Safije Sultan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Safije Sulltana

Sulltanesha Safije (turqishtja osmane: صفیه سلطان; rreth 1550 - 1619) ishte konkubina shqiptare e Murad III dhe Valide Sulltan e Perandorisë Osmane si nëna e Mehmed III dhe gjyshja e Sulltanëve: Ahmed I dhe Mustafa I.

Safiye ishte gjithashtu një nga figurat eminente gjatë epokës së njohur si Salltenati i Grave. Ajo jetoi në Perandorinë Osmane si një oborrtar gjatë mbretërimit të shtatë sulltanëve: Sulltan Sylejman, Selim II , Murad III, Mehmed III, Ahmed I, Mustafa I, dhe Osman II. Safije Sulltan i kaloi vitet e fundit ne nje pallat te vjeter ku atu edhe ka vdekur ajo u mbyll aty sepse kishte arratisur djalin e saj te vogle nga ekzekutimj i Sulltan Muradit III.