonim nëse emri i tij i vërtetë ka të ngjarë të ngatërrohet me atë të një autori tjetër ose një individi tjetër të rëndësishëm. Për shembull, nga 1899 politikani britanik Winston Churchill shkroi me emrin Winston S. Churchill për të dalluar shkrimet e tij nga ato të romancierit amerikan me të njëjtin emër, i cili në atë kohë ishte shumë më i njohur.

Një autor mund të përdorë një pseudonim duke nënkuptuar një gradë ose titull të cilin ai kurrë nuk e ka mbajtur. William Earl Johns shkruajti nën emrin "Kapiten W. E. Johns" megjithëse gradën më të lartë të ushtrisë që mbante ai ishte toger dhe gradën e tij më të lartë të forcës ajrore ishte e një oficeri fluturues.

Autorët që shkruajnë rregullisht në më shumë se një zhanër mund të përdorin emra të ndryshëm të stilolapsave për secilin, ndonjëherë pa ndonjë përpjekje për të fshehur një identitet të vërtetë. Shkrimtarja e romancës Nora Roberts shkruan trillera erotikë nën pseudonimin J. D. Robb (libra të tillë titullohen "Nora Roberts duke shkruar si J. D. Robb"); Shkrimtari skocez Iain Banks shkroi trillime të zakonshme ose letrare nën emrin e tij dhe botoi trillime shkencore nën Iain M. Banks; Samuel Langhorne Clemens përdori pseudonimet Mark Twain dhe Sieur Louis de Conte për vepra të ndryshme. Në mënyrë të ngjashme, një autor që shkruan si trillime ashtu edhe jo-trillime (të tilla si matematicieni dhe shkrimtari i fantazisë Charles Dodgson, i cili shkroi si Lewis Carroll) mund të përdorë një pseudonim për shkrimin e trillimeve. Autori i trillimeve shkencore Harry Turtledove ka përdorur emrin H. N. Turtletaub për një numër romanesh historikë që ai ka shkruar sepse ai dhe botuesi i tij menduan se shitjet e supozuara më të ulta të atyre romaneve mund të dëmtonin porositë e librarive për romanet e tjera që ai shkruan me emrin e tij.

Ndonjëherë, një pseudonim përdoret për të shmangur ekspozimin e tepërt. Autorët e pasur për revistat "pulpë" shpesh kishin dy dhe nganjëherë tre tregime të shkurtra që shfaqeshin në një numër të një reviste; redaktori do të krijonte disa emra imagjinarë të autorëve për ta fshehur këtë nga lexuesit. Robert A. Heinlein shkroi histori me pseudonime të Anson MacDonald (një kombinim i emrit të tij të mesëm dhe mbiemrit të vajzës së atëhershme të gruas së tij) dhe Caleb Strong në mënyrë që më shumë nga veprat e tij të mund të botoheshin në një revistë të vetme. Stephen King botoi katër romane me emrin Richard Bachman sepse botuesit nuk mendonin se publiku do të blinte më shumë se një roman në vit nga një autor i vetëm. [1] Përfundimisht, pasi kritikët gjetën një numër të madh të ngjashmërive të stilit, botuesit zbuluan identitetin e vërtetë të Bachman.

Ndonjëherë përdoret një emër stilolaps sepse një autor beson se emri i tij nuk i përshtatet zhanrit në të cilin po shkruan. Novelisti perëndimor Pearl Grey hodhi emrin e tij të parë dhe ndryshoi drejtshkrimin e mbiemrit të tij për t'u bërë Zane Gray, sepse ai besonte se emri nuk i përshtatej zhanrit perëndimor. Romancieri i romancave Angela Knight shkruan nën atë emër në vend të emrit të saj aktual (Julie Woodcock) për shkak të dyfishtë të emrit të saj në kontekstin e asaj zhanri. Romain Gary, i cili ishte një shkrimtar i njohur francez, vendosi në vitin 1973 të shkruajë romane në një stil tjetër nën emrin Émile Ajar dhe madje i kërkoi djalit të kushëririt të tij të imitonte Ajar; kështu ai mori dy herë çmimin më prestigjioz letrar francez, i cili është i ndaluar nga rregullat e çmimit. Ai e zbuloi çështjen në një libër që i dërgoi redaktorit të tij pak para se të kryente vetëvrasje në vitin 1980.

Disa pseudonime janë përdorur për periudha të gjata, madje edhe dekada, pa u zbuluar identiteti i vërtetë i autorit, të tilla si Elena Ferrante dhe Torsten Krol.

Një pseudonim mund të ndahet nga shkrimtarë të ndryshëm në mënyrë që të sugjerojë vazhdimësinë e autorësisë. Kështu, seria e tregimeve angleze të shkollës me konvikte Bessie Bunter, e shkruar fillimisht nga Charles Hamilton, me emrin Hilda Richards, u mor nga autorë të tjerë që vazhduan të përdorin të njëjtin pseudonim.

Në disa forma të trillimit, pseudonimi i adoptuar është emri i personazhit kryesor, për t'i sugjeruar lexuesit se libri është një autobiografi (e trilluar). Daniel Handler përdori pseudonimin Lemony Snicket për të paraqitur një seri të librave të tij të ngjarjeve të pafat si kujtime nga një i njohur i personazheve kryesorë. Megjithatë, disa e bëjnë këtë për t'iu përshtatur një teme të caktuar. Një shembull, Pseudonym Bosch, përdori një pseudonim vetëm për të zgjeruar temën e fshehtësisë në "The Secret Series".

Autorët gjithashtu herë pas here mund të zgjedhin pseudonime që të shfaqen në pozicione më të favorshme në librari ose biblioteka, për të maksimizuar shikimin kur vendosen në rafte të rregulluara në mënyrë konvencionale alfabetikisht duke lëvizur horizontalisht, pastaj lart vertikalisht.[2]

Autore femra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa autorë femra kanë përdorur për të siguruar që veprat e tyre janë pranuar nga botuesit dhe / ose publiku. I tillë është rasti i Clarinda të Perusë, vepra e të cilit u botua në fillim të shekullit të 17-të. Më shpesh, gratë kanë përdorur pseudonime mashkullorë. Kjo ishte e zakonshme në shekullin e 19-të, kur gratë po fillonin të bënin hyrje në letërsi, por u ndie se nuk do të merrej aq seriozisht nga lexuesit sesa autorët meshkuj. Për shembull, Mary Ann Evans shkruajti nën pseudonimin George Eliot; dhe Amandine Aurore Lucile Dupin, Baronne Dudevant, përdorën pseudonimin George Sand. Charlotte, Emily dhe Anne Brontë botuan përkatësisht me emrat Currer, Ellis dhe Acton Bell. Shkrimtarja dhe poeti francez-Savojar Amélie Gex zgjodhi të botonte si Dian de Jeânna ("John, djali i Jane") gjatë gjysmës së parë të karrierës së saj. "Out of Africa" (1937) shumë e suksesshme e Karen Blixen u botua fillimisht me emrin e shkruar Isak Dinesen. Victoria Benedictson, një autore suedeze i shekullit të 19-të, shkroi me emrin Ernst Ahlgren. Autori i trillimeve shkencore Alice B. Sheldon për shumë vite botoi me emrin mashkullor të James Tiptree, Jr, zbulimi i të cilave çoi në një diskutim të thellë të gjinisë në zhanër.

Kohët e fundit, gratë që shkruajnë në zhanre të shkruara zakonisht nga burra, ndonjëherë zgjedhin të përdorin inicialet, të tilla si A. Applegate, C.J. Cherryh, P.N. Elrod, D.C. Fontana, S.E. Hinton, G.A. Riplinger, J.D. Robb dhe J.K. Rowling. Përndryshe, ata mund të përdorin një pseudonim unisex, të tillë si Robin Hobb (emri i dytë i romancieres Margaret Astrid Lindholm Ogden).

Emrat kolektivë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një emër kolektiv, i njohur gjithashtu si një "emër shtëpie", ndonjëherë përdoret me trillime seriale të botuara me një pseudonim edhe pse më shumë se një autor mund të ketë kontribuar në seri. Në disa raste librat e parë në seri janë shkruar nga një shkrimtar, por librat pasues janë shkruar nga shkrimtarë fantazmë. Për shembull, shumë prej librave të mëvonshëm në serinë "The Saint" aventurë nuk u shkruan nga Leslie Charteris, ideatori i serisë. Në mënyrë të ngjashme, librat misteriozë të Nancy Drew botohen sikur të ishin shkruar nga Carolyn Keene, Librat The Hardy Boys janë botuar si vepër e Franklin W. Dixon, dhe seritë The Twins Bobbsey i llogariten Laura Lee Hope, megjithëse autorë të shumtë janë përfshirë në secilën seri. Erin Hunter, autore e serisë së romaneve Warriors, është në të vërtetë një pseudonim kolektiv i përdorur nga autorët Kate Cary, Cherith Baldry, Tui T. Sutherland dhe redaktorja Victoria Holmes.

Autorët bashkëpunues gjithashtu mund të botojnë veprat e tyre me një emër të vetëm. Frederic Dannay dhe Manfred B. Lee botuan romanet dhe historitë e tyre misterioze me emrin e shkruar Ellery Queen, si dhe botuan veprën e shkrimtarëve fantazëm me të njëjtin emër. Shkrimtarët e Atlanta Nights, një libër qëllimisht i keq që synonte të turpëronte firmën botuese PublishAmerica, përdorën pseudonimin Travis Tea. Për më tepër, autori i kredituar i The Expanse, James S.A. Corey, është një bashkim i emrave të mesëm të shkrimtarëve bashkëpunues Daniel Abraham dhe Ty Franck përkatësisht, ndërsa S.A. janë inicialet e vajzës së Abrahamit. Ndonjëherë shumë autorë do të shkruajnë libra të lidhur me të njëjtin pseudonim; Shembujt përfshijnë T.H. Lain në trillim. [nevojitet citim] Bashkëpunëtorët australianë të trillimeve që shkruajnë nën emrin e këngës Alice Campion është një grup grash që deri tani kanë shkruar dy romane së bashku - The Painted Sky (2015) [3] / Der Bunte Himmel (2015) shkruar nga pesë dhe The Shifting Light (2017) [4] nga katër.

Në vitet 1780, Gazetat Federaliste u shkruan me pseudonimin "Publius" nga Alexander Hamilton, James Madison dhe John Jay. Të tre burrat zgjodhën emrin "Publius" sepse ajo kujtonte themeluesin e Republikës Romake, dhe përdorimi i tij nënkuptonte një qëllim pozitiv. [5]

Në matematikën e pastër, Nicolas Bourbaki është pseudonimi i një grupi matematikanësh kryesisht francezë të lidhur që përpiqen të ekspozojnë fushën në një formë enciklopedike aksiomatike dhe të vetë-përmbajtur.

Fshehja e identitetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një pseudonim mund të përdoret për të mbrojtur shkrimtarin për ekspozimin e librave në lidhje me spiunazhin ose krimin. Ish ushtari i SAS Steven Billy Mitchell përdori pseudonimin Andy McNab për librin e tij në lidhje me një mision të dështuar të SAS me titull "Bravo Two Zero". Emri Ibn Warraq ("bir i një prodhuesi të letrave") është përdorur nga autorë myslimanë disidentë. Autori Brian O'Nolan përdori emrat e stilolapsave Flann O'Brien dhe Myles na gCopaleen për romanet dhe shkrimet gazetareske nga vitet 1940 deri në vitet 1960 sepse nëpunësve civilë irlandezë nuk u lejohej në atë kohë të botonin vepra me emrat e tyre. Identiteti i romancierit enigmatik të shekullit të njëzetë B. Traven nuk është zbuluar kurrë përfundimisht, megjithë hulumtimet e hollësishme.

Një emër me shumë përdorime ose pseudonim anonimiteti është një pseudonim i hapur për këdo që të përdorë dhe këto janë miratuar nga grupe të ndryshme, shpesh si një protestë kundër kultit të krijuesve individualë. Në Itali, dy grupe anonimë shkrimtarësh kanë fituar një farë popullariteti me emrat kolektivë të Luther Blissett dhe Wu Ming.

Letërsia lindore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Indi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në gjuhët indiane, shkrimtarët mund të vendosin një pseudonim në fund të emrave të tyre, si Ramdhari Singh Dinkar. Ndonjëherë ata gjithashtu shkruajnë nën emrin e tyre të penës pa emrin e tyre aktual si Firaq Gorakhpuri.

Në letërsinë e hershme indiane, ne gjejmë autorë që shmangen nga përdorimi i ndonjë emri duke e konsideruar atë si egotistike. Për shkak të këtij nocioni, edhe sot është e vështirë të gjurmosh autorësinë e shumë veprave letrare të mëparshme nga India. Më vonë, zbulojmë se shkrimtarët përdorën praktikën e përdorimit të emrit të perëndisë së tyre të adhurimit ose emrin e Guru si pseudonimin e tyre. Në këtë rast, zakonisht emri i stilolapsit do të përfshihej në fund të prozës ose poezisë.

Kompozitorët e muzikës klasike indiane përdorën pseudonime në kompozime për të pohuar autorësinë, duke përfshirë Sadarang, Gunarang (Fayyaz Ahmed Khan), Ada Rang (muzikant i gjykatës së Muhamed Shah), Sabrang (Bade Ghulam Ali Khan) dhe Ramrang (Ramashreya Jha). Kompozime të tjera u janë përshkruar apokrife kompozitorëve me pseudonimet e tyre.

Japoni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Poetët japonezë që shkruajnë haiku shpesh përdorin një haigō (俳 号). Poeti haiku Matsuo Bashō kishte përdorur dy haigë të tjerë para se të bëhej i dashur me një fabrikë bananeje (bashō) që i ishte dhënë nga një dishepull dhe filloi ta përdorte atë si emrin e tij në moshën 36 vjeç.

Të ngjashme me pseudonimet, artistët japonezë zakonisht kanë një emër gō ose art, i cili mund të ndryshojë disa herë gjatë karrierës së tyre. Në disa raste, artistët miratuan të ndryshëm në faza të ndryshme të karrierës së tyre, zakonisht për të shënuar ndryshime të rëndësishme në jetën e tyre. Një nga shembujt më ekstremë të kësaj është Hokusai, i cili vetëm në periudhën 1798-1806 përdori jo më pak se gjashtë. Artisti manga Ogure Ito përdor pseudonimin Oh! i shkëlqyeshëm sepse emri i tij i vërtetë Ogure Ito është afërsisht se si japonezët shqiptojnë "oh great".

Poezi Persiane dhe Urdue[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një shâ'er (persisht nga arabisht, për poet) (një poet që shkruan atë në urdu ose persisht) pothuajse gjithmonë ka një "takhallus", një pseudonim, i vendosur tradicionalisht në fund të emrit (shpesh i shënuar nga një shenjë grafike ـؔ vendosur mbi të) kur i referohemi poetit me emrin e tij të plotë. Për shembull, Hafez është një emër i shkathët për Shams al-Din, dhe kështu mënyra e zakonshme për t'iu referuar atij do të ishte Shams al-Din Hafez ose thjesht Hafez. Mirza Asadullah Baig Khan (emri dhe titulli i tij zyrtar) quhet Mirza Asadullah Khan Ghalib, ose thjesht Mirza Ghalib.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fraza franceze "nom de plume" herë pas here shihet ende si një sinonim i termit anglisht "emër pen": ky është një "përkthim prapa" dhe ka origjinën në Angli sesa në Francë. H. W. Fowler dhe F. G. Fowler, në anglisht të Mbretit shprehen se termi nom de plume "evoluoi" në Britani, ku njerëzit që dëshironin një frazë "letrare" nuk arritën të kuptonin termin nom de guerre, i cili tashmë ekzistonte në frëngjisht. Meqenëse guerre do të thotë "luftë" në frëngjisht, nom de guerre nuk kishte kuptim për britanikët, të cilët nuk e kuptuan metaforën franceze. Shikoni gjithashtu frazat frënge të përdorura nga anglishtfolësit.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Art-name
 • Chinese courtesy name
 • Ghostwriter
 • List of pen names
 • List of pseudonyms
 • Nom de guerre
 • Pseudepigraphy
 • Ring name – koncepti ekuivalent midis mundësve profesionistë.
 • Stage name – koncepti ekuivalent midis interpretuesve.
 • Slave name

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime internacionale

a.Botuesi i J.K. Rowling, autori i serisë Harry Potter, mendoi se emri i parë i femrës së Rowling "Joanne" do t'i shkurajonte djemtë nga leximi i serisë së romanit. [3] Rowling gjithashtu shkruan serinë Cormoran Strike nën emrin Robert Galbraith.

Citime

 1. ^ "Pen name". Wikipedia (në anglisht). 2020-12-21.
 2. ^ "Pen name". Wikipedia (në anglisht). 2020-12-21.
 3. ^ https://theconversation.com/the-evolution-of-female-pen-names-from-currer-bell-to-j-k-rowling-46864. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ https://penguin.com.au/books/the-painted-sky-9780143784630. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ https://penguin.com.au/books/the-shifting-light-9780143781110. {{cite web}}: Mungon ose është bosh |title= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lexim të mëtejshëm

 • Room, Adrian, ed. (2004). Dictionary of Pseudonyms: 11,000 Assumed Names and Their Origins. McFarland. ISBN 0-7864-1658-0.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]