Semiz Ali Pasha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Semiz Ali Pasha
Veziri i Madh i Perandorisë Osmane
Në detyrë
10 korrik 1561 – 28 qershor 1565
MonarkuSulejmani I
Paraprirë ngaRystem Pasha
Pasuar ngaSokollu Mehmed Pasha
Të dhëna vetjake
U lind mëPraça, Perandoria Osmane
Vdiq më28 qershor 1565
Kostandinopojë, Perandoria Osmane
NënshtetësiaOsman

Semiz Ali Pasha (Serbokroacisht: Semiz Ali-Paša; vdiq më 28 qershor 1565) ishte një burrë shteti osman nga Sanxhaku i Bosnjës i cili shërbeu si vezir i madh i Perandorisë Osmane nga 1561 deri në 1565. Ai ishte bejlerbej (guvernatori) i Ejaletit të Egjiptit nga 1549 deri në 1553.[1][2][3] Semiz Ali Pasha lindi në Praça, Bosnjë dhe zëvendësoi Rystem Pasha si vezir i madh.[4]

Në vitin 1561 ai negocioi me ambasadorin e Perandorisë së Shenjtë Romake, Ogier Ghiselin de Busbecq, mbi kushtet e një traktati paqeje i cili u ratifikua në Vjenë vitin e ardhshëm.[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mehmet Süreyya (1996) [1890], Nuri Akbayar; Seyit A. Kahraman (red.), Sicill-i Osmanî (në turqisht), Beşiktaş, Istanbul: Türkiye Kültür Bakanlığı and Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı
  2. ^ Yılmaz Öztuna (1994). Büyük Osmanlı Tarihi: Osmanlı Devleti'nin siyasî, medenî, kültür, teşkilât ve san'at tarihi (në turqisht). Vëll. 10. Ötüken Neşriyat A.S. fq. 412–416. ISBN 975-437-141-5.
  3. ^ Giancarlo Casale (26 janar 2010). The Ottoman Age of Exploration (në anglisht). Oxford University Press. fq. 87, 102. ISBN 978-0-19-979879-7.
  4. ^ Murvar, Vatro (1989). Nation and Religion in Central Europe and the Western Balkans: The Muslims in Bosna, Hercegovina, and Sandžak : a Sociological Analysis (në anglisht). FSSSN Colloquia and Symposia, University of Wisconsin. fq. 34.
  5. ^ Ogier de Busbecq (2005), Turkish Letters, Eland, London, pp. 124 - 160