Jump to content

Shakaxhiu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shakaxhi i gjykatës, me një marottë, i zgjedhur për Konkursin e Perandorisë në 1909

Shakaxhiu ishte pjesetar i shtepise se nje fisniku ose monarku i perdorur per te argetuar te ftuarit.

Shakaxhinjte ishin gjithashtu performues qe udhetonin dhe argetonin njerezit e thjeshte ne panaire ose markata qytetesh. Kjo disipline vazhdon edhe sot, ku shakaxhinjte performojne ne evenimente me teme historike. Gjate Rilindjes, mendohet se ata vishnin veshje me ngjyra te ndezura dhe kapela. Shakaxhinjte argetonin me nje game te gjere aftesish; kryesore ishin kënga, muzika, tregimet, akrobacia, zhonglimi, shakate dhe truket magjike. Shumica e argetimit behej ne nje stil komik. Shakaxhinjte benin shaka ose talleshin me njerez apo ngjarje te njohura nga audienca.