Jump to content

Revolucioni meksikan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Revolucioni meksikan
Collage revolución mexicana.jpg
Kolazhi i revolucionit meksikan
Data20 nëntor 1910 – 21 maj 1920
(9 vite, 6 muaj dhe 1 ditë)
Vendodhja
Pasoja

Revolucioni fiton

Palët pjesëmarrëse

Meksika Forcat në fuqi:

1910–1911:
Ushtria Federale e udhëhequr nga Porfirio Díaz

Meksika Forcat revolucionare:

1910–1911:
Maderistas
Orozquistas
Magonistas
Zapatistas
1911–1913:
Maderistas
1911–1913:
Forcat e udhëhequra nga Bernardo Reyes
Forcat e udhëhequra nga gjenerali Mareo Velasques
Félix Díaz
Orozquistas
Magonistas
Zapatistas
1913–1914:
Forcat e udhëhequr nga Victoriano Huerta
1913–1914:
Carrancistas
Villistas
Zapatistas
1914–1919:
Villistas
Zapatistas
Forcat e udhëhequr nga Félix Díaz
Forcat e udhëhequr nga Aureliano Blanquet
1914–1919:
Carrancistas

1920:
Forcat e udhëhequr nga Álvaro Obregón
Forcat e mbetura të Zapatistas

Mbështetur nga
Shtetet e Bashkuara të Amerikës Shtetet e Bashkuara (1910–1913)
Perandoria Gjermane (rreth 1913–1919)

1920:
Carrancistas

Mbështetur nga
 United States (1913–1918)
Britania e Madhe Mbretëria e Bashkuar (1916–1918)
Komandantët dhe udhëheqësit
1910–1911:
Porfirio Díaz
Ramón Corral
Manuel Mondragón
José Yves Limantour
1911–1913:
Pascual Orozco (U ndesh me revolucionin e vet pasi Díaz u përmbys dhe më vonë u bashkua me Huerta pasi Huerta mori pushtetin.)
Bernardo Reyes  (Udhëhoqi revolucionin e vet deri në vdekjen e tij në 1913.)
Félix Díaz (Anoi me Reyes dhe më vonë Huerta pasi Reyes vrau në 1913.)
Emiliano Zapata (Anoi me Orozco deri kur Orozco anoi me Huerta.)
Ricardo Flores Magón (Rob lufte)
1913–1914:
Victoriano Huerta
Aureliano Blanquet
Pascual Orozco in 1915)
Manuel Mondragón (Until June 1913)
Francisco León de la Barra
Francisco S. Carvajal
1914–1919:
Pancho Villa
Emiliano Zapata 
Félix Díaz
Aureliano Blanquet 
1920:
Álvaro Obregón
1910–1911:
Francisco I. Madero
Pascual Orozco
Bernardo Reyes
Pancho Villa
Emiliano Zapata
Ricardo Flores Magón
1911–1913:
Francisco I. Madero 
José María Pino Suárez 
Pancho Villa
Venustiano Carranza
Victoriano Huerta (Anoi fshehtas me Reyes kundër Maderos deri sa vdiq Reyes në 1913. Pasi Reyes u vra, Huerta nisi revolucionin e tij.)
Aureliano Blanquet (Gjithashtu anoi fshehtas me Reyes deri në vdekjen e tij.)
1913–1914:
Venustiano Carranza
Pancho Villa
Emiliano Zapata
Álvaro Obregón
Plutarco Elías Calles
1914–1919:
Venustiano Carranza
Álvaro Obregón
1920:
Venustiano Carranza 
Fuqia ushtarake
Meksika Forcat kundër-revolucionar:
250,000 – 300,000
Meksika Forcat revolucionare:
255,000 – 290,000
Viktimat dhe humbjet
2 gjerman u vranë Shtetet e Bashkuara të Amerikës 500 amerikan u vranë
Meksika 1.7?[1] në 2.7[2] milion vdekje nga Meksika (civil dhe ushtarak)
700,000[3] në 1,117,000[3] civilë të vdekur (duke përdorur 2.7 milion figura)

Revolucioni Meksikan (Spanjisht: Revolución Mexicoana) ishte një luftë e madhe e armatosur, që zgjati afërsisht nga viti 1910 deri më 1920, që shndërroi kulturën dhe qeverinë meksikane. Megjithëse hulumtimet e fundit janë përqendruar në aspektet lokale dhe rajonale të revolucionit, ai ishte një revolucion vërtet kombëtar.[4] Përhapja e saj në vitin 1910 rezultoi nga dështimi i regjimit 31-vjeçar të Porfirio Díaz për të gjetur një zgjidhje të menaxhuar për vazhdimësinë presidenciale. Kjo do të thoshte se kishte një krizë politike midis elitave konkurruese dhe mundësi për kryengritje agrare.[5] Pronari i pasur i tokës Francisco I. Madero sfidoi Díaz në zgjedhjet presidenciale të vitit 1910, dhe pas rezultateve të mashtruara, u rebelua nën Planin e San Luis Potosí.[6] Konflikti i armatosur shpërtheu në veri të Meksikës dhe Díaz u detyrua të dilte. Në Traktatin e Ciudad Juárez, Díaz dha dorëheqjen dhe hyri në mërgim, zgjedhjet e reja do të ndodhin në vjeshtë, dhe u instalua një presidencë e përkohshme nën Francisco León de la Barra. Një zgjedhje e re u mbajt më 1911, duke sjellë Madero në presidencë.

Origjina e konfliktit u bazua gjerësisht në kundërshtim me regjimin Díaz, me zgjedhjet e vitit 1910 u bë katalizatori për shpërthimin e rebelimit politik. Revolucioni filloi nga elementë të elitës meksikane armiqësore ndaj Díaz, të udhëhequr nga Madero, Pascual Orozco dhe Pancho Villa; ajo u zgjerua në klasën e mesme, fshatarësinë në disa rajone dhe punën e organizuar.[7] Në tetor 1911, Madero u zgjodh me shumicë zgjedhje në një zgjedhje të lirë dhe të drejtë dhe mori detyrën në nëntor.

Kundërshtimi ndaj regjimit të tij u rrit nga të dy konservatorët, të cilët e panë atë si shumë të dobët dhe tepër liberal, dhe nga ish-luftëtarët revolucionarë dhe të larguarit, të cilët e panë atë si shumë konservator.

Në një periudhë kaotike në shkurt 1913, e njohur si Dhjetë Ditët Tragjike (Spanjisht: La Decena Trágica), Madero dhe nënkryetari i tij Pino Suárez u detyruan të jepnin dorëheqje dhe u vranë. Regjimi kundër-revolucionar i gjeneralit Victoriano Huerta erdhi në pushtet, i mbështetur nga ambasadori i Shteteve të Bashkuara,[8] interesat e biznesit lokal dhe mbështetës të tjerë të rendit të vjetër. Huerta mbeti në pushtet deri në korrik 1914, kur u detyrua të dilte nga një koalicion i forcave të ndryshme revolucionare rajonale. Kur përpjekja e revolucionarëve për të arritur marrëveshje politike dështoi, Meksika u zhyt në një luftë civile (1914-1514). Fraksioni Kushtetuesist nën pronarin e pasur të tokës Venustiano Carranza doli fitimtar më 1915, duke mposhtur forcat revolucionare të ish-kushtetuesesit Pancho Villa dhe duke detyruar udhëheqësin revolucionar Emiliano Zapata të kthehej në luftë guerile. Zapata u vra në vitin 1919 nga agjentët e presidentit Carranza.

Konflikti i armatosur zgjati për pjesën më të mirë të një dekade, deri rreth vitit 1920, dhe pati disa faza të dallueshme.[9] Me kalimin e kohës, revolucioni ndryshoi nga një revoltë kundër rendit të vendosur nën Díaz në një luftë civile shumëpalëshe në rajone të veçanta, me luftëra të pushtetit shpesh në ndryshim midis fraksioneve në Revolucionin Meksikan. Një rezultat kryesor i revolucionit ishte shpërbërja e Ushtrisë Federale në vitin 1914, të cilën Francisco Madero e kishte mbajtur të paprekur kur u zgjodh në vitin 1911 dhe Huerta e kishte përdorur për të hequr Madero. Forcat revolucionare të bashkuara kundër regjimit reaksionar të Huerta mposhtën forcat federale.[10] Megjithëse konflikti ishte kryesisht një luftë civile, fuqitë e huaja që kishin interesa të rëndësishme ekonomike dhe strategjike në Meksikë, figuruan në rezultatet e luftërave për pushtet të Meksikës. Shtetet e Bashkuara luajtën një rol veçanërisht domethënës.[11] Nga popullsia e Meksikës prej 15 milion, humbjet ishin të mëdha, por vlerësimet numerike ndryshojnë shumë. Ndoshta 1.5 milion njerëz vdiqën dhe afro 200,000 refugjatë u larguan jashtë vendit, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara.[1][12]

Shumë studiues e konsiderojnë shpalljen e Kushtetutës së Meksikës të vitit 1917 (Spanjisht: Constitucion de 1917) si pikën e fundit të konfliktit të armatosur.

Ky konflikt i armatosur shpesh karakterizohet si ngjarja më e rëndësishme sociopolitike në Meksikë dhe një nga trazirat më të mëdha të shekullit të 20-të; ajo rezultoi në një program të rëndësishëm të eksperimentimit dhe reformës në organizimin shoqëror.[13] Revolucioni krijoi regjimin politik që rezultoi, derisa Meksika i nënshtroi një procesi ekonomik të reformës liberale që filloi në vitet 1980.[14]

 1. ^ a b Robert McCaa, "Missing millions: the human cost of the Mexican Revolution." Mexican Studies 19#2 (2001). online
 2. ^ Rummel, Rudolph. "Tavle 11.1 The Mexican Democide Line 39". Statistics Of Mexican Democide (në anglisht).
 3. ^ a b Rummel, Rudolph. "Tavle 11.1 The Mexican Democide Line 46". Statistics Of Mexican Democide (në anglisht).
 4. ^ Alan Knight, "Mexican Revolution: Interpretations" in Encyclopedia of Mexico, vol. 2, p. 873. Chicago: Fitzroy Dearborn 1997.
 5. ^ John Tutino, From Insurrection to Revolution: Social Bases of Agrarian Violence, 1750–1940. Princeton: Princeton University Press 1986, p. 327.
 6. ^ Friedrich Katz, The Secret War in Mexico: Europe, the United States and the Mexican Revolution. Chicago: University of Chicago Press, 1981, p. 35.
 7. ^ Katz, The Secret War in Mexico p. 35.
 8. ^ Tuñon Pablos, "Mexican Revolution: February 1913 – October 1915", p. 855
 9. ^ "Mexican Revolution 1910–1920" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 23 maj 2017. Marrë më 30 qershor 2020.
 10. ^ Christon Archer, "Military, 1821–1914" in Encyclopedia of Mexico, vol. 2, p. 910. Chicago: Fitzroy and Dearborn 1997.
 11. ^ Friedrich Katz, The Secret War in Mexico: Europe, the United States and the Mexican Revolution. Chicago: University of Chicago Press 1981.
 12. ^ Michael LaRosa and German R. Mejia (2007). An Atlas and Survey of Latin American History (në anglisht). M.E. Sharpe. fq. 150. ISBN 978-0-7656-2933-3.
 13. ^ Cockcroft, James (1992). Mexico: Class Formation, Capital Accumulation, & the State (në anglisht). Monthly Review Press.
 14. ^ Centeno, Ramón I. (2018-02-01). "Zapata reactivado: una visión žižekiana del Centenario de la Constitución". Mexican Studies/Estudios Mexicanos (në anglisht). 34 (1): 36–62. doi:10.1525/msem.2018.34.1.36. ISSN 0742-9797.