Dinastia Habsburg

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

E Monarkisë së Habsburgëve (ose Perandoria Habsburg) mbulohen territoret e sunduar nga dega e vogël austriake të Shtëpisë së Habsburgëve (1278-1780), dhe më pas nga pasardhësi Shtëpia e Habsburgëve-Lorraine (nga 1780), midis 1526 dhe 1867/1918. Kapitali i Imperial ishte Vjenë, përveç 1583-1611, [2], kur ai u zhvendos në Pragë. Nga 1804-1867 Habsburgët vendosi "Perandoria Austriake" dhe 1867-1918 "Austro-Hungarisë".

Hanburg Dinstia
Stema
 Coat of arms of the House of Habsburg.png
Kapitalet
     :Vijena
     :Praga(1583–1611)
Gjuhet
    :Gjermanishtja,Hungarishtja,Rumanishtja,Chekoslovakishtja
Feja apo Religjioni
           :Krishterizmi
           :Ordotokse
Forma e Qeverisjes
        :Monrki Absulute
Era e Historis
        :Mesjeta
        :Rensanca
        :Lufrat e Europes
Mbretrit
     :Ferdinadi I i Pari
     :Francisi II i Fundit
Dhoma
    :Dhoma Habsburge
Vitet e Mbretrimit te Dinstis
                :1526-1804
                :1804-1914
                :1914-1920
Ideologjia e Dinsatis
            :Habsubrg e Lumtur 1526-1804
            :Shkarko Leopoldian 1984-1908
            :Albert line 1908-1920
Pjest e Dinastis

 Austria
 Belgium
 Bosnia and Herzegovina
 Croatia
 Czech Republic
 France
 Germany
 Hungary
 Italy

 Netherlands
 Poland
 Romania
 Serbia
 Slovakia
 Slovenia
 Spain
 Switzerland
 Ukraine

Dhoma e Dinastis[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kreu i Dhomës së Habsburgëve ishte zakonisht edhe sundimtari i Perandorisë së Shenjtë Romake nga 1440 deri në shpërbërjen e saj në 1806. Megjithatë, të dy njësive nuk duhet të konsiderohet coterminous, si e Perandorisë së Habsburgëve mbuluar shumë vende jashtë Perandorisë së Shenjtë Romake, dhe jo të gjithë e Perandorisë së Shenjtë Romake ishte de facto nën kontrollin direkt të Habsburgëve në çdo kohë të dhënë. Në disa kontekste, termi "Habsburg Empire", mund t'i referohet edhe familjes së zgjeruar zotërimet Habsburgëve një herë ka vendosur vetëm nga Charles V, Perandor i Shenjtë Romak, apo të Perandorisë spanjolle vendosi nga dega e lartë spanjoll të shtëpisë.

Origjina e Familjes se Habsurgëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja e Habsburgëve origjinën me Kalanë e Habsburgëve në Zvicër moderne dhe pas 1278 erdhi për të qeverisur në Austri (trashëguar Habsburg Tokë). familja e Habsburgëve u rrit në rëndësi evropiane me traktatin e martesës dhe adoptimit nga Perandori Maksimiliani unë në Kongresin e parë të Vjenës në 1515, dhe vdekja e mëvonshëm të miratuar Louis II i Hungarisë dhe Bohemisë në 1526. [2] Archduke Ferdinand të Austrisë, vëllai i vogël i Shenjtë Romake Perandori Charles V, u zgjodh mbret i ardhshëm i Hungarisë dhe Bohemisë [3] pas vdekjes së Louis II i Hungarisë dhe Bohemisë, në Betejën e Mohács kundër turqve.

Pjest e Dinstis Habsburge[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Habsburg kan qen Dinastia me e Madhe dhe me e fuqishme e Evropes motoja e tyre ka qenëëJu të tjert luftoni ju Habsburget e Lumtur Dashurohuni ata ne per mes martesave diplomatike vun ne kotroll po dhuajse të gjith evropen prveq Anglis dhe Rusise dhe Perndoris Osmane ata ishin rival me Francëzet dhe Me fmiljen e Pasur nga Italia familjen Mediqi. ata kontolloni shtet si Austria,Belgjika,Republikën Çeke,Holandën,Francën,Disa pjes te Italisë,Dlamcin,Kroacin,Sërbin,Meksikën e tejr...