Pseudonimi atletik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pseudonimi atletik, ose emri ekuivalent atletik, i një universiteti ose kolegji brenda Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë është emri i miratuar zyrtarisht nga ai institucion për të paktën anëtarët e ekipeve të tij atletike . Në mënyrë tipike, për të krijuar frymën e shkollës, institucioni ose zyrtarisht ose jozyrtarisht e përdor këtë emërtim të ekipeve atletike të institucionit gjithashtu si pseudonim për t'iu referuar njerëzve të lidhur me institucionin, veçanërisht studentëve të tij aktualë, por gjithashtu shpesh të diplomuarve, fakultetit të tij, dhe administrimin e tij gjithashtu. Kjo praktikë në nivelin terciar të arsimit të lartë universitar dhe kolegj është dëshmuar kaq popullore sa është shtrirë në nivelin e arsimit të mesëm të shkollës së mesme në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada dhe vitet e fundit edhe në nivelin e arsimit fillor.

Temat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, tema të shumta të përsëritura janë shfaqur me kalimin e kohës për zgjedhjen e pseudonimit atletik të një shkolle. Pothuajse në të gjitha rastet, institucioni zgjedh një pseudonim atletik me një synim haptazi pozitiv në mendje, ku ai synim pasqyron karakterin e institucionit – ose një karakteristikë e vendosur më parë ose një karakteristikë e shpresuar si synim tani e tutje.

Koncepti abstrakt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpesh duke zgjedhur një koncept abstrakt si emërtimin e tij atletik, institucioni dëshiron të frymëzojë studentët-atletët e tij brenda dhe jashtë fushës për të arritur suksesin që përfaqëson koncepti abstrakt. Shembuj: Cornell Big Red, Stanford Cardinal, UIC Flames, Tulane Green Wave .

Koleksioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpesh duke zgjedhur një koleksion që përfaqëson një përmbledhje të studentëve të institucionit ose të historisë së tij. Një koleksion i tillë mund t'i referohet një etnie ; një profesion ; emërtimi fetar, siç janë shenjtorët; ose grupime të tjera njerëzish. Një pjesë e emrave të atletikës që bëjnë pjesë në këtë kategori koleksioni filluan fillimisht si epitete nënçmuese nga të tjerët, por si një akt sfide, shkolla e përqafoi termin si një thirrje grumbulluese për të kapërcyer origjinën negative të termit. Për shkak se një koleksion është i vështirë për t'u përfaqësuar ose ikonizuar, kur një shkollë zgjedh një koleksion si pseudonimin e saj atletik, shkolla zakonisht zgjedh një nuskë të lidhur, por të ndryshme që simbolizon atë koleksion. Shembuj: Notre Dame Fighting Irish, Oklahoma Sooners, Purdue Boilermakers, Illinois Fighting Illini, Texas A&M Aggies

Ngjashmëritë me amerikanët vendas ishin në një kohë emërtime të njohura atletike, veçanërisht për shkollat që i adoptuan ato në shekullin e 19-të ose në fillim të shekullit të 20-të. Vitet e fundit, disa organizata vendase amerikane kanë protestuar kundër përdorimit të palicensuar të ngjashmërive të amerikanëve vendas që lidhen me emrat e ekipeve, logot e ekipeve, emërtimet atletike, nxitësit e tifozëve dhe teknikat e brohoritjes. Dhënia e licencave me shkrim të shprehura hapur nga organizatat vendase amerikane për të përdorur ngjashmëritë e amerikanëve vendas në këto mënyra është e rrallë, edhe pse jo e padëgjuar. Në një shembull të dukshëm, dy grupe të mëdha të kombit Seminole, Fisi Seminole i Floridës dhe Kombi Seminole i Oklahomas, i kanë dhënë shprehimisht leje Universitetit Shtetëror të Floridës për të përdorur pseudonimin "Seminoles" dhe disa imazhe të Seminoles. Universiteti Qendror i Miçiganit ka një marrëveshje të ngjashme me fisin Indian Saginaw Chippewa për të përdorur emrin "Chippewas".

Shpesh, pseudonime të caktuara (kafshë dhe disa koncepte abstrakte, si gjigantët, bronkos ose macet e egra ) bëhen shumë të zakonshme. Sidoqoftë, disa pseudonime janë unike për atë shkollë/skuadër si Illini, Demon Deacons ose Fords .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]