Rasengan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rasengani

Rasengan është një top rrotullues i çakrës që formohet dhe mbahet në pëllëmbën e dorës së përdoruesit, e cila është e njohur vetëm për një pjesë të vogël të shinobi.

Rasengan u krijua nga Minato Namikaze, të cilën ai e bazoi në Bombë e Bishave me Bisht. Ai kaloi tre vjet duke krijuar Rasenganin, të cilin ai synonte të ishte forma më e lartë e transformimit të formës. Për shkak se përfaqëson formën e lartë të transformimit të formës, zotërimi i Rasenganit gjithashtu i jep përdoruesit një zotërim të madh mbi transformimin e formës, edhe nëse ata nuk janë në dijeni të konceptit të transformimit të formës. Si shumë teknika të Minatos, Rasengan nuk kërkon vula dore për të kryer. Sapo të formohet, gjithashtu nuk kërkon ndonjë çakër shtesë për ta mbështetur atë, që do të thotë se nuk ka asnjë kufi të caktuar për sa kohë mund të mirëmbahet Rasengan. Sidoqoftë, Rasengan do të shpërndahet nëse përplaset me diçka, edhe nëse është një shënjestër e paqëllimshme. Megjithëse forma e Rasenganit është e qëndrueshme nga përdoruesi në përdorues, madhësia e tij ndryshon nga vetëm mezi e madhe sa të jetë e dukshme deri në shumë më të madhe se dora e përdoruesit. Përvoja më e madhe me Rasengan lejon përdoruesin t'i krijojë ato në një madhësi më të madhe, dhe madje edhe një në secilën dorë.

Jiraiya përshkruan Rasengan si më të fortë se Chidori, një deklaratë me të cilën pajtohet Sasuke Uchiha pasi krahason dëmin e shkaktuar nga dy sulmet.[1] Në kontakt, Rasengan bluan në shënjestrën e tij, i shtyn ata përgjatë trajektores së Rasengan - ose larg përdoruesit ose në tokë poshtë tyre - dhe në një moment shpërthen, duke shkaktuar dëme të mëdha në pikën e kontaktit.

Mësimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rasengan kërkon kontroll jashtëzakonisht të rafinuar të çakrës, diçka që shumë pak ninxha zotëron natyrshëm. Për këtë arsye, Rasengan është e vështirë për tu zotëruar. Në mënyrë që të tjerët të fitojnë kontrollin e nevojshëm të çakrës, të mësuarit për të përdorur Rasengan është i ndarë në tre hapa:[2]

  1. Rrotullimi - përdoruesi mëson të rrotullojë çakrën e tij në drejtime të shumta në të njëjtën kohë. Për të ndihmuar në këtë drejtim, përdoruesve mund t'u jepet një tullumbace uji në mënyrë që ata të mund të shënojnë përparimin e tyre nga uji që dridhet; ky hap është i plotë pasi përdoruesit të jenë në gjendje të shpërthejnë tullumbace me çakrën e tyre. Është e rëndësishme për përdoruesin të dijë se në cilin drejtim trupi i tyre natyrshëm rrotullon çakrën e tij për këtë hap (në drejtim të akrepave të orës ose kundër akrepave të orës).
  2. Fuqia - përdoruesi duhet të rrisë vëllimin dhe dendësinë e çakrës që prodhojnë. Për të ndihmuar në këtë drejtim, përdoruesve mund t'u jepet një top gome: nuk ka ujë brenda për t'i ndihmuar ata të shpërthejnë pjesën e jashtme dhe guaska e gomës është më e trashë se ajo e një tullumbace.
  3. Përmbajtja - përdoruesi duhet të kombinojë dy hapat e parë në një sferë të përmbajtur. Për të ndihmuar në këtë drejtim, përdoruesve mund t'u jepet një tullumbace për t'i ndihmuar ata të vizualizojnë formën e synuar; nëse balona hapet ose lëviz ndryshe, zotërimi nuk është arritur ende.

Hapi i fundit është më i vështiri. Për këtë arsye, Naruto Uzumaki dhe Konohamaru Sarutobi përdorin të dy klone të hijes për t'i ndihmuar ata në formimin e Rasenganit, duart e klonit përdoren për të krijuar guaskën. Kjo i jep secilit prej tyre një shkurtore për të përdorur Rasengan pa shpenzuar kohë për të zotëruar plotësisht çakrën e tyre. Të dy përfundimisht mësojnë të përdorin Rasengan pa klone: Naruto gjatë Luftës së Katërt Botërore Shinobi;[3] Konohamaru gjatë dekadës pas luftës.

Përdoruesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoruesit e Rasenganit janë:

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ ↑ Naruto kapitulli 176, faqet 10-12
  2. ^ Naruto kapitulli 456
  3. ^ Naruto kapitulli 642, faqe 13