Jump to content

Qilimi i lutjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qilimi i lutjes nga Bergama, fundi i shekullit të 19-të. Kamare në krye përfaqëson mihrabin dhe drejtimin e namazit.

Qilimi i lutjes ose sixhade, është një copë pëlhure, ndonjëherë një qilim grumbull, e përdorur nga myslimanët dhe disa të krishterë gjatë lutjes.

Islam, qilimi i lutjes vendoset midis tokës dhe adhuruesit për pastërti gjatë pozicioneve të ndryshme të namazit. Këto përfshijnë sexhde dhe ulje në tokë.

Qilimat e lutjes përdoren gjithashtu nga disa të krishterë ortodoksë orientalë për lutjen e krishterë që përfshin përkuljen në emër të Trinisë, si dhe gjatë recitimit të Alleluia dhe Kyrie eleison.[1] Qëllimi i tij është të mbajë një hapësirë ​​të pastër për t'iu lutur Zotit dhe këpucët duhet të hiqen kur përdorni qilimin e lutjes.[2] Ndër ritualistët e vjetër ortodoksë rusë, një qilim i veçantë lutjesh i njohur si Podruçnik përdoret për të mbajtur fytyrën dhe duart e pastra gjatë përkuljes, pasi këto pjesë të trupit përdoren për të bërë shenjën e kryqit.[3]

Shumë qilima lutjesh të reja prodhohen nga endësit në një fabrikë. Dizajni i një qilime luteje bazohet në fshatin nga ka ardhur dhe tek endësi i tij. Këto qilima zakonisht zbukurohen me shumë modele dhe forma të bukura gjeometrike. Ato ndonjëherë janë zbukuruar edhe me imazhe. Këto imazhe janë zakonisht monumente të rëndësishme islame, si Qabeja, por ato kurrë nuk janë objekte të gjalla. Kjo për shkak se vizatimi i objekteve të gjalla në qilimat islame është i ndaluar.[4]

Për myslimanët, kur falen, një kamare, që përfaqëson mihrabin e një xhamie, në krye të qilimit duhet të drejtohet nga qendra islame për lutje, Meka. Të gjithë myslimanëve u kërkohet të dinë kiblen ose drejtimin drejt Mekës nga shtëpia e tyre ose ku janë gjatë udhëtimit. Të krishterët ortodoksë orientalë i vendosin qilimat e tyre të lutjes në mënyrë që ata të shikojnë nga lindja, drejtimi i lutjes ku ata luten.

  1. ^ Kosloski, Philip (16 tetor 2017). "Did you know Muslims pray in a similar way to some Christians?" (në anglisht). Aleteia. Marrë më 25 korrik 2020.
  2. ^ Bishop Brian J Kennedy, OSB. "Importance of the Prayer Rug" (në anglisht). St. Finian Orthodox Abbey. Arkivuar nga origjinali më 25 korrik 2020. Marrë më 25 korrik 2020.
  3. ^ Basenkov, Vladimir (10 qershor 2017). "Vladimir Basenkov. Getting To Know the Old Believers: How We Pray" (në anglisht). Orthodox Christianity. Marrë më 25 korrik 2020.
  4. ^ "Praying on mats on which there are pictures of the Ka'bah or other sacred places" (në anglisht). 29 mars 2007.