Jump to content

Robert Owen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Robert Owen

Robert Owen (14 maj 1771 – 17 nëntor 1858), ishte një prodhues uellsian i tekstilit, filantrop dhe reformator social, një bashkëthemelues i socializmi utopik. Ai është i njohur për përpjekjet e tij për të përmirësuar kushtet e punës për punëtorët në fabrikat e tij duke promovuar komunitetet eksperimentale socialiste.

Në fillim të viteve 1800, ai u bë i njohur si një investitor dhe menaxher i madh i prodhimeve të tekstilit në New Lanark, Skocia. Ai fillimisht ishte trajnuar si draper në Stamford, Lincolnshire, dhe pastaj kishte punuar në Londër, para se të zhvendosej në moshën 18 vjeçare në Manchester për t'u bërë një prodhues tekstili. Në vitin 1824, Owen udhëtoi në Amerikë ku kishte investuar në një organizim eksperimental socialist në New Harmoni, Indiana, që paraqet një model paraprak të Owenit të një shoqërie utopike. Në vitin 1828, Owen u kthye në Londër, ku vazhdoi aktivitetin e tij si aktivist i klasës punëtore, duke udhëhequr zhvillimin e kooperativave dhe lëvizjes së bashkimit të sindikatave, duke mbështetur kalimin e ligjit të punës së fëmijëve si dhe shkollat e lira koedukative për fëmijë.

 • A New View of Society: Or, Essays on the Formation of Human Character, and the Application of the Principle to Practice (London, 1813). Retitled, A New View of Society: Or, Essays on the Formation of Human Character Preparatory to the Development of a Plan for Gradually Ameliorating the Condition of Mankind, for second edition, 1816
 • Observations on the Effect of the Manufacturing System. (London, 1815)
 • Report to the Committee of the Association for the Relief of the Manufacturing and Labouring Poor (1817)
 • Two Memorials on Behalf of the Working Classes (London: Longman, Hurst, Rees, Orme, and Brown, 181[1]
 • An Address to the Master Manufacturers of Great Britain: On the Present Existing Evils in the Manufacturing System (Bolton, 1819)
 • Report to the County of Lanark of a Plan for relieving Public Distress (Glasgow: Glasgow University Press, 1821)
 • An Explanation of the Cause of Distress which pervades the civilised parts of the world (London and Paris, 1823)
 • An Address to All Classes in the State (London, 1832)
 • The Revolution in the Mind and Practice of the Human Race (London, 1849)
 • Albjerg, Victor Lincoln (mars 1946). Richard Owen: Scotland 1810, Indiana 1890. The Archives of Purdue, no. 2. Lafayette, Indiana. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Arndt, Karl J. R. (1965). George Rapp's Harmony Society 1785–1847. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Baldus, Heather (pranverë 2014). "A Broad Stroke: New Harmony's Artistic Legacy". Traces of Indiana and Midwestern History. Indianapolis: Indiana Historical Society. 26 (2): 22–29. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Bryden, Amanda S., and Connie A. Weinzapfel (pranverë 2014). "Editors' Page: 'That Wonder of the West'". Traces of Indiana and Midwestern History. Indianapolis: Indiana Historical Society. 26 (2): 2–3. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 • Clayton, Joseph (1908). Robert Owen: Pioneer of Social Reforms. London: A. C. Fifield. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Dowd, Douglas F. "Robert Owen". Encyclopædia Britannica (Online ed.). Encyclopædia Britannica Inc. Retrieved 8 September 2017.
 • Elliott, Josephine Mirabella (dhjetor 1964). "The Owen Family Papers". Indiana Magazine of History. Bloomington: Indiana University. 60 (4): 331–52. Marrë më 14 shtator 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Estabrook, Arthur H. (1923). "The Family History of Robert Owen". Indiana Magazine of History. Bloomington: Indiana University. 19 (1): 63–101. Marrë më 29 gusht 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Gugin, Linda C., and James E. St. Clair, eds. (2015). Indiana's 200: The People Who Shaped the Hoosier State. Indianapolis: Indiana Historical Society Press. fq. 269–70. ISBN 978-0-87195-387-2. {{cite book}}: |last= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 • Harvey, Rowland Hill (1949). Robert Owen: Social Idealist. Cambridge, Massachusetts: University of California. OCLC 774894. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "History of Spiritualism". SNU international. Marrë më 30 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Leopold, Richard William (1940). Robert Dale Owen, A Biography. Harvard Historical Studies. Vëll. 45. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. OCLC 774894. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "New Harmony Collection, 1814-1884, Collection Guide" (PDF). Indiana Historical Society. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 29 korrik 2016. Marrë më 8 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "New Harmony Series II". Workingmen's Institute. Marrë më 8 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Owen, Robert (1840). Manifesto of Robert Owen: The discoverer, founder, and promulgator, of the rational system of society, and of the rational religion. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Owen, Robert (1849). Revolution in the Mind and Practice of the Human Race, or, The Coming Change from Irrationality to Rationality. London: Effingham Wilson. OCLC 11756751. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Owen, Robert Dale (1801–1877)". Biographical Directory of the United States Congress. U.S. Congress. Marrë më 12 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Owen, Robert Dale (1874). Threading My Way, Twenty-seven Years of Autobiography. New York; London: G. W. Carleton and company: Trubner and Company. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Pancoast, Elinor, and Anne E. Lincoln (1940). The Incorrigible Idealist: Robert Dale Owen in America. Bloomington, Indiana: Principia Press. OCLC 2000563. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 • Pitzer, Donald E. (pranverë 2014). "Why New Harmony is World Famous". Traces of Indiana and Midwestern History. Indianapolis: Indiana Historical Society. 26 (2): 4–15. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Pitzer, Donald E., ed. Robert Owen's American Legacy: Proceedings of the Robert Owen Bicentennial Conference. Indiana Historical Society. Marrë më 13 korrik 2009. {{cite book}}: |last= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 • Rokicki, Ryan (pranverë 2014). "Science in Utopia: New Harmony's Naturalistic Legacy". Traces of Indiana and Midwestern History. Indianapolis: Indiana Historical Society. 26 (2): 50–55. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Podmore, Frank (1907). Robert Owen: A Biography. New York: D. Appleton and Company. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Rees, Sir James Frederick (2007). "Owen, Robert (1771–1858), Utopian Socialist". Dictionary of Welsh Biography. National Library of Wales. Marrë më 30 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (online version)
 • "Robert Owen Blue Plaque". 6 shkurt 2016. Arkivuar nga origjinali më 1 shkurt 2020. Marrë më 29 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Robert Owen Timeline". Robert Owen Museum. 2008. Arkivuar nga origjinali më 10 tetor 2018. Marrë më 29 gusht 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "ROC–Robert Owen". National Co-operative Archive. Arkivuar nga origjinali më 9 nëntor 2017. Marrë më 8 shtator 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Royle, Edward (1998). Robert Owen and the Commencement of the Millennium. Manchester University Press. ISBN 0-7190-5426-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Schuette, Kent (pranverë 2014). "New Harmony, Indiana: Three Great Community Experiments". Traces of Indiana and Midwestern History. Indianapolis: Indiana Historical Society. 26 (2): 44–49. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Spence, Lewis (2003). Encyclopedia of Occultism and Parapsychology. Kessinger Publishing Company. fq. 679. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • "Who said this: "all strange but thee and Me"". Literature Network Forums. Marrë më 13 korrik 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 1. ^ Robert Owen (1818). Two Memorials Behalf of the Working Classes. London: Longman, Hurst, Rees, Orme, and Brown. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)