Ribashkimi familjar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ribashkimi familjar është një arsye e njohur për emigracionin në shumë vende për shkak të pranisë së një ose më shumë anëtarëve të familjes në një vend të caktuar, prandaj, mundëson që edhe pjesa tjetër e familjes së ndarë ose vetëm anëtarë të caktuar të familjes të emigrojnë në atë vend.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ligjet e bashkimit familjar përpiqen të balancojnë të drejtën e një familjeje për të jetuar së bashku me të drejtën e vendit për të kontrolluar imigracionin. Mënyra se si ato balancojnë dhe cilët anëtarë të familjes mund të ribashkohen, ndryshojnë kryesisht sipas vendit.

Një nënkategori e bashkimit familjar është migrimi i martesës në të cilin njëri bashkëshort emigron në vendin e bashkëshortit tjetër. Migrimi i martesës mund të ndodhë para martesës dhe më pas bie në kategorinë e tij të veçantë, ose mund të ndodhë pas martesës dhe më pas bie nën ligjet e bashkimit familjar. Disa vende lejojnë bashkimin familjar për partnerët e pamartuar nëse ata mund të provojnë një marrëdhënie intime të vazhdueshme që zgjati gjithashtu më shumë se një periudhë e caktuar kohore.

Vitet e fundit, disa të mitur kanë shkuar në udhëtime të rrezikshme për të aplikuar për statusin e azilit politik dhe për t'u mundësuar familjeve të tyre t'u bashkohen atyre. Në disa vende, aplikantët duhet të jenë të paktën 18 vjeç dhe mund të ribashkohen vetëm me fëmijët në ngarkim nën 16 vjeç ose partnerët, jo me prindërit ose vëllezërit e motrat.

Imigrimi i prindërve të fëmijëve të rritur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas klauzolës së nënshtetësisë së amendamentit të katërmbëdhjetë të Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara, të gjithë personat e lindur ose të natyralizuar në Shtetet e Bashkuara dhe që i nënshtrohen juridiksionit të tyre, janë shtetas të Shteteve të Bashkuara dhe të shtetit ku ata banojnë.

Sipas ligjit ekzistues, prindërit e shtetasve të Shteteve të Bashkuara mund të sponsorizohen për imigrim nga fëmijët e tyre shtetas të rritur (ata të paktën 21 vjeç) në kushte të caktuara. [1] Fëmija duhet të tregojë aftësinë financiare për t'u siguruar prindërve. [2]

Imigrimi i prindërve të të miturve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka rreth 3.1 milionë fëmijë shtetas të Shteteve të Bashkuara me të paktën një prind emigrant ilegal që nga viti 2005. Të paktën 13,000 fëmijë kishin një ose të dy prindërit e dëbuar në vitet 2005-2007. [3]

Të kesh fëmijë të mitur me shtetas amerikanë bën ndryshim në procedurat e dëbimit për prindërit jorezidentë. Numri i heqjeve të tilla të vështirësive është kufizuar në 5000 në vit. [4]

Kundërshtimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kundërshtarët e politikës aktuale të bashkimit familjar në përgjithësi i referohen politikës me termin " migrim zinxhir " dhe argumentojnë se theksi i Aktit Hart-Celler mbi bashkimin e familjes rezultoi në një rritje dramatike të imigrimit në përgjithësi.

Sipas Federatës për Reformën Amerikane të Imigracionit (FAIR), një organizatë kundër imigracionit e përcaktuar si "grup urrejtjeje" nga Qendra Jugore e Ligjit për Varfërinë, "migrimi zinxhir - dhe pritshmëritë dhe linjat e gjata që prodhon - rrit imigracionin e paligjshëm". [5] FAIR gjithashtu argumenton se "të huajt e paligjshëm të amnistuar nga Kongresi në 1986 tani po nxisin natyralizimin në një numër rekord. Ndërsa këta ish-alienë të paligjshëm bëhen qytetarë, të gjithë të afërmit e tyre të afërt kualifikohen për të ardhur menjëherë në Shtetet e Bashkuara dhe për të filluar zinxhirët e tyre të rinj të migrimit”. Të afërmit e qytetarëve të rinj zakonisht nuk kualifikohen menjëherë për imigrim në Shtetet e Bashkuara, ku kufizimet e rrepta në numrin e vizave të ribashkimit e bëjnë kohën mesatare të pritjes nga 18 deri në 23 vjet. [6]

Ish-presidenti Donald Trump shkroi në Twitter më 1 nëntor 2017: "MIGRIMI ZINXHIROR duhet të përfundojë tani! Disa njerëz hyjnë dhe sjellin me vete gjithë familjen e tyre, të cilët mund të jenë vërtet të këqij. E PA PRANUESHME!" Melania Trump sponsorizoi prindërit e saj sllovenë për qëndrim të përhershëm në Shtetet e Bashkuara, gjë që i lejoi ata të bëhen shtetas të natyralizuar në gusht 2018. [7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Immigration through a Family Member". United States Citizenship and Immigration Services. Arkivuar nga origjinali më 16 korrik 2008. Marrë më 19 gusht 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Green Card for Parents – Sponsoring Parents for Green Card". www.foreignborn.com. Arkivuar nga origjinali më 12 maj 2017. Marrë më 13 gusht 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Preston, Julia (17 nëntor 2007). "Immigration Quandary: A Mother Torn From Her Baby". New York Times. Marrë më 20 gusht 2008. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

    Passel, Jeffrey (7 mars 2006). "The Size and Characteristics of the Unauthorized Migrant Population in the US" (PDF). Pew Hispanic Center. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 21 gusht 2008. Marrë më 20 gusht 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Stock, Margaret; Eastman, John (2 maj 2006). "Five Questions on Immigration Reform". Federalist Society. Arkivuar nga origjinali më 17 gusht 2009. Marrë më 20 gusht 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Home | Federation for American Immigration Reform. Fairus.org. Retrieved on 22 July 2013.
  6. ^ Lind, Dara (29 dhjetor 2017). "What 'Chain Migration' Really Means". vox.com. Vox. Marrë më 29 dhjetor 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "Melania Trump's Parents Become U.S. Citizens, Using 'Chain Migration' Trump Hates". The New York Times. Marrë më 13 gusht 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)