Jump to content

Quo Vadis? (roman)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Quo vadis?
Kopertina e romanit të botuar në gjuhën shqipe.
AutorHenryk Sienkiewicz
Titulli origjinalQuo Vadis?
PërkthyesHajro Babameto
Artist i kopertinësBernardo Bellotto
ShtetiPolonia Polonia
GjuhaItalia Italisht
BotoiShqipëria Sh.B.Toena
Autori H.Sienkiewicz
Përkthyesi H.Babameto

Quo Vadis?, është një roman historik nga Henryk Sienkiewicz (1864 - 1916) , botuar 1895Poloni (Çmim Nobel për Letërsi -1905).

Duke u inspiruar nga legjenda e Quo vadis-it, ai shtjellon në një formë alegorike stigmatizimin e tiranisë dhe korrupsionit të një elite të privilegjuar njerëzish në kohën e Neronit. U shkrua në formë alegorike nga autori në mërgim pikërisht në një kohë kur atdheu i tij, Polonia vuante në zgjedhën e tre dinastive më autokratike të Evropësshekullit XIX: Hohenzollern, Romanov e Habsburg. Hyri shumë shpejt në listën e librave të ndaluar edhe pse po aq shpejt u përkthye në shumë gjuhë të huaja.

gjuhën shqipe, në një formë të reduktuar në gegërisht, ai u përkthye në vitin 1933 nga At Vinçens Prenushi OFM (1884 - 1947).

Përkthimi i plotë i tij, nga italishtia u bë në 1956 nga Hajro Babameto (1925 - 2010), por doli në dritë vetëm në vitin 1999 me një botim të Shtëpisë Botuese Toena. Romani në gjuhën shqipe është i pajisur nga përkthyesi me një hyrje të gjërë dhe me nje fjalor mitologjik e biografik.