Qafa e Pejës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Qafa e Pejës është një qafë në pjesën veriore të Shqipërisë.

Gjeografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qafa e Pejes lejon nje kalim nga Thethi për në Guci (sot ne Mal te Zi). Qafa është në qendër të Alpeve shqiptare dhe ofron një kalim nga pjesa Perëndimore e Alpeve në Groupmalin Jezercë në Lindje. Qafa është kalimi më i gjerë në Alpet shqiptare, mes Adriatikut dhe Detit të Zi.

Qafa në anën Jugore është disa qindra metra e pjerrët dhe bie mbi luginën e Shalës, dhe rruga është me zigzage, buzë një shpati pothuajse vertikal. Në anën Veriore, zona është më pak e pjerrët. Aty ndodhet një liqen rreth 75 metra i thellë (Liqeni i Pejës).[1] Deri në shekullin e XX rëndësia e Qafës ishte e madhe pasi lejonte kalimin  nga Gucia për në Pejë, duke i dhënë ermin e saj.[2]

Qafa e Pejës gjithashtu shërben si pikënisje për malësitë e Jezercës, në Jug-Lindje, mali më i lartë i gjithë Alpeve Dinarike, përfshirë ato Shqiptare. Ka një numër malesh dhe disa liqene të vegjël, në rajon, por vetëm pak burime uji.

Rruga mbi të Kaluar është një nga fazat e largët gjurmët, Majat e Ballkanit, në rajonet malore në Kosovë, në mal të Zi dhe Shqipëri.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Zindel, Christian (2008). Wanderführer Nordalbanien Theti und Kelmend. München: Huber.  978-3-940686-19-0.
  2. ^ Heinsheimer, Georg (1931). Eine Bergfahrt in das nordalbanische Gebirge. f. 161.