Jump to content

Joanne K. Rowling

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga J.K. Rowling)
J.K. Rowling
U lind më31 korrik 1965
Bristol, Angli
Emri i letraveJ.K
KombësiaAngleze
Gjinitë letrareFantastik
Faqja zyrtare
http://www.jkrowling.com

JK Rowling, (Joanne Kathleen Rowling, lexo: Xhoan Kethlin Rouling), lindi në 31 korrik të vitit 1965Bristol. Fama e saj është e lidhur me serinë e romaneve për Harry Potter, që i ka shkruar me pseudonimin e J. K. Rowling (ku "K" qëndron për Kathleen, emrin e gjyshes), e cila është arsyeja se pse shkrimtarja është identifikuar si Joanne Kathleen Rowling. Pas martesës në vitin 2001, emri i saj ligjor është Joanne Murray.

J. K. Rowling shkroi një seri prej shtatë romaneve rreth Harry Potter, botuar në anglisht nga Bloomsbury :

 1. Harry Potter dhe Guri Filozofal, në Amerikë Harry Potter and the Sorcerer's Stone, doli në 1997,
 2. Harry Potter dhe Dhoma e të Fshehtave, në 1998,
 3. Harry Potter dhe i Burgosuri i Azkabanit, në 1999,
 4. Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit2000,
 5. Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit, doli në 2003,
 6. Harry Potter dhe Princi Gjakpërzier, doli në 2005,
 7. Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes, doli në 21 korrik 2007,
 8. Harry Potter dhe Femija i Mallkuar
 9. Kafshët fantastike dhe ku mund të gjenden,2001,
 10. Kuidiçi nëpër shekuj 2001,
 11. Rrëfenjat e Bardit Bidëll 2008.
Harry Potter dhe Guri Filozofal
 • Anne Spencer Lindbergh Price in Children's Literature, 1997-1998
 • The Sheffield Children's Book Award 1997
 • Nestlé Smarties Book Price 1997 (Gold Winner)
 • Finalista di The Guardian Children's Fiction Award 1997
 • Birmingham Cable Children's Book Award 1997
 • FCBG Children's Book Award 1998
 • Finalista di Carnegie Medal 1998
 • British Book Awards - Children's Book of the Year 1998
 • UK National Book Awards (Nibbies) - Children's Book of the Year 1998
 • Young Telegraph Paperback of the Year Award 1998
 • The Bookseller Author of the Year 1998
 • Leselotse aprile 1998
 • School Library Journal Best Book of the Year
 • American Library Association Booklist Editor's Choice
 • Publishers Weekly Best Book of the Year
 • New York Public Library 100 Titles for Reading and Sharing
 • Smithsonian's Notable Books for Children
 • Borders Books Choice for 1999
 • ABBY Award, American Booksellers Association, 1999
 • Kinderbuchpreis der Jury der "Jungen Leser", Vienna 1999
 • Prix Sorcière 1999
 • Finalista di Deutscher Jugendliteraturpreis 1999
 • Whitaker's Platinum Book Award 2001
 • Kids Choice Award 2002 (miglior libro).
Harry Potter dhe Dhoma e të Fshehtave
 • Nestlé Smarties Book Price 1998 (Gold Winner)
 • British Book Awards - Children's Book of the Year 1998
 • Finalista di Guardian Children's Fiction Prize 1998
 • Finalista di The Sheffield Children's Book Award 1998
 • The Booksellers Association / The Bookseller Author of the Year 1998
 • North East Scotland Book Award 1998
 • North East Book Award 1999
 • UK National Book Awards (Nibbies) - Children's Book of the Year 1999
 • Finalista di Whitbread Children's Book of the Year Award 1999
 • British Book Award (Children's Book of the Year) 1999
 • FCBG Children's Book Award 1999
 • Scottish Arts Council Children' Book Award 1999
 • Kalbacher Klapperschlange 1999
 • Jury der "Jungen Leser", Wien - Lieblingsbuch 1999/2000
 • Whitaker's Platinum Book Award 2001.
Harry Potter dhe i Burgosuri i Azkabanit

The Booksellers Association / The Bookseller Author of the Year 1998

 • Nestlé Smarties Book Prize 1999 (Gold Winner)
 • Scottish Arts Council - Children's Book Award 1999
 • FCGB Children's Book Award 1999
 • Finalista di The Guardian Children's Fiction Prize 1999
 • Finalista di Sheffield Children's Book Award 1999
 • Nestlé Smarties Book Price 1999 (Gold Winner)
 • British Book Awards - Children's Book of the Year 1999
 • Whitbread Children's Book of the Year Award 1999
 • Finalista di FCBG Children's Book Award 2000
 • Finalista di Library Association Carnegie Medal 2000
 • Whitaker's Platinum Book Award 2001.
Harry Potter dhe Kupa e Zjarrit

The Blue Peter Book Awards 2000

 • WH Smith Book Awards - Children's Book of the Year 2000
 • Premio Hugo per il miglior romanzo 2001
 • Corine- International Bookprize 2001
 • The FCBG Children' s Book Award 2001
 • Scottish Arts Council Children's Book Award 2001
 • British Book Awards (Marketing Compaign of the Year) 2001
 • Whitaker's Platinum Book Award 2001
 • Deutscher Bücherpreis 2002.
Harry Potter dhe Urdhri i Feniksit

Bram Stoker Award 2003 - Best Work for Young Readers

 • Finalista di Deutscher Jugendliteraturpreis 2004
 • WH Smith People's Choice Book Awards - Fiction Prize 2004
 • Anthony Award 2004 - Best Young Adult Mystery;
 • The Bookseller Author of the Year 1998
 • British Book Awards - Author of the Year 1999
 • Buchmarkt Autorin des Jahres 1999 und 2000
 • Laurea honoris causa dell'università Exeter 2000
 • Heidelberger Leander 2000;
 • Membro dell'Ordine dell'Impero Britannico, 2000
 • Laurea honoris causa in letteratura dell'università Napier di Edimburgo
 • Walpole Medal of Excellence 2001
 • Premio Principe delle Asturie 2003
Harry Potter dhe Dhuratat e Vdekjes