Sadomazokizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një femër dominuese me një mashkull të nënshtruar në këmbë, nga Dresseuses d'Hommes (1931) nga artisti belg Luc Lafnet.

Sadomazokizmi[1] është dhënia dhe marrja e kënaqësisë nga veprimet që përfshijnë marrjen ose shkaktimin e dhimbjes ose poshtërimit.[2] Praktikuesit e sadomazokizmit mund të kërkojnë kënaqësi seksuale nga aktet e tyre. Ndërsa termat sadist dhe mazokist i referohen përkatësisht atij që kënaqet duke dhënë dhe marrë dhimbje, disa praktikues të sadomazokizmit mund të kalojnë midis aktivitetit dhe pasivitetit.[3]

Shkurtesa S&M përdoret zakonisht për Sadomazokizëm (ose Sadizëm & Masokizëm), megjithëse inicializmat S-M, SM ose S/M përdoren gjithashtu, veçanërisht nga praktikuesit. Sadomazokizmi nuk konsiderohet një parafili klinike, përveç nëse praktika të tilla çojnë në shqetësim ose dëmtim klinikisht të rëndësishëm për një diagnozë. Në mënyrë të ngjashme, sadizmi seksual brenda kontekstit të pëlqimit të ndërsjellë, i njohur përgjithësisht nën titullin BDSM, dallohet nga aktet jokonsensuale të dhunës seksuale ose agresionit.[4]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Wells, John (3 prill 2008). Longman Pronunciation Dictionary (bot. 3rd). Pearson Longman. ISBN 978-1-4058-8118-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Murray, Thomas Edward; Murrell, Thomas R. (1989). The Language of Sadomasochism: A Glossary and Linguistic Analysis. Westport, CT: Greenwood Publishing Group. fq. 7–8. ISBN 978-0-313-26481-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Aron, Lewis; Starr, Karen (2013). A Psychotherapy for the People: Toward a Progressive Psychoanalysis. New York: Routledge. fq. 39. ISBN 9780415529983. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Fedoroff 2008, p. 637:"Sexual arousal from consensual interactions that include domination should be distinguished from nonconsensual sex acts."